Ondernemen in de Provincie Friesland!

19 januari 2021

Ondernemen in de Provincie Friesland!

Totaal heeft de provincie Friesland 649.944 inwoners. En ligt het langs een lange kustlijn, die zich uitstrekt langs het Ijsselmeer en de Waddenzee.  Het ligt voornamelijk op het vasteland, maar omvat ook een aantal Waddeneilanden. De (bekende) eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog horen allemaal bij de provincie Friesland.

Het hele waddengebied staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het gedeelte op het vasteland grenst aan de provincies Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen. Qua totale oppervlakte (incl. water) is Friesland de grootste provincie van Nederland. Qua landoppervlak staat het op de derde plaats.

Ondernemen in Friesland | Huurbieding

Een eigen ‘landje’ in Nederland
Dat de Friezen een eigen taal hebben is je bekend, maar wist je ook dat ze een eigen vlag én een volkslied hebben? Ook zijn de Friezen bekend om hun tradities en evenementen. Die eigenlijk wel bekend zijn in heel Nederland. Fierljeppen, Skûtsjesilen, de Sneekweek, de Beerenburg, Fries suikerbrood en de Friese kruidkoek, om er een aantal te noemen.  En iedere winter wordt opnieuw de vraag gesteld: komt er een Elfstedentocht?

Sinds 1 januari 1997 heeft alleen het Friestalige Fryslân in Nederland de officiële naam van de provincie. In november 2004 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken besloten erop toe te zien dat de officiële naam in overheidsstukken ook consequent wordt gebruikt. In het dagelijks spraakgebruik in de rest van Nederland en in het Nederlands taalgebruik wordt echter vrijwel altijd de Nederlandstalige naam Friesland gebruik.

Waarom trekken mensen vanuit de randstad naar Friesland?
Dat Friesland prachtig is om te wonen, kun je je misschien wel voorstellen met de uitgestrekte meren, sloten en vaarten die worden afgewisseld door grazige weides en prachtige bosgebieden.

En nergens in Europa is er zo’n groot netwerk van watersportmeren te vinden als in ons eigen Friesland. Surfers, zeilers, motorbootbezitters, vissers en zwemmers: ze voelen zich direct thuis in Friesland.

En naast watersport is er uiteraard veel meer te doen. Want van de 11 plaatsen in Friesland die in het verleden stadrechten hebben gekregen, hebben er maar liefst 10 een beschermd stadsgezicht. Een middagje shoppen of een terrasje pakken (met mooi weer) in Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker of Dokkum kan natuurlijk ook.

Waarom vertrekken er steeds meer stedelingen naar het noorden?
Allereerst om de goede verbinding. Neem bijvoorbeeld Leeuwarden. Die kreeg een ‘Haak’ in de snelweg waardoor het geen bottleneck meer is, maar een knooppunt van snelle verbindingen rondom de stad zelf. Drachten en Heerenveen bouwen voortdurend aan werkgelegenheid in de A7-zone, waarbij het wonen ten Noorden van die A7 beduidend goedkoper is dan ten zuiden.

En via Burgum en Dokkum loopt nu de Centrale As naar Lauwersoog, een prachtige autoweg door het groen waardoor alle kleine dorpjes hun rustige karakter terugkregen en tegelijkertijd veel sneller bereikbaar zijn. Daarnaast komen er steeds meer nieuwe inwoners door de rust en de ruimte die te vinden is in Friesland. En waar werk je het beste; juist in de rust.

Friesland is het gewoon áltijd relaxed en de huizenprijzen zijn zo gunstig, voor een vrijstaand huis in Friesland betaal je bijna dezelfde prijs als een appartement met amper 80m2 woonoppervlakte in de randstad.

Jonge stellen zijn steeds vaker minder plaatsgebonden. Gezinnen zoeken de rust en veiligheid voor hun kinderen. Spelen op straat, een grote tuin, en in het weekend gewoon een wandeling door de eigen omgeving, in plaats van met drommen tegelijk naar het strand, bos of pretpark. Vroeger kwamen veel in Friesland geboren kinderen weer terug als zij zelf gezinnen gingen stichten. Nu doen ze dat nog, maar keren ook ouderen terug, Brabanders, Veluwe-bewoners, bijna-gepensioneerden en digital nomads vanuit de hele wereld. Het drijft de huizenmarkt op, maar dat houdt de boel ook lekker in beweging.

Te doen, te ontdekken en te beleven
Leeuwarden
In Friesland is er veel te zien, te doen en te beleven. Leeuwarden kenmerkt zich door de prachtige binnenstad, het wordt vaak als één groot openluchtmuseum genoemd. Als je hier rondloopt kijk dan eens goed om je heen. En als je meer over de stad en over Friesland wilt weten is het Fries Museum een goede stop. Je kunt hier eenvoudig een stadswandeling maken, maar ook een boottocht maken over het Nieuwe Kanaal. En daarna een lekker hapje eten bij de leuke restaurantjes aan de gracht.

Shoppen kan goed in de gezellige Kleine Kerkstraat met zijn lokale speciaalzaken en boetiekjes. Ook bijzonder is Blokhuispoort, een oude gevangenis. Tegenwoordig is dit een museum, cultureel centrum en een plek voor kleine bedrijfjes.

Drents-Friese World, Franeker & Wierum
Het Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. En, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, is het niet alleen maar bos. Je vindt hier ook zandverstuivingen, vennetjes, heide en moeras. Met veel bijzondere planten en dieren. Het gebied is ruim 6.000 hectare groot. Franeker is echt typisch Fries. Dit stadje is bekend vanwege de historische binnenstad. Met eromheen de Oosterstadsgracht. Het meest bekend zijn het oude Stadhuis uit 1591 en het bekende Korendragershuisje. Bij Wierum ligt al jaren een scheepswrak. Hij ligt op het Wierumer Wad, zo’n 100 meter van de wal. Als het wad doorgvalt is hij opvallend goed te zien. Je moet er wel wat voor doen. De kans is groot dat je smerig wordt en zelfs nat, dus bereid je goed voor.

Stad Sneek en Heerenveen
Sneek is bekend van de fraaie Waterpoort. Het is het symbool van de stad, maar Sneek is veel meer. Het is overduidelijk de watersportstad van Friesland en bekend van het jaarlijks kampioenschap skûtsjesilen. Terwijl de Sneekweek in hartje zomer is het grootste evenement op binnenwater van Europa.  Heerenveen, van de voetbalclub, maar ook het oudste veenkanaaldorp van Nederland. Wat je nu nog terugziet in de historische straatjes. Als je Heerenveen bezoekt kun je meer dan 30 rijksmonumenten zien. En ook in Heerenveen kun je heel goed winkelen.

Werkgelegenheid 
Door de specifieke werkgelegenheidsstructuur van de Friese economie behoort Fryslân tot de regio’s die gemiddeld getroffen zijn door de coronacrisis. Sterke sectoren in Fryslân zijn met name zorg, agrofood, metaalindustrie. In deze sectoren is de werkgelegenheid in vergelijking met Nederland relatief groot. Omdat er nu veel Friezen werken in sectoren die groei vertonen of in elk geval geen of kleine krimp, wordt de provincie niet zo sterk getroffen als sommige andere regio´s. De zorg, het openbaar bestuur, het onderwijs en de detailhandel-food zijn sectoren waarin weinig banen verloren zullen gaan, of waar zelfs extra mensen gezocht worden.

Ondernemen in de provincie Friesland
Ondernemen in de provincie Friesland biedt vele kansen en daarvoor heb je natuurlijk een bedrijfsruimte nodig! Bekijk hier onze Kantoor, winkel en bedrijfsgebouwen in Friesland: 
https://www.huurbieding.nl/aanbod/provincie/friesland

Terug naar het nieuws overzicht