Begrippenlijst

Hieronder een lijst van veel voorkomende begrippen tijdens de huur en verhuur van winkelpanden, bedrijfspanden en kantoorpanden.  

A LOCATIE

Voor bedrijfspanden wordt vaak gesproken over A locaties. Een A locatie is het belangrijkste winkelgebied in een stad. Hier komen over het algemeen de meeste bezoekers. De prijs per m2 is relatief hoog.

AFLOSSINGSVRIJ

Daarbij betaalt u alleen rente. Het betekent wel dat u een lange financiering aangaat, tenzij u aflost door verkoop.

BEDRIJFSBESTEMMING

De bedrijfsbestemming betekent de status van een pand. Als een pand een bedrijfsbestemming heeft, kan er geen horeca of huishouden gevestigd worden.

BEDRIJFSONROEREND GOED OF B.O.G

B.O.G is de algemene verzamelnaam voor zakelijk vastgoed. Het betreft panden als bedrijfsruimtes, kantoorruimtes, winkelruimtes en beleggingspanden. Deze panden hebben zakelijke doeleinden.

BEDRIJFSRUIMTE

Een ruimte die geschikt is als werkplaats waar bedrijfsactiviteiten uitgevoerd kunnen worden.

BESTEMMINGSPLAN

Het bestemmingsplaneen plan waarin de gemeenteraad vastlegt welke functies waar zijn toegestaan. 

BEZICHTIGINGEN

Een bezichtiging is het bezoeken/inspecteren/zien van het pand waarin u geïnteresseerd bent. U kunt op onze site een bezichtiging aanvragen bij de verhuurder van het pand!

BRANCHE

Een branche is een bedrijfstak. U kunt in verschillende branches werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan; Groothandel, horeca, industrie, etc.

BUSINESSPARK

Een gebied waar veel bedrijven bij elkaar zijn gevestigd. Dit kan erg voordelig zijn omdat het netwerk zo snel uitgebreid wordt.

COURTAGE

Courtage houdt het tarief in wat B.O.G. makelaars rekenen bij het succesvol verhuren van uw pand. Wij van Huurbieding doen niet aan courtage, u betaalt slechts eenmalig! 

DEELVERHUUR

Er zijn meerdere units beschikbaar in het zelfde pand op het zelfde adres. Als verhuurder kunt u uw pand zo aanmelden dat het totale pand te huur is, maar ook een deel daarvan. Een huurder kan dus reageren op het gehele pand of op een deel unit! 

DETAILHANDEL 

Hieronder verstaan we de verkoop van producten aan consumenten, business to consumer. Denk hierbij aan schoenenwinkels, kledingwinkels, elektronicazaken, etc.

ENTRESOL

Een tussenverdieping.

FINANCIERINGSKOSTEN

Financieringskosten zijn alle kosten van de financiering; afsluitprovisie, taxatiekosten, administratiekosten, kosten hypotheekakte, etc. 

GARAGEBOX

Een garagebox is een kleine opslagruimte die te huur of te koop wordt aangeboden. Er kan hierin geen bedrijfsactiviteit plaatsvinden, het mag alleen gebruikt worden voor opslag.

HUURCONTRACT

Een huurcontract is de overeenkomst tussen u en de (ver)huurder. Hierin staan de bestemmingsplannen, contractduur, omzetbelasting, wijze van huurverhoging, wat is inclusief (gas water licht internet) en of onderhuur wel of niet is toegestaan.

KADASTER

Bij de kadasterdata ontdekt u de koopsommen van panden, alsmede de eigendomsbewijzen van de percelen in Nederland, de hypotheekgegevens en nog veel meer informatie over bedrijfs onroerend goed.

KAMER VAN KOOPHANDEL

De kamer van koophandel is een publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie met 3 wettelijke taken:

  • Wetsuitvoering 
  • Voorlichting 
  • Regiostimulering 

Bij de KvK schrijft u uw (nieuwe) onderneming in, anders mag u geen onderneming voeren.

KANTOORPAND/KANTOORRUIMTE/KANTOORUNIT

Een kantoorpand is een gebouw vol met kantoren. Een kantoorruimte is een ruimte in een gebouw. Een kantoor unit is een tijdelijke, kleine oplossing voor als het kantoor nog gebouwd wordt of als u nog op zoek bent.

KANTOORVERZAMELGEBOUW

Dit is een gebouw waarin meerdere kantoorruimtes zijn voor meerdere bedrijven. Op www.huurbieding.nl kunt u ons actuele aanbod vinden.

KANTOORVILLA

Dit is een kantoorpand in de vorm van een woonhuis. Het ziet er wat luxer uit dan een kantoorpand en heeft een centrale ligging. Het heeft daarom ook een hogere prijs per m2.

LAADDOCKS

Deze worden gebruikt bij bedrijfsruimtes waar vrachtwagens moeten kunnen laden en lossen. Via deze docks kunnen de goederen rechtstreeks uit de vrachtwagen gehaald worden door middel van heftrucks en steekwagens.

LEEGSTAND

Leegstand betekent dat een pand niet gebruikt/bewoont wordt/is. Binnen de zakelijke markt betekent het dus dat bedrijfsonroerend goed leeg staat.

MKB

MKB betekent; midden en kleinbedrijf. Het betreft bedrijven met hooguit 250 personeelsleden. Bijna alle bedrijven in Nederland maken deel uit van het MKB.

OBJECT

Dit is een term waarmee een gebouw, bedrijfspand, kantoorruimte of winkelruimte wordt bedoeld.

OPLEVERING

Hieronder wordt het moment verstaan waarop op naam van de nieuwe eigenaar wordt gezet. Ook wordt hier vaak mee bedoeld hoe een bepaald pand of ruimte wordt afgeleverd aan de nieuwe eigenaar. (gestoffeerd, etc).

PERCEELOPPERVLAKTE

Dit is de totale oppervlakte van de grond of het perceel waarop het bedrijfsonroerend goed staat. Deze exacte oppervlaktes kunt u opvragen bij het Kadaster.

PANTRY

Keuken of bijkeuken in een kantoor of winkelpand.

REAL ESTATE

Dit is de Engelse benaming voor vastgoed.

STORAGE

Deze term staat voor opslag. Storageboxen zijn kleine ruimtes die geschikt zijn voor de opslag van goederen. Deze (vrij goedkope) boxen zijn te huur op www.huurbieding.nl.

SERVICEKOSTEN

Onder servicekosten verstaan we extra kosten bovenop huurprijs. Denk hierbij aan gas, water, licht en eventuele kosten voor de schoorsteenveger, glazenwasser, bewaking, enzovoort.

SHOWROOM

Dit is een bedrijfsruimte die wordt gebruikt om objecten ten toon te stellen. Denk hierbij aan auto’s, meubels, badkamers, enz.

VASTGOEDMARKT

Dit maandelijkse magazine vertelt alles over diverse vastgoed onderwerpen. Bijvoorbeeld de transacties per regio, het nieuwe, zakelijke aanbod en de vastgoedagenda.

VASTGOEDONTWIKKELING

Dit is het ontwikkelen van een compleet pand op een lege kavel.

VIDE

Een vide is een verdieping zonder etagevloer. Bijvoorbeeld een entresol of grote hallen die meerdere verdiepingen bestrijken.

VLOERBELASTING

Hiermee wordt bedoeld wat een vloer kan dragen. Dit wordt uitgedrukt in kilogram per m2. Dit is van essentieel als u een bedrijfshal of fabrieksruimte op het oog heeft waar zware apparatuur of zware objecten bij betrokken zijn.

VLOEROPPERVLAKTE

Dit is de totale oppervlakte die het gebouw heeft. Dit wordt uitgedrukt in m2.

Bruto vloeroppervlakte: Hiermee wordt de buitenomtrek van een object bedoeld, inclusief de trap, lift, leidingschacht, balkons en dakterrassen.

Netto(verhuurbaar) vloeroppervlak: Hiermee wordt het vloeroppervlak bedoeld wat voor personeel bruikbaar is, waar ze bijvoorbeeld meubilair kunnen plaatsen.

VRAAGPRIJS

De prijs die een verhuurder voor zijn of haar pand zou willen ontvangen (per maand). 

WERKPLEK

De plek waar ondernemers/medewerkers hun werk uitvoeren.

WINKELIERSVERENIGING

In veel winkelcentra of winkelgebieden bevindt zich een winkeliersvereniging. Hierin bundelen de eigenaren van verschillende winkels hun krachten om samen acties te bedenken om meer te verkopen of extra naamsbekendheid te genereren.