Leegstandsbeheer: de uitdagingen én oplossingen

25 september 2023

Leegstandsbeheer: de uitdagingen én oplossingen

 
Leegstandsbeheer is op zichzelf al een uitdagende taak, maar wat als je verantwoordelijk bent voor meerdere leegstaande panden? Dan worden de uitdagingen exponentieel groter. In dit artikel verdiepen we ons in het beheren van meerdere leegstaande panden en geven we waardevolle tips en oplossingen.

Het belang van portefeuillebeheer en leegstandsbeheer

Leegstaande panden beheren vraagt om een slimme aanpak. Dit begint met het identificeren van elk leegstaand pand. Probeer te achterhalen waarom het leeg staat, en zet vervolgens gerichte stappen om het weer winstgevend te maken. Klinkt makkelijker dan het is. Maar met kleine stapjes kom je er wel. Het is net als het leggen van een ingewikkelde puzzel, maar dan met vastgoed.

Leegstaande panden? De uitdagingen + oplossingen

Heb je meerdere leegstaande panden? Dan herken je vast onderstaande uitdagingen. Voor elke uitdaging geven we je een gouden tip of oplossing!

Diverse locaties

Meerdere panden kunnen zich op verschillende locaties bevinden. Dit brengt logistieke uitdagingen met zich mee. Want hoe houd je toezicht en onderhoud? Het beheren van een pand in het stadscentrum vereist een andere aanpak dan een pand aan de rand van de stad.

Tip! | Overweeg het gebruik van geavanceerde vastgoedbeheersoftware waarmee je alle locaties centraal kunt monitoren en beheren.

Uiteenlopende condities

Elk pand kan verschillende soorten reparaties en verbeteringen nodig hebben. Dat vereist maatwerk. Sommige gebouwen hebben alleen kleine reparaties nodig, terwijl andere grote renovaties nodig hebben voordat ze weer verhuurd kunnen worden.

Oplossing: Stel voor elk pand een gedetailleerd onderhoudsplan op. Bespreek dit met betrouwbare aannemers om de benodigde werkzaamheden efficiënt uit te voeren.

Veiligheid en beveiliging

Het waarborgen van de veiligheid van meerdere panden kan ingewikkeld zijn. Vooral als ze verspreid zijn over verschillende gebieden. Het zorgen dat ze veilig zijn en voorkomen dat er dingen worden vernield of ingebroken wordt, vraagt om een slimme aanpak.

Tip! | Investeer in moderne beveiligingssystemen, zoals bewakingscamera's en alarmsystemen, om de veiligheid van je panden te waarborgen.

Marketingstrategieën

Effectieve marketingstrategieën ontwikkelen voor elk pand vereist tijd en middelen. Je moet rekening houden met de unieke kenmerken van elk pand om potentiële huurders aan te trekken.

Oplossing: Werk samen met marketingprofessionals om aantrekkelijke advertenties en promotiemateriaal te creëren voor elk pand.

Kostenbeheersing

Om winstgevend te blijven moet je de kosten beheersen en uitgaven minimaliseren. 

Tip! | Houd een gedetailleerde boekhouding bij en kijk waar je eventueel kunt besparen. Bijvoorbeeld door zuiniger om te gaan met energie en water.

Leegstandsbeheer, zo houd je overzicht

Het managen van verschillende leegstaande gebouwen is een heel karwei. Om overzicht te houden hebben we enkele tips voor je: 

Maak gebruik van automatisering en technologie
Vastgoedbeheersoftware kan helpen bij het centraliseren van informatie en het stroomlijnen van processen, zelfs bij meerdere panden. Deze technologie kan helpen bij het bijhouden van huurcontracten, onderhoudsplanning en financiële administratie. Dat scheelt je heel wat werk.

Outsourcing
Overweeg het uitbesteden van taken zoals toezicht en onderhoud aan professionals om de werklast te verlichten. Dit kan kostenefficiënt zijn én zorgen voor een effectieve uitvoering van taken.

Standaardiseer processen
Ontwikkel gestandaardiseerde procedures en beleidsregels voor leegstandsbeheer om consistentie en efficiëntie te waarborgen.

Wees flexibel
Pas je aanpak aan op basis van de individuele behoeften van elk pand. Wat voor het ene pand werkt, werkt niet altijd voor het andere.

Verken subsidiemogelijkheden voor leegstandsbeheer

Het loont de moeite om te kijken naar subsidies en financieringsmogelijkheden om leegstandsbeheer aan te pakken. Steeds meer gemeenten zien leegstand als een gedeeld probleem en bieden stimuleringsmaatregelen aan. Informeer bij jouw gemeente of provincie naar mogelijke subsidies voor herlocatie, gevelrenovatie en herontwikkeling. Soms is het voordelig om samen te werken met andere pandeigenaren om gezamenlijk van deze subsidies te profiteren.

Overweeg tijdelijke bezetting

Verwacht je dat een pand voor langere tijd leeg zal staan? Dan is het de moeite waard om tijdelijke verhuur te overwegen. Naast traditionele anti-kraak verhuur, zijn pop-up winkels tegenwoordig erg in trek. Maar hoe vind je een geschikte tijdelijke gebruiker?

Begin eens in je eigen netwerk, of zoek online platforms die vraag en aanbod samenbrengen. Misschien heeft de huurder die vertrekt wel relaties en netwerken die jou aan een nieuwe huurder kunnen helpen?

Een voordeel van tijdelijke verhuur is dat er weer activiteit in het pand is. Dat komt de uitstraling zeker ten goede. Bovendien kan een tijdelijke huurder op de lange termijn een blijvende huurder worden.

Van leegstandsbeheer tot winstgevend succesverhaal

Tot slot: houd de prestaties van elk pand bij en gebruik gegevens voor continue verbetering en besluitvorming. Analyseer de bezettingsgraad, huurinkomsten en kosten om trends te identificeren en strategische beslissingen te nemen. Zo kun je jouw uitgebreide portefeuille van leegstaande panden omzetten in een winstgevend succesverhaal!

Terug naar het nieuws overzicht