Kleurgebruik in kantoor: zo werkt het!

2 oktober 2023

Kleurgebruik in kantoor: zo werkt het!


Het kleurgebruik in je kantoor heeft een grote invloed op de sfeer en productiviteit. Ben je van plan om je kantoor of werkkamer een make-over te geven, denk dan ook goed na over de kleuren. Benieuwd welke tinten geschikt zijn voor jouw kantoor en hoe ze de werkruimte kunnen verbeteren? Ontdek het in dit artikel!

De kracht van kleurgebruik in kantoor

De kracht van kleuren in onze dagelijkse omgeving is groot. Kleuren hebben het vermogen om emoties op te roepen en stemmingen te beïnvloeden. Voor een kantoor is kleurgebruik dus enorm belangrijk. Ze kunnen een sfeer creëren die productiviteit kan stimuleren of juist kan hinderen.

Kleurpsychologie en kleuren in de werkomgeving

Kleurpsychologie is een fascinerend gebied dat bestudeert hoe kleuren onze emoties en gedrag beïnvloeden. Kleuren zoals blauw en groen helpen bij het verbeteren van de concentratie en het verminderen van stress. Deze kleuren zijn bijzonder geschikt voor kantoren waar nauwkeurigheid en focus essentieel zijn. Voor creatieve beroepen kunnen warme kleuren zoals oranje en geel inspirerend werken.

Welke kleur kies je?

Kleuren spelen dus een significante rol bij het beïnvloeden van onze gemoedstoestand en productiviteit. Laten we eens kijken welke kleuren welk effect hebben:

Rood | De krachtige stimulator
Rood is een intense kleur. Het kan je adrenaline stimuleren en energie geven. Als je een energieboost nodig hebt, kan een vleugje rood in je werkkamer het antwoord zijn (maar overdrijf niet).

Oranje | Creativiteit en vrolijkheid
Oranje is een positieve kleur en geeft een vrolijk gevoel. Het stimuleert creativiteit en verbetert je humeur. Wil je een positieve sfeer creëren? Oranje is the way to go!

Geel | Positieve gedachten en concentratie
Geel is nauw verwant aan oranje en stimuleert positieve gedachten en helpt je te concentreren.

Groen | Rust en stressvermindering
Groen is een rustgevende kleur die stress vermindert en een gevoel van welzijn bevordert. Wil je een kalme werkomgeving creëren? Go green!

Blauw | Focus en betrouwbaarheid
Blauw verbetert focus en straalt betrouwbaarheid uit. Het helpt om geconcentreerd te kunnen werken.

Paars | Creativiteit en inspiratie
Paars stimuleert creativiteit en geeft inspiratie.

Roze | Harmonie en verbinding
Roze is een kalmerende kleur die de verbinding tussen mensen versterkt. Is samenwerking en harmonie belangrijk voor je werkomgeving? Maak het roze!

Neutrale kleuren: een veilige keuze

Liever geen opvallende kleuren op de muren? Dan zijn neutrale kleuren altijd een goede optie. Aardetinten en witte kleuren stralen een gevoel van rust en kalmte uit zonder af te leiden. Het is wel belangrijk om wit te combineren met andere tinten om te voorkomen dat de ruimte te eentonig wordt.

Ergonomie en kleurgebruik in kantoor

Het juiste kleurgebruik in kantoor kan ook vermoeidheid verminderen en daarmee het comfort van werknemers verbeteren. Zorg ervoor dat de kleuren in lijn zijn met ergonomische principes voor een gezonde werkomgeving.

Bedrijfscultuur en kleurenschema's

Kleuren kunnen ook de bedrijfscultuur weerspiegelen. Overweeg om de kleuren uit je bedrijfslogo te integreren in je kantoorinrichting. Of de kleuren die staan voor je missie en visie. De kleuren die je gebruikt in je kantoorinrichting geven zo de mogelijkheid je merkidentiteit te versterken. Merkidentiteit en kleuren hebben een krachtig samenspel. Zowel intern als extern zal het enorm bijdragen aan de herkenbaarheid van je merk.

Het belang van evenwicht bij kleurgebruik in kantoor

Zorg dat je evenwicht behoudt bij het gebruik van kleur en prints. Te veel patronen kunnen de ruimte overweldigend maken en de productiviteit verminderen. Nog een tip: pas elke kantoorruimte aan op de functie ervan. Gebruik rustige kleuren en natuurtinten voor concentratiewerkplekken en levendige kleuren voor brainstormruimtes. Dit creëert een flexibele kantoorinrichting.

Aan de slag!

Het kiezen van de juiste kleuren voor een effectieve werkruimte waar iedereen zich fijn (en productief) voelt kan een hele uitdaging zijn. Zoals je hebt gelezen is het kleurgebruik in kantoor meer dan alleen esthetiek. Het maakt het werken op kantoor letterlijk én figuurlijk kleurrijker. Het is een krachtig instrument dat je kunt gebruiken om een positieve werkomgeving te creëren, de productiviteit op kantoor te verhogen én je merkidentiteit te versterken. Ga dus snel aan de slag met de tips uit dit artikel en voeg een vleugje kleur toe aan je kantoor!

Terug naar het nieuws overzicht