Ondernemen in De Alblasserwaard!

28 september 2021

Ondernemen in De Alblasserwaard!


Net buiten de Randstad vind je hier een puur Hollands landschap met groene weiden met zwart bont vee, knotwilgen en molens. Historische boerderijen en de kronkelende veenriviertjes de Giessen, Graafstroom en Alblas. Maak kennis met de gemeentes Molenlanden en Alblasserdam. De bekendste hoogtepunten zijn Werelderfgoed Kinderdijk en vestingstad Nieuwpoort. Bij veel agrarische bedrijven ben je welkom voor een bezoek, overnachting of een drankje in de theetuin. De Alblasserwaard is voor wandelaars en fietsers een waar paradijs met prachtige fiets- en wandelpaden door de hele regio.

In de Alblasserwaard kun je genieten van het platteland en typisch oudhollandse dorpen. Bezoek de kleine dorpjes langs de riviertjes de Alblas, Giessen en Graafstroom. Pittoreske dorpen met een kerk, prachtige boerderijen en wat winkels.

Alblasserwaard bestaat uit 7 gemeenten en hier zie je ook waar wij bedrijfspanden hebben via de link: Alblasserdam, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Vijfheerenlanden.

Waar bestaat Alblasserwaard uit
De streek is gelegen in het zuidoosten van de provincie Zuid-Holland en het zuiden van provincie Utrecht, ten (zuid)oosten van de stad Rotterdam en ten noordoosten van de stad Dordrecht. Het vormt het zuidelijk deel van het Groene Hart. Het betreft een laaggelegen en overwegend dunbevolkt, agrarisch gebied omsloten door rivieren en kanalen. In het noorden wordt de Alblasserwaard begrensd door de rivier de lek, in het zuiden door de rivier de Merwede (Boven-Merwede en Beneden-Merwede) en in het westen door de rivier de Noord.

In het oosten vormen de Oude Zederik (in 1370 gegraven tussen Ameide en Meerkerk) het Merwedekanaal en de Linge de grens met de Vijfheerenlanden. Pas na de voltooiing van de Oude Zederik was het gebied geheel door waterlopen omringd en werd daardoor een waard. Kort daarna kwam de naam 'Alblasserwaard', afgeleid van het riviertje de Alblas. Daarvoor werd het grootste deel van het gebied aangeduid als het 'Land tussen Lek en Merwede'.

Het aantal inwoners ligt momenteel rond de 170.000 en de oppervlakte bedraagt ongeveer 25.000 ha. Het streekdialect wordt het ‘Alblasserwaards’ genoemd. Deze dialecten bewaren nog veel oudhollands taaleigen en kunnen aanmerkelijk van het Standaardnederlands afwijken.

Waarom Alblasserwaard?
Dat de natuur veel te bieden heeft is wel duidelijk maar er is ook veel te zien. Zo zijn de molens van Kinderdijk (bestaande uit negentien molens in het noordwesten van de Alblasserwaard) een trekpleister geworden. Alhoewel ze worden aangeduid als behorend tot het dorpje Kinderdijk ligt één molen net daarbuiten, in de gemeente Alblasserdam. Het gaat om boezemmolens. Die twee molengangen vormen deze grote toeristische trekpleister.

Sinds 1997 staan ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het gebied is tevens een beschermd dorpsgezicht. Maar Alblasserwaard is ook optimaal te bezichtigen via het water. Vanaf het water is alles anders en geniet je ten volle van het landschap. Om het varen in de Alblasserwaard aantrekkelijk te maken zijn er speciale voorzieningen aangebracht. Zoals specifieke kanosteigers, uitstappalen en informatiepanelen.

Proef de streekproducten
Deze streek is rijk aan appels, peren, kweeperen, mispels en andere fruit- en groentesoorten. Verder vind je er boerenbedrijven die koeien- en geitenkaas en andere zuivelproducten maken. Daarnaast nog meer streekproducten zoals jam, ijs, sappen, honing, eerlijk vlees, gerookte forel, bonbons en zelfs wijn. Boerderijen, fruit- en groentekwekers verkopen vaak hun producten aan huis. Prima te kopen via een actieve wandel of fietstocht. Om te achterhalen waar deze lekkernijen worden verkocht, verzoeken wij je om de exacte adresjes te achterhalen via de VVV van Alblasserwaard.

Wonen in Alblasserwaard
Ook in het Groene Hart is de woningmarkt overspannen. Vele gezinnen trekken vanuit de grote steden naar omliggende dorpen. De huizenprijzen stijgen daar ook flink. Niet gek als je bedenkt dat deze streek veel natuur heeft en omringd is met water. Bootliefhebbers en watersporters kunnen hier optimaal genieten. 

Terug naar het nieuws overzicht