Maastricht een prachtige stad met karakteristieke historie.

29 oktober 2020

Maastricht een prachtige stad met karakteristieke historie.


Het eerste waar je over valt als ‘buitenstaander’ in Maastricht, is toch wel het dialect. Want het is een ware kunst dit te verstaan. Ben je nog steeds in Nederland? Verhuizen naar Maastricht? Verdiep je dan als eerste in de taal, een Mestreechteneer (inwoners 121.558) kent het uiteraard op zijn duimpje. Wist je bijvoorbeeld dat Jong dat löp! Zó, dat gaat betekent! Mestreechs kerteerke - Maastrichts kwartiertje en Sjiek is miech dat - Mooi is dat betekent.

Cultuur opsnuiven
Buiten het dialect is Maastricht een prachtige stad met karakteristieke historische gebouwen, smalle straten en mooie pleinen waar je volop van kunt genieten. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van het Vrijthof en de Markt. Deze pleinen zijn gevuld met fijne terrasjes en ook shoppen is een must in Maastricht. Is het je wel eens opgevallen dat de dames er piekfijn bij lopen? 

Vanuit het bekendste plein Vrijthof kun je wandelend naar mooie bezienswaardigheden. Het plein ligt midden in de stad en wordt omringd door eeuwenoude monumenten. Een keer per jaar wordt dit plein volgebouwd met tenten en hekken, voor het Preuvenemint festival. Dan treedt de Maastrichtse violist André Rieu voor zijn thuispubliek op. Op dit plein bevindt zich ook de Sint Janskerk en daarnaast staat de Basiliek van Sint Servaas. Ook een bekende toeristische bezienswaardigheid is de rondvaart over de maas naar de grotten van Sint-Pieter. Met ruim achtduizend gangen. Daar heb je wel even een gids voor nodig ;).

De Bourgoundische levensgenieter
De Limburgers zijn zeer gastvrij. Kijk maar eens naar de vele restaurants (125) die de bourgondische sfeer eer aandoen. Want lekker eten, dat kunnen ze daar in het zuiden. Schuif maar aan zullen ze zeggen. Bij de koffie krijg je altijd (minstens) twee stukken vlaai.Als je in Limburg ‘zoor vleis’ of ‘zoer vleisj’ besteld, dan krijg je een stoofschotel met rundvlees. Helemaal lekker met een frietje. Bij de meeste snackbars staat dan ook standaard een frietje met zuur vlees op het menu. Ook is nonnevot een bekende lekkernij bij de plaatselijke bakker. Het is een soort gebakje in de vorm van een lus met een losse knoop. Vooral rond de carnaval koopt iedereen een nonnevot. Verschillende ambachtelijke winkels zijn gevestigd in Maastricht. Je ruikt ze al op afstand. Ambachtelijk gebakken broodproducten, lokale producten als jam en mosterd of wijnen uit de directe regio. En vergeet stroop niet, alhoewel je het misschien niet zou denken; dit is een Limburgs product! De culinaire winkels laten je hier kennismaken met de smaak van Maastricht.

Bekende wijken
Genoeg over eten, Maastricht heeft een paar prachtige wijken die we even voor je uitlichten. Wyck, begint bij het centraal station. In de hoofdstraat, de Stationstraat. Wyck kan nog wel eens door voor Parijs; shopping kan er namelijk op hoog niveau en in alle facetten en prijsklassen. In het zuidelijke deel van het centrum ligt het Jekerkwartier, misschien wel het meest historische deel van Maastricht. Kunstgaleries, kunst ateliers en designstudio´s. Vaak worden hier exposities georganiseerd van nationale en internationale kunstenaars. Ook de studenten hebben hun draai hier gevonden en in veel historische gebouwen is de universiteit van Maastricht gevestigd. Op een unieke plek vind je dankzij de maas de binnenhaven ’t Bassin, omgeven door historische panden. De gerenoveerde pakhuizen huisvesten tegenwoordig winkels en restaurants, net zoals de bijzondere werfkelders die direct aan het water liggen. En als je voor wat groen wilt gaan sta je in 5 minuten tussen de heuvels. Prachtige landschappen; kunnen zo op een schilderij.

Huis kopen in Maastricht
De woningmarkt in Maastricht lijkt steeds meer op toestanden zoals in de Randstad. Daar is ook de krapte groot en wordt er vaak tienduizenden euro's overboden bij de aankoop van een woning of appartement.In Maastricht gaan nu al gemiddeld drie van de vijf woningen die worden verkocht boven de vraagprijs. Maastricht heeft gemiddeld 200 woningen en appartementen in de verkoop. 

Ondernemen in Maastricht
Wij hebben een groot aanbod van bedrijfspanden direct beschikbaar in Maastricht:
Kantoorruimte huren Maastricht::
https://www.huurbieding.nl/aanbod/kantoorpanden/maastricht
Winkelruimte huren Maastricht::
https://www.huurbieding.nl/aanbod/winkelpanden/maastricht
Bedrijfsruimte huren Maastricht:
https://www.huurbieding.nl/aanbod/bedrijfspanden/maastricht

Terug naar het nieuws overzicht