Groningen: een verborgen juweel!

3 november 2020

Groningen: een verborgen juweel!


Groningen, de studentenstad, is verrassend, anders, rebels. Groningen is niet alleen de hoofdstad maar gaat tegelijkertijd ook door als provincie.Groningen heeft een eigenzinnig karakter en dit merk je door markante plekken zoals Museum en het Forum. Want deze provincie heeft het rijkste culturele aanbod van alle provincies in Nederland, volgens de ‘nationale cultuur index’. Het heeft daarnaast een eigen vliegveld en de op één na grootste filiaal van IKEA van Europa. 

Van de 231.112 inwoners, zijn er 120 verschillende nationaliteiten en is 25% student. Daardoor heeft Groningen als stad het hoogste percentage studenten en is het qua inwoners de jongste stad van Nederland.  Doordat er zoveel studenten in Groningen wonen, leeft de stad ongelofelijk. De stad biedt een ruim aanbod aan culturele evenementen en heeft een actief nachtleven. Kroegen zijn non-stop open. Daarnaast zijn er veel verenigingen, activiteiten, festivals en andere dingen te doen in Groningen.

Groningen is ook een dynamische stad op werkgebied. Niet alleen is Groningen een proeftuin voor innovatie, dankzij Groningen Airport Eelde is de stad ook nog eens makkelijk bereikbaar vanuit de hele wereld. Het is ook niet voor niets dat bedrijven als Google en IBM zich hier met enthousiasme vestigen. Jonge ondernemers barsten van de creativiteit; een scala aan nieuwe startups worden dagelijks ontwikkeld.  

Waar moet je zijn?
Groningen kent vele karakteristieke buurten. Neem bijvoorbeeld A-kwartier. De bruisende bedrijvigheid rond de Hoge en Lage der A is gebleven. Een ouderwetse dropwinkel genaamd ‘Droppie’ is nog steeds gebleven (tal van jaren oud), de Groninger Kaasboetiek en kookwinkel Kaphuis zijn er ook nog steeds te vinden. Een koffie op het terras kan op de kades en het Noordelijk Scheepvaartmuseum zit om de hoek. 
De verbindingsfactor tussen de Grote Markt en de Rademarkt is de Oosterstraat. In een aantal prachtige rijksmonumenten zijn nu winkels gevestigd. Waar je goed terecht kunt voor de laatste modetrends.  
Ben je een marktliefhebber? Koken met verse streekproducten? Op de Grote Markt, Vismarkt en A-Kerkhof zijn wekelijks een aantal markten, waar je je boodschappenmand goed kunt vullen.  

Als je vanuit het Hoofdstation via de museumbrug de stad inloopt, wandel je door de gezellige Folkingestraat. Zo gezellig zelfs, dat het straatje ooit de titel ‘Leukste Winkelstraat van Nederland’ kreeg. En verrassend: de Folkingestraat zit vol met verborgen kunst. Let de volgende keer maar eens extra op als je er loopt.

Wat moet je zien of doen?
Met de trein naar Groningen? Is het je wel eens opgevallen hoe prachtig het perron van Groningen is? De stationshal is een van de mooiste stationsgebouwen van Nederland. Een stukje nostalgie in de stad.
Opvallend in de binnenstad zijn de Groningse hofjes. Vroeger boden deze gratis onderdak aan armen, weduwen en zieken. Tegenwoordig wonen er allerlei particulieren in deze oases van rust in de binnenstad. Sommige bomen in de tuinen zijn zo oud, dat bewoners van vroeger ze nog hebben meegemaakt.

De Martinitoren mag je zeker niet overslaan bij een bezoek aan Groningen. In de afgelopen 500 jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. Op de stoep werden oorlogen gewonnen en verloren. De toren hield stand en is met haar 97 meter nog steeds het hoogste gebouw van de stad. Klim omhoog voor een stukje tastbare geschiedenis en een fantastisch uitzicht.

Voor de natuurliefhebber is Nationaal Park Lauwersmeer een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. De combinatie van vergezichten op de horizon, schitterende flora en fauna en zo veel ruimte voor recreatie vind je nergens anders. Neem de tijd voor een uitgebreide wandeling en maak je hoofd leeg.

In het hart van de Groningse binnenstad staat het Forum; een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Het Forum wil verrassen en inspireren met onder andere Storyworld, een enorme expositieruimte met wisselende expo's, 5 filmzalen, het Smartlab, horeca, de stadsbibliotheek en het hoogste dakterras van Groningen met fenomenaal uitzicht én een rooftop cinema.

Het enige theemuseum in Nederland vind je in Groningen! Een ontdekkingsreis door de wereld van thee; van de plant tot het drinken ervan. Ruiken, aanraken, proeven; het kan allemaal hier

Dineren met streekproducten 
Van superfood tot een snelle hap in een van de ontelbare eetcafés. Van foodfestivals en ambachtelijke experimenten tot sjiek dineren. In Groningen heeft je maag het voor het kiezen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele proeflokalen, brouwerijen en koffiebars.De provincie kent een enorme diversiteit aan restaurants, vaak op nog geen half uur rijden van de stad. Voor een avondje verwennerij op chique, of een lekkere, eenvoudige hap; voor ieder wat wils. Neem bijvoorbeeld restaurant Basiliek in Appingedam. Op een unieke locatie heeft de chef een selectie van gerechten gemaakt van eigen bodem.Zo staan bijvoorbeeld ook Zoutkamper garnalen en de oer-Groningse mosterdsoep op het menu.
De statige borgboerderij De Piloersemaborg heeft een Chef-kok die kookt volgens de seizoenen. De lokale leveranciers ontdekte hij tijdens zijn ritjes door het Groningse land. Herkenbaar in de kookstijl: Gronings op z’n Italiaans bereid. Denk aan: puur, biologisch en lokaal. Een idylle waar je kunt eten én overnachten, en dat maakt het plaatje perfect.

Wonen & werken in Groningen
Wonen in Groningen is in trek; dat merk je ook op de woningmarkt. Het heeft een idyllische historische binnenstad, een van de grootste universiteiten van het land, een kwalitatief hoogwaardige hogeschool, een behoorlijk aanbod van banen en een overvloed aan boetiekwinkels, espressobars, galeries, musea en theaters.

In april publiceerde De Nederlandsche Bank een onderzoek waaruit blijkt dat niet alleen de populaire steden in het westen van het land, maar ook bijvoorbeeld Groningen en Eindhoven te maken hebben met de nodige gekte op de woningmarkt. Studenten, jonge werkenden, gezinnen, gepensioneerden – ze trekken in groten getale naar dezelfde plekken.

De huizen in Groningen worden ook ineens een stuk duurder. Eerder werd de provincie in het noorden gezien als krimpregio met een relatief groot aanbod van woningen en minder vraag. Het Centraal Bureau voor de Statistiek vermoedt dat sprake is van een inhaalslag dit jaar en dan vooral in de stad Groningen.De prijsstijging was in de provincie Groningen maar liefst 8,4 procent. Het is de grootste prijsstijging in de provincie Groningen in 14 jaar tijd.Gemiddelde woning kost tussen de €250.000 en de €300.000

En niet alleen op de woningmarkt ook bedrijven willen zich graag vestigen in Groningen. Zo zijn er steeds meer grote namen gevestigd in de provincie. Eind mei opende een winkel van Nespresso de deuren aan de Brugstraat, waar ook Hugo Boss en Tommy Hilfiger al zijn te vinden. Aan de overkant van de A is sinds februari de Nike Factory Store te vinden. Daar zal het niet bij blijven. Er zijn meer grote internationale merken die Groningen in het vizier hebben.Bovendien blijft de stad voorlopig groeien en geeft de grote studentenpopulatie Groningen een bijzondere dynamiek. Niet voor niets zeggen ze in het noorden vaak dat de stad het kleine broertje is van Amsterdam. Bruisend en sfeervol, op iets kleinere schaal. 

Ondernemen in Groningen
Wij hebben een groot aanbod van bedrijfspanden direct beschikbaar in Groningen:
Kantoorruimte huren Groningen:
https://www.huurbieding.nl/aanbod/kantoorpanden/groningen
Winkelruimte huren Groningen:
https://www.huurbieding.nl/aanbod/winkelpanden/groningen
Bedrijfsruimte huren Groningen:
https://www.huurbieding.nl/aanbod/bedrijfspanden/groningen


Terug naar het nieuws overzicht