Je bedrijfspand onderhouden? Lees onze tips!

29 mei 2023

Je bedrijfspand onderhouden? Lees onze tips!


Je bedrijfspand onderhouden is belangrijk. Dat mag duidelijk zijn. Je pand gaat langer mee én je houdt je huurders tevreden. Door regelmatig preventief onderhoud uit te voeren, schoon te maken en veiligheidsmaatregelen te nemen, ben je problemen vóór. Je voorkomt dure reparaties en houd de omgeving voor je huurders veilig. In dit artikel delen we waardevolle tips om jou te helpen bij het onderhoud van je bedrijfspand. 

Bedrijfspand onderhouden door preventief onderhoud

Preventief onderhoud is dé sleutel tot het behoud van de levensduur van je bedrijfspand. Stel daarom een onderhoudsschema op en voer regelmatig inspecties uit. Zo kom je eventuele problemen op tijd tegen. Controleer ook de staat van de HVAC-systemen (verwarming, ventilatie en airconditioning), elektrische en sanitair systemen en andere essentiële apparatuur. Je onderhoudt je bedrijfspand het beste door kleine gebreken onmiddellijk te repareren. Zo voorkom je dat ze groter en kostbaarder worden.

Onderhoud je bedrijfspand door regelmatige schoonmaak

Een schoon bedrijfspand is aantrekkelijk voor potentiële huurders én bevordert de levensduur. Regelmatige schoonmaak voorkomt ophoping van vuil, stof en schadelijke stoffen. Besteed speciale aandacht aan de vloeren, ramen, muren en andere oppervlakken die vaak worden blootgesteld aan dagelijkse slijtage. Geen zin om dit zelf te onderhouden? Overweeg dan het inhuren van een professioneel schoonmaakbedrijf. Zij zorgen ervoor dat je bedrijfspand altijd in optimale staat verkeert.

Veiligheidsmaatregelen, hier moet je aan denken

Een bedrijfspand onderhouden vraagt ook dat je voldoet aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften. Installeer rookmelders, brandblussers, zorg voor nooduitgangen en test alles regelmatig. Overweeg ook het installeren van beveiligingscamera's en een toegangscontrolesysteem. Het beschermt mensen en eigendommen, maar het geeft ook een gevoel van gemoedsrust.

Reparaties en vervangingen

Geeft een huurder aan dat er iets gerepareerd moet worden? Reageer hier dan snel op. Zorg ervoor dat defecte onderdelen of apparatuur zo snel mogelijk worden gerepareerd of vervangen. Als je problemen negeert kan dit leiden tot grotere schade aan het pand en ontevreden huurders. Tip: stel een systeem op voor het bijhouden van reparatieverzoeken en zorg ervoor dat er altijd een gekwalificeerde professional beschikbaar is om deze taken uit te voeren.

HVAC-systemen + elektrische en sanitair systemen

De HVAC-systemen en ook de elektrische en sanitair systemen spelen een cruciale rol in het functioneren van je bedrijfspand. Regelmatig onderhoud en inspectie van deze systemen zijn dus essentieel om problemen te voorkomen. Laat een professionele technicus periodiek de HVAC-systemen controleren, reinigen en afstellen. Inspecteer regelmatig de elektrische bedrading en schakelpanelen. Onderhoud ook de sanitair systemen van je bedrijfspand goed en pak eventuele lekkages of verstoppingen onmiddellijk aan.

Vergeet het dak niet niet bij het onderhouden van je bedrijfspand

Het dak van je bedrijfspand beschermt tegen weersinvloeden. Dakonderhoud is daarom onmisbaar als je je bedrijfspand goed wil onderhouden. Voer regelmatig inspecties uit om scheuren, lekkages of andere schade aan het dak op te sporen. Reinig de dakgoten en verwijder bladeren, takken en ander vuil om verstoppingen te voorkomen. Repareer of vervang beschadigde dakbedekking om structurele problemen en waterschade te voorkomen.

Tuinonderhoud en landschapsarchitectuur

Vergeet vooral de buitenruimte van je bedrijfspand niet! Het speelt een belangrijke rol in de algehele uitstraling en aantrekkelijkheid van je kantoor. Door aandacht te besteden aan tuinonderhoud en landschapsarchitectuur krijgen huurders en bezoekers een positieve indruk. Zorg ervoor dat je bomen en struiken regelmatig snoeit, maai het gras en onderhoud borders en planten. Installeer eventueel irrigatiesystemen om water te besparen en het onderhoud te vergemakkelijken.

Verf- en afwerkingswerkzaamheden

Een frisse laag verf en goed onderhoud van de afwerking laten je bedrijfspand er als nieuw uitzien. Bovendien verlengt het de levensduur aanzienlijk. Controleer regelmatig de staat van de verf op zowel de binnen- als de buitenoppervlakken. Repareer beschadigde verfgebieden en plan periodiek schilderwerk.

Beheer van de gemeenschappelijke ruimten

Heeft je bedrijfspand gemeenschappelijke ruimten? Houd deze dan schoon en veilig. Zorg voor goed functionerende liften en bewegwijzering. Investeer in kwalitatief meubilair en apparatuur voor vergaderruimten om huurders tevreden te stellen en een professionele werkomgeving te bieden.

Bedrijfspand onderhouden in het kort

Het onderhouden van je bedrijfspand vereist een proactieve aanpak en regelmatige zorg. Door preventief onderhoud, schoonmaak, het nemen van veiligheidsmaatregelen en tijdige reparaties en vervangingen kun je de levensduur van je bedrijfspand aanzienlijk verlengen en je huurders tevreden houden. Stel een goed onderhoudsschema samen en voer regelmatig inspecties uit om mogelijke problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken. Zo kan je nog jarenlang profijt heb

Terug naar het nieuws overzicht