Ondernemen in de Provincie Utrecht!

27 januari 2021

Ondernemen in de Provincie Utrecht!

Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met een grote verscheidenheid aan levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Een provincie met een mooi landschap, diversiteit van steden en dorpen en veel cultureel erfgoed.

Utrecht is dichtbevolkt en centraal gelegen, en meestal tot de Randstad gerekend. De hoofdstad is Utrecht (met 357.667 inwoners) gevolgd door Amersfoort (157.521 inwoners). Daarna Veenendaal (66.918 inwoners), Zeist (64.883 inwoners) en Nieuwegein (63.690 inwoners). 

De provincie Utrecht beslaat zo'n 1560 vierkante kilometer, kent 26 gemeenten met totaal samen circa 1,34 miljoen inwoners. Het gebied kent een rijke geschiedenis; van de Romeinse nederzetting via het bisdom Utrecht tot de jonge kenniscultuur van vandaag.

In 2011 kwam het kabinet-Rutte I met plannen om de provincie Utrecht samen te voegen met Noord-Holland en Flevoland. Deze plannen werden na zware kritiek vanuit diverse bestuurslagen en reacties van onder meer de Utrechtse bevolking door een Kamermeerderheid verworpen.

Unieke combinatie tussen stad & natuur
De provincie Utrecht kent een unieke combinatie van stedelijk wonen en natuur. Utrecht is een groene provincie, maar het wegennet is het drukste en meest gebruikte wegennet van Nederland. Het centraal station van Utrecht verwerkt evenveel reizigers als Schiphol: 57 miljoen per jaar.

Dat er veel natuur is in de provincie Utrecht is een feit, je vindt er een aantal prachtige landschappen, waar je heel goed door kunt wandelen. En het kan nóg groener, want in 2023 moeten er 600.000 bomen extra zijn bijgekomen. Want de bossen zijn een belangrijk onderdeel van de Utrechtse natuur

De provincie kent een aantal prachtige monumenten en gebouwen, zoals Paleis Soestdijk, Monument Grebbeberg, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Onze Lieve Vrouwetoren, Fort Rijnauwen en Fort Vechten en de plaats Oudewater; een historisch stadje gelegen aan de rivieren Lange Linschoten en Hollandsche Ijssel.


Hoofstad Utrecht 
De hoofdstad van de provincie Utrecht, heeft bijna dezelfde sfeer als Amsterdam. Het is een levendige en bruisende stad die ook veel weg heeft van onze hoofdstad, maar dan rustiger. De oude binnenstad heeft grote bekende warenketens, maar ook unieke kleine boetiekjes. Niet gek dat deze stad erg in trek is bij studenten. De stad telt een hoop universiteiten. 

Hoog Catharijne is inmiddels gegroeid tot een ware trekpleister. Dit is het beste voorbeeld van metropool-architectuur in Nederland. De combinatie van functies is uniek: winkels, woningen, een groot station, een bioscoop, een muziekpaleis en een beursgebouw. Een bezoek aan Hoog Catharijne geeft je dat ‘New York City’ gevoel.

Niet voor niets is Utrecht populair bij jongeren, ook voor gezinnen een aantrekkelijke stad om in te wonen. Zo wordt de wijk Vleuten-de Meern door vele mensen gevonden, hier wonden de meeste Utrechters (bijna 50.000).En dat de fiets een veel gebruikt vervoersmiddel is in Utrecht is eigenlijk ook geen geheim, want 96% van de huishoudens heeft een fiets in Utrecht. Het is ook lastig te parkeren in de binnenstad.

Startende ondernemers
Utrecht is daarnaast ook een prettige plek om te starten als ondernemer. Startende ondernemers in de regio Utrecht zijn steeds jonger en beginnen, anders dan elders in het land, minder vaak een webwinkel. Ze doen liever iets in de zakelijke dienstverlening of de creatieve sector.

De Kamer van Koophandel heeft geen onderzoek gedaan naar het afwijkende karakter van de beginnende Utrechtse ondernemers en heeft er geen concrete verklaring voor. De constatering sluit wel aan bij het beeld van de regio Utrecht als verzamelplaats van zakelijke dienstverlening en creatieve beroepen.

In de regio Utrecht begint 20 procent een bedrijf in de zakelijke dienstverlening of de creatieve beroepen. Pas daarna volgen de jonge webwinkeliers (9 procent) die kleding of mode verkopen. Onder de zakelijke dienstverleners vallen advocaten, accountants, belastingadviseurs, communicatie en organisatie-adviesbureaus. Bij de creatieve beroepen gaat het bijvoorbeeld om redacteuren, schrijvers, bloggers, acteurs, regisseurs, dj’s en presentatoren. 

En naast ondernemen zijn werknemers van organisaties ook dik tevreden in Utrecht. Zo staat de gemeente Utrecht op plaats 61 in de top 100 van favoriete gemeentes qua werkgevers in Nederland. Waarom, zou je wellicht denken? Gemeente Utrecht scoort positief op een prettige werksfeer, goede arbeidsvoorwaarden, goede balans tussen werk en privé en betrouwbaarheid.
 

Woningmarkt Provincie Utrecht
De Utrechtse huizenprijzen blijven ondanks de coronacrisis stijgen. De gemiddelde woningprijs in de provincie Utrecht was het afgelopen kwartaal maar liefst 9,3 procent hoger dan een jaar eerder. Voor een eengezinswoning in de provincie Utrecht werd het afgelopen kwartaal gemiddeld 512.000 euro neergelegd. Daarmee spant de provincie de kroon: landelijk lag dit gemiddelde op 371.000 euro. Dit betreft een gemiddelde van villa’s tot tussenwoningen. 

Ondernemen in de provincie Utrecht
Ondernemen in de provincie Utrecht biedt vele kansen en daarvoor heb je natuurlijk een bedrijfsruimte nodig! Bekijk hier onze Kantoor, winkel en bedrijfsgebouwen in Utrecht: 
https://www.huurbieding.nl/aanbod/provincie/utrecht

 

 

Terug naar het nieuws overzicht