Eindhoven: een stad bruisend van de energie.

2 november 2020

Eindhoven: een stad bruisend van de energie.


Eindhoven (met 234.456 inwoners): een stad bruisend van de energie. Eindhoven wordt ook wel “de Lichtstad” genoemd. Deze naam heeft deze levendige stad te danken aan de gloeilampenfabriek Philips, wie kent dit bedrijf niet? Daarnaast zijn er nog vele andere belangrijke factoren die Eindhoven typeren als een van de mooiste steden om in te wonen. Het lichtfestival wat jaarlijks wordt georganiseerd heet Glow. Op Glow kunnen kunstenaars en ontwerpers hun kunstwerken en installaties laten zien. Je komt hier veel technologische ontwikkelingen tegen. 

Terug naar toen
Een klein stukje geschiedenis om Eindhoven beter te leren kennen.Eindhoven is gesticht in de eerste helft van de dertiende eeuw op het stuk land tussen de rivieren de Dommel en de Gender. Voor deze periode trokken er met regelmaat nomaden door dit gebied, maar er was geen sprake van permanente bewoning. Eindhoven is erg lang een kleine stad geweest, maar hieraan kwam in de tijd van de industriële revolutie en de komst van Philips een einde. Tijdens de industriële ontwikkelingen vestigden naast de Philips gloeilampenfabriek, textielfabrieken, tabaksverwerkers, een lucifersfabriek en een stoomlederfabriek zich in de stad. Dit zorgde voor veel werkgelegenheid waardoor het inwonersaantal in de stad snel toenam. Al deze fabrieken hebben eraan bijgedragen dat Eindhoven tegenwoordig tot één van de grootste kennisgebieden ter wereld hoort. De slogan van de stad is niet voor niets jarenlang “Eindhoven leading in technology”geweest. Deze slogan hebben ze tegenwoordig losgelaten, omdat de stad veel meer te bieden heeft dan alleen maar techniek.  

Zeven stadsdelen
De stad Eindhoven bestaat uit zeven stadsdelen: Centrum, Stratum, Tongelre, Woensel-Zuid, Woensel-Noord, Gestel en Strijp. Hiervan is het Centrum het oudste stadsdeel. Deze stadsdelen zijn onderverdeeld in 17 wijken, allemaal met hun eigen bouwstijlen en sfeer. Een paar om te onthouden voor als je wilt wonen in Eindhoven.

Strijp-S het meest interessante gedeelte van Strijp. Zowel expats als regionale woningzoekenden betrekken graag een huurloft of -appartement op deze unieke locatie waar innovatie leidend is. De hele wijk is gebouwd op het fundament van Philips. Diverse industriële kenmerken zijn intact gebleven. Het is een smeltkroes van wonen, werken en leven. En daarom zo leuk om te wonen.
Op zoek naar een stukje historie? Dam is Witte Dorp een wijk met geschiedenis.Officieel heet deze wijk Tuindorp, maar doordat de vele witte woningen hier de boventoon voeren kreeg het in de volksmond al snel de bijnaam: Witte Dorp. Dit stukje Eindhoven kent een interessante architectonische historie, die letterlijk en figuurlijk uitgelicht wordt tijdens de lichtjesroute. In de jaren 30 ontworpen door Dudok is de gehele wijk nu een beschermd stadsgezicht en Rijksmonument.

Het Vonderkwartier heeft zichzelf uitgeroepen tot leukste wijk van Eindhoven. Er worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Hier wonen de jonge gezinnen, een bakfiets is een absolute musthave in deze wijk.

Eten & shoppen
In Eindhoven kun je uiteraard heerlijke eten, slapen & winkelen. Het winkelgebied De Demer bevindt zich in de buurt van De Markt. Het Catharinaplein en het 18 Septemberplein behoren ook tot favorieten als het gaat om sfeer & gezelligheid. En om lekker te eten bof je, want Eindhoven telt drie sterrenrestaurants met ieder één Michelinster.
Op 18 Septemberplein is het winkelcentrum Piazza heropend na een grote renovatie. In dit winkelcentrum zijn voornamelijk grote multinationals gevestigd. In 1968 opende dit winkelcentrum haar deuren, maar in 2005 heeft het een heropening gekregen. In het centrum van Eindhoven zijn naast de grote merken leuke kleine en unieke winkels te vinden waar zelfgemaakte of vintage producten verkocht worden. In het gebied De Bergen zijn voornamelijk antiek en speciaalzaken te vinden.

Slapen & wonen
Een overnachting kan in een boel hotels, want er zijn meer dan 4000 hotelbedden in Eindhoven te vinden. Er zijn vreemd genoeg geen vijfsterrenhotels te vinden in de stad maar wel een aantal viersterrenhotels die kwalitatief in de buurt komen van een vijfsterrenhotel.  De uitgaansstraat van Eindhoven is Stratumseind. Dit is de langste caféstraat van Nederland er zijn hier meer dan vijftig kroegen, cafés en discotheken aaneengesloten te vinden. Met een drukke carnavalsnacht, kun je over de hoofden lopen. Wil je je kater er even uit wandelen? Dat kan want Eindhoven heeft een hoop voor natuurliefhebbers. Vele mooie fietsrouters, je eigen fruit plukken in de Philips Fruittuin of een wandeling langs de Dommel. En vergeet de prachtige stadsparken niet.
Wonen in Eindhoven is voor starters erg lastig. Uiteraard krijg je meer woning voor je geld dan de grootste steden van Nederland zoals Amsterdam & Rotterdam. De gemiddelde prijs van een woning in Eindhoven en omliggend stedelijk gebied ligt anno 2020 op €359.000. Dat is 10 procent meer dan vorig jaar rond deze tijd.

Ondernemen in EIndhoven
Wij hebben een groot aanbod van bedrijfspanden direct beschikbaar in Eindhoven:
Kantoorruimte huren Eindhoven:
https://www.huurbieding.nl/aanbod/kantoorpanden/eindhoven
Winkelruimte huren Eindhoven::
https://www.huurbieding.nl/aanbod/winkelpanden/eindhoven
Bedrijfsruimte huren Eindhoven:
https://www.huurbieding.nl/aanbod/bedrijfspanden/eindhoven

Terug naar het nieuws overzicht