Je bedrijfspand verduurzamen? Zo pak je dat aan!

11 november 2022

Je bedrijfspand verduurzamen? Zo pak je dat aan!

 

Wil je graag je bedrijfspand verduurzamen, maar schrik je terug van al het gedoe en geregel? Of weet je niet hoe je een bedrijf moet verduurzamen? Geen nood, met onze tips maken we het je een stuk makkelijker. Of je nu een bedrijfspand gaat verhuren die aan alle regels moet voldoen, een kantoor huurt of dat je zelf een pand bezit, het is goed om hier mee bezig te zijn. Het doel is natuurlijk een beter milieu, maar het kan je ook financieel voordeel en een beter energielabel opleveren.

Is verduurzamen van je bedrijfspand verplicht?

Je vraagt je misschien af waarom het ineens zo’n hot item is, dat verduurzamen van een (kantoor)gebouw. Waarom is het zo belangrijk dat bedrijven zich verduurzamen en is dit verplicht? Dat komt doordat ieder bestaand kantoor dat groter is dan 100m2, vanaf 2023 verplicht is om minimaal energielabel C te hebben. Het maakt daarbij niet uit of het pand eigendom is of dat je de ruimte huurt. Niks mis mee om een steentje bij te dragen aan klimaatverandering, maar dit brengt natuurlijk wel extra kosten met zich mee. Daar is gelukkig een oplossing voor bedacht: subsidie.

Subsidies voor het verduurzamen van een bedrijfspand

Er bestaan een aantal subsidies waar je mogelijk aanspraak op kunt doen. Het zou je zomaar een hoop geld kunnen besparen. Maar welke subsidies zijn er? Wij zetten ze voor je op een rij.

  • Energie-investeringsaftrek (EIA) Je kunt een extra bedrag aftrekken van je winst als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en/of duurzame energie. Meer informatie: Energie-investeringsaftrek
  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) Je bedrijfspand verduurzamen met een zonneboiler of warmtepomp? Dan kun je subsidie aanvragen via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Tot 31 december 2023 kan je ook een subsidie aanvragen voor kleinschalige windturbines of zonnepanelen. Meer informatie: Investeringssubsidie duurzame energie
  • Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM) Krijg 80% van de advieskosten over het verduurzamen van jouw bedrijfspand vergoed met de subsidieregeling verduurzaming MKB. Denk daarbij aan advies over het installeren van zonnepanelen, of het isoleren van je pand. Meer informatie: Subsidieregeling verduurzaming MKB
  • Zakelijke subsidies zonnepanelen Er zijn 5 regelingen voor bedrijven die investeren in zakelijke zonnepanelen. Bij 4 van deze fiscale regelingen mag je een deel van de investeringskosten aftrekken of afschrijven. Dat levert je een belastingvoordeel op. Bij de 5e regeling krijg je geld voor alle zakelijke zonnestroom die je opwekt met je zonnepanelen. Meer informatie: Zakelijke subsidies zonnepanelen

Check huidig energielabel van je bedrijfspand

Belangrijk is dat je eerst nagaat wat het huidige energielabel van jouw pand is. Heeft je pand energielabel D of slechter? En is de ruimte 100m2 of groter? Dan is het tijd om je bedrijfspand te verduurzamen. Vanaf 1 januari 2023 is namelijk energielabel C (of beter) verplicht.

Energielabel zoeken

Je kunt het energielabel van je bedrijfspand opvragen via een speciale pagina van de Rijksoverheid. Je kunt er eenvoudig zoeken op postcode en huisnummer. Naast het energielabel van je pand zie je ook wanneer het label is afgegeven en tot wanneer het geldig is.

Hoe kan je het beste je bedrijfspand verduurzamen

Je hebt heel veel manieren om de duurzaamheid van je bedrijf te verbeteren. Je kunt eigenlijk wel stellen dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Van grote aanpassingen zoals het installeren van zonnepanelen en verbouwingen, tot relatief eenvoudige die je meteen kunt toepassen zonder ingewikkeld gedoe en grote investeringen. Ook het gedrag van medewerkers heeft invloed op de duurzaamheid van een pand. Denk daarbij aan minder water gebruiken, het verminderen van koffiebekertjes en schermen uitdoen in plaats van in slaapmodus laten staan.

Zonnepanelen op je bedrijfspand

Het dak van een bedrijfspand is uitermate geschikt voor het installeren van zonnepanelen. Het maakt het één van de beste manieren om een bedrijfspand energiezuinig te maken. Je zet namelijk zonlicht direct om in elektriciteit voor het kantoor. De energiekosten gaan omlaag en de waarde van het pand én het bedrijfsimago gaan omhoog. Win win!

Vergunning nodig?

In Nederland mag je niet zomaar overal zonnepanelen neerleggen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde gebouwen met cultuurhistorische waarde. Bestudeer dus eerst goed de regels voor zonnestroominstallaties en bekijk of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor een installatie.

Plaats dubbel glas

Isolatie is een belangrijk punt waar je aan moet denken bij het verduurzamen. Een goede energiebesparende tip voor (kantoor)gebouwen is daarom: plaats dubbel glas. Zo hoef je in de winter minder te verwarmen en in de zomer minder te koelen. Dubbel voordeel dus! En het is natuurlijk ook lekker dat er geen koude straling meer is én je energierekening flink minder wordt.

Led-lampen

Vervang tl-lampen en halogeenlampen voor led-verlichting. Dat kan een energiebesparing van wel 80% opleveren! Je kunt ook spaarlampen in je kantoor plaatsen, maar deze gaan minder lang mee. Koop led-lampen met het energielabel A++. Deze zijn het zuinigst en daar bespaar je dus het meeste geld mee.

Sensorverlichting

Blijft in jouw pand ’s nachts ook wel eens per ongeluk een lampje branden? Voorkom dit onnodige ‘energielek’ door automatische lichtschakelaars te plaatsen. De sensors reageren op beweging zodat het licht aanspringt zodra je erlangs loopt. Zo wordt de verlichting alleen ingeschakeld als er gebruik wordt gemaakt van de ruimte. Resultaat: een duurzamer kantoor!

 Verduurzamen van bedrijfsvoering

Tot slot kun je naast het verduurzamen van je bedrijfspand, ook jouw bedrijfsvoering duurzamer maken. Koop duurzame kantoorartikelen zoals uitwisbare notitieblokjes en pennen. Schaf briefpapier, printpapier en meubelen aan met het FSC-keurmerk. Kies voor lokale leveranciers, bekijk of je de frequentie van het transport kunt verminderen en let ook eens op de bandenspanning.

Advies op maat

Zo zie je, de mogelijkheden voor verduurzaming zijn eindeloos en verschillen per bedrijf, het soort (kantoor)gebouw én sector. Vraag daarom professioneel advies aan op maat. Wat let je? Zoals je hierboven hebt gelezen krijg je ook daar subsidie voor. Laat het je er dus niet van weerhouden om een bedrijfspand te huren. Op naar een mooie toekomst!

Terug naar het nieuws overzicht