Energiezuinig kantoor | Tips voor duurzaam ondernemen

24 januari 2024

Energiezuinig kantoor | Tips voor duurzaam ondernemen


Een energiezuinig kantoor, ondernemers en organisatie zoeken er tegenwoordig actief naar. Panden die niet alleen functioneel zijn, maar ook goed voor het milieu en portemonnee, zijn populair. Niet zo verrassend natuurlijk, met de hoge gastarieven en energieprijzen is het belangrijk om bewust om te gaan met energie. In dit artikel delen we niet alleen praktische tips voor energie-efficiënte werkplekken, maar verkennen we ook de voordelen van investeren in een energiezuinig kantoor.

Efficiënt energiegebruik in bedrijfsruimtes

Wil je een energiezuinig kantoor, dan pak je energieverspilling bij de basis aan. Dat is verreweg de goedkoopste manier om op je energiekosten te besparen. Creëer bewustwording onder het personeel over het belang van efficiënt energiegebruik. Simpele handelingen kunnen al een aanzienlijke vermindering van energieverspilling opleveren. 

Snelle tips voor een duurzame werkplek:

  1. Sluit je computer af aan het einde van de dag.
  2. Verlaag ongeveer een uur voor je vertrekt de thermostaat naar de nachtstand.
  3. Klaar met werken? Schakel alle randapparatuur uit, zoals printers, lamineermachines en koffiezetapparaten.
  4. Doe het licht uit bij het verlaten van de ruimte. Vergeet het toilet niet!
  5. Zet de radiator uit in ruimtes waar niemand aanwezig is.
  6. Is je mobiel of laptop klaar met opladen? Haal de oplader dan uit het stopcontact.
  7. Stel de computer zo in dat deze automatisch op de slaapstand gaat bij inactiviteit.
  8. Gebruik bij voorkeur je laptop, in plaats van je desktopcomputer.

Door deze simpele, maar doeltreffende maatregelen, maak je jouw kantoor moeiteloos energiezuinig. Zo zorgen we samen voor groene bedrijfsruimtes, zonder concessies te doen aan de productiviteit op de werkvloer.

Maak je kantoor energiezuinig met zuinige verlichting en apparatuur

Bij het verlichten van kantoorruimtes is de overstap naar led-verlichting een slimme zet. led-lampen verbruiken tot wel 90% minder elektriciteit in vergelijking met traditionele gloeilampen, en ze gaan aanzienlijk langer mee. Kies bij de aanschaf van apparatuur voor energiezuinige modellen. Apparaten met het hoogste energielabel (bijvoorbeeld A+++), zoals computers, printers en kopieermachines, verminderen niet alleen de ecologische impact maar zorgen ook voor een langdurige, kosteneffectieve werking.

Kantoorisolatie en energiebesparing

Stel je voor: een kantooromgeving waar de temperatuur altijd aangenaam is, ongeacht de grillen van het weer buiten. Hoe je dit energiezuinig aanpakt? Door te investeren in kantoorisolatie. Goede isolatie minimaliseert de behoefte aan verwarming en airconditioning, wat direct kosten verlaagt. Bovendien opent deze investering de deur naar subsidies, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), waarbij je maar liefst 45,5% van de investeringskosten van je fiscale winst kunt aftrekken. 

Duurzame energiebeheer in kantoren

Een energiezuinig kantoor vraagt ook om het implementeren van een holistische benadering van duurzaam energiebeheer. Overweeg het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, om het kantoor van groene energie te voorzien. De investering in duurzame bedrijfspanden vormt niet alleen een bijdrage aan het milieu, maar positioneert deze bedrijven ook als voorloper op het gebied van duurzaam ondernemen.

Milieubewuste kantoorinrichting

Breng duurzaamheid naar de werkvloer met een milieubewuste kantoorinrichting. Kies voor meubilair en benodigdheden gemaakt van duurzame materialen, voeg groene planten toe voor een gezondere luchtkwaliteit, gebruik eco-vriendelijke verpakkingen en promoot het scheiden van recyclebaar afval met duidelijke bakken. Je creëert zo een eco-vriendelijke werkomgeving die op alle fronten bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Een energiezuinig kantoor als nieuwe standaard

In een tijd waarin duurzaamheid de norm wordt, is een energiezuinig kantoor niet langer een extraatje, maar noodzaak. Door bewust om te gaan met energie, te investeren in milieuvriendelijke zakelijke huurpanden, en te profiteren van moderne technologieën, draag je als bedrijf bij aan een groenere toekomst en bespaar je flink op energiekosten. Het is een verschuiving naar een nieuwe standaard in ondernemen, waarin verantwoordelijkheid en efficiëntie hand in hand gaan.

Terug naar het nieuws overzicht