Ondernemen in de Provincie Noord-Brabant.

17 maart 2021

Ondernemen in de Provincie Noord-Brabant.

Noord-Brabant is een provincie in het zuiden van Nederland. De hoofdstad van Noord-Brabant is ’s-Hertogenbosch. En Eindhoven is de stad met de meeste inwoners, namelijk 234.000. Noord-Brabant telt totaal circa 2,5 miljoen inwoners.

Het Noord-Brabant van de 21e eeuw bezit nog een herkenbaar eigen karakter, wat onder meer blijkt uit de Brabantse dialecten en tradities als carnaval en de schuttersgilden. Het katholicisme dat eeuwenlang een maatschappelijk dominante factor was, heeft door de grote geloofsafval sterk aan invloed ingeboet. De provincie is de derde economie van Nederland, na Noord-Holland en Zuid-Holland. De agrarische sector heeft een groot proportioneel aandeel in de Nederlandse landbouw. Met name bomen, aardbeien en asperges worden hier buitenproportioneel verbouwd. Wanneer men kijkt naar vee, is Noord-Brabant koploper in het houden van melkvee en pluimvee. 

Dan nog even wat andere cijfers op een rij. Noord-Brabant heeft een oppervlakte van 5.081 km2. Totaal zijn er 64 gemeenten. En de vier grootste steden zijn Eindhoven, Tilburg, Breda en ’s-Hertogenbosch. Daarover later meer.

Waarom naar het zuiden? 
Noord-Brabant is bij uitstek fantastisch om te wonen. Je vindt er alles waar je hart sneller van kan gaan kloppen. Denk aan de prachtige natuur om te wandelen of te fietsen, bijvoorbeeld het natuurlandschap De Biesbosch. De historische steden met karakteristieke gebouwen in Breda en Den Bosch. En dé design- en innovatiestad van Nederland: Eindhoven. Naast de historie en natuur heeft Brabant ook veel vertier te bieden. Wie kent jeugdsentiment de Efteling in Kaatsheuvel niet? Dit is het grootste pretpark van Nederland en in 2016 bijna 4,7 miljoen bezoekers gemeten. Dat maakt het één van de best bezochte parken van Europa. Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek werd in 2017 verkozen tot Nederlands beste dierenpark. Je raad het al, ook die vind je in Brabant.

Naast de familieuitjes is er ook veel voor volwassenen te doen. Wie kent Carnaval niet? Oeteldonk (Den Bosch) trekt de meeste carnavalsvierders, meer nog dan het Zuid-Limburgse Maastricht. Andere grote publiekstrekkers zijn de Tilburgse kermis (de grootste van Nederland, op de voet gevolgd door die van Uden), het Eindhovense lichtkunstfestival GLOW en het bloemencorsos in Zundert;  het grootste dahlia-corso ter wereld.

Verrassend, vernieuwend, historisch, oogstrelend, rustgevend, hip en vooral altijd gezellig! Dat zijn de Brabantse steden, streken en dorpen. Je wordt sowieso gastvrij ontvangen in Brabant, want dat zit in hun genen. Daarvoor is zelfs een Award in het leven geroepen: Brabantse Gastvrijheidsaward.

Breda
We lichten een aantal steden uit die kenmerkend zijn voor deze gastvrije provincie. Zo is Breda eigentijds en toch meer dan 750 jaar oud. Het bruist tussen de eeuwenoude monumenten, het water en het groen. Of het nu gaat om de terrassen op de Grote Markt, het nieuwe stationsgebied of evenementen als Breda Photo, Graphic Matters en het beroemde Jazz Festival. Maak een stadswandeling door de historische binnenstad, of pak de fiets en ga de wijken in voor een verrassende kijk op Breda. Het zeer gevarieerde winkelaanbod maakt van Breda een walhalla voor shopliefhebbers.

Tilburg
Wat ons betreft een stad die barst van de creativiteit, waar je altijd weer verrassende ontdekkingen doet. Hier leerde Vincent van Gogh tekenen en groeide Guus Meeuwis uit van student tot volksheld. Tilburg heeft vele verborgen pareltjes, maar ook spraakmakende musea, zoals De Pont en het Textiel Museum en een dwaalgebied vol bijzondere winkels in prachtige historische panden. En wat te denken van de hippe Spoorzone, met de LocHal en restaurants waar je heerlijk kunt eten. Tilburg is ook een echte evenementenstad met bijvoorbeeld de Tilburgse kermis, Festival Circolo , Carnaval, de Meimarkt, Roadburn Festival en Tilburg Ten Miles. 

Den Bosch
Gezellige straatjes, een historisch centrum met de machtige Sint-Jans Kathedraal. Het Museumkwartier, de Binnendieze en natuurlijk de local treat ‘Bossche Bollen’; dát is ’s-Hertogenbosch! Maar wie alleen aan historie denkt, heeft het mis! De stad zit boordevol hippe restaurantjes, wijnbars en unieke foodconcepten. 

Vught
Op een steenworp van ’s-Hertogenbosch biedt de idyllische gemeente Vught prachtig cultureel erfgoed, zowel materieel als immaterieel. Perfect te combineren met een bezoek aan Brabants hoofdstad biedt het gezellige dorp galerieën, musea, een diversiteit aan winkels, leuke evenementen en zeer mooie natuur. Het bewonderen van alle bijzondere cultuurhistorische bezienswaardigheden, bekend als de ‘Schatten van Vught’.Het fijne aan Vught is dat al dit cultuurhistorisch- én natuurschoon op loop- en fietsafstand van elkaar ligt. 

Heusden
Heusden staat bekend als één van de mooiste vestingstadjes van Nederland. Als je door de straten van Willemstad wandelt, kun je in gedachten houden dat Willem van Oranje, Prins Maurits, Napoleon Bonaparte en zijn broer Lodewijk Napoleon langs dezelfde plekken hebben gewandeld als jij. 

Foodliefhebber
Je kunt het niet hebben over de meest Bourgondische provincie van Nederland, zonder het te hebben over eten, toch? Brabant was al eens de Europese Regio voor de Gastronomie (in 2018) en de afgelopen jaren was het een ware Michelinsterrenregen in Noord-Brabant. Ook de Brabantse lekkernijen zal je niet snel vergeten. Iedereen kent wel het Tilburgse worstenbroodje of een Bossche Bol.

Woningmarkt
Dat er veel te doen en te beleven is, mag nu wel duidelijk zijn.En dat maakt Brabant populair om te wonen. Want ook Brabant heeft te maken met de gekte van de woningmarkt.Zo werden er 41,1 duizend woningen verkocht in het laatste kwartaal van 2020 over heel Nederland. Dat is twee procent meer dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs steeg naar 365.000 euro. Dat is twaalf procent meer dan in het laatste kwartaal van 2019. 

Ondernemen in de Provincie Noord-Brabant
Ondernemen in de provincie Noord-Brabant biedt vele kansen en daar heb je natuurlijk een bedrijfsruimte bij nodig! Bekijk hier onze kantoor, winkel en bedrijfsgeouwen in Noord-Brabant:
https://www.huurbieding.nl/aanbod/provincie/noord-brabant



Terug naar het nieuws overzicht