Amsterdam; De hoofdstad van Nederland.

22 oktober 2020

Amsterdam; De hoofdstad van Nederland.


De hoofdstad van Nederland; Amsterdam. De stad waar niks en niemand stilstaat en waar iedereen zijn ding doet; the Dutch city that never sleeps.

Het is al jaren zo dat vooral jongeren naar de stad trekken. Grote factor daarbij: de universiteiten. En de kans is groot dat afgestudeerden er blijven hangen. Er is veel werk en de clubs, restaurants en bioscopen zitten om de hoek. Door de verschillende nationaliteiten is het culinair ook genieten. Waar je ook zin in hebt; in Amsterdam kun je het vrijwel bestellen of krijgen. Zelfs middernacht. 

Jonge ondernemers stampen de meest creatieve, duurzame ideeën uit de grond. Het bruist er van talent en ontwikkeling. En dat maakt Amsterdam een stad uit duizenden. Want ondanks de vele mensen die er wonen; blijft het een geliefde plek, waar zelfs toeristen wereldwijd voor naar Nederland komen.

Amsterdam toen en nu
Amsterdam is de hoofdstad van Nederland met meer dan 800.000 inwoners, een bevolkingsdichtheid van 5.042 mensen per vierkante kilometer. De leeftijd van 45 tot 65 is het meest vertegenwoordigd. Amsterdam telt 456.462 huishoudens. In Amsterdam wonen, betekent genieten van alles wat de stad te bieden heeft. In de binnenstad zijn bijna 7000 monumenten te vinden die herinneren aan de bloeiperiode van Amsterdam. Aan cultureel moois geen gebrek.

Je zou het misschien niet zeggen, maar Amsterdam was vroeger een klein dorpje. Het land liep regelmatig onder water. Rond 1200 legden de mensen dijken aan om het land te beschermen tegen het water en werd er een dam in de Amstel gemaakt. Deze nederzetting heette Amstelredamme en werd later Amsterdam. Bij elke stadsuitbreiding groeven de Amsterdammers een nieuwe boog om de oude binnenstad. De grachten kregen daardoor het patroon van een riem of gordel. Daar komt de naam grachtengordel vandaan. Belangrijke kooplieden lieten mooie hoge herenhuizen aan de grachten bouwen om in te wonen. Zo kon iedereen goed zien hoe rijk ze waren. Er zijn er totaal in Amsterdam 165 grachten. Die samen 75 km lang zijn, dit zijn er meer dan in Venetië en Parijs.

Misschien een leuk ezelsbruggetje om te onthouden wat de volgorde is van de vier grachten, want het blijft een lastige; Het Singel, Herengracht, Keizersgracht en de Prinsengracht? Van buiten naar binnen naar de Dam toe: Piet Koopt Hoge Schoenen. En mooi detail; het is dus Het Singel, niet De Singel, zoals velen zeggen.  

Nu varen toeristen van over de hele wereld over de grachten om de historische binnenstad van Amsterdam te bekijken. De grachtengordel is in 2010 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst en terecht. 

Wonen niet goedkoop
Wonen in Amsterdam betekent ook kritisch kijken naar je budget. Want dat het niet goedkoop is in Amsterdam, dat is je wellicht al wel bekend. Amsterdam kent momenteel 14 buurten: Amsterdam centrum / Westerpark / Oud west / Zeeburg / Bos en lommer / De baarsjes / Amsterdam-Noord / Geuzenveld - Slotermeer / Osdorp / Slotervaart-overtoomseveld / Zuid oost / Oost watergraafsmeer / Amsterdam oud zuid / Zuider Amstel.

Waarvan Oud West, WTC (Zuid), en Oost erg in opkomst zijn onder de inwoners. De Amsterdamse huizen die in het afgelopen kwartaal zijn verkocht, leverden gemiddeld €5790 euro per vierkante meter op. De gemiddelde prijs van de verkochte huizen kwam uit op €481.500 euro, dat is 8 procent meer dan een jaar eerder (2019). In heel Nederland steeg de vierkante meterprijs van verkochte huizen in één jaar bijna 10 procent, tot €2892 euro. 

Ondanks de hoge prijzen is wonen in Amsterdam voor velen een ‘love at first sight’ ding. Je hebt er alles, je mag er (bijna) alles; een veelzijdige stad.

Zoals de wapenspreuk van Amsterdam luidt; heldhaftig, vastberaden en barmhartig. 

Ondernemen in Amsterdam
Wij hebben een groot aanbod van bedrijfspanden direct beschikbaar in Amsterdam:
Kantoorruimte huren Amsterdam:
https://www.huurbieding.nl/aanbod/kantoorpanden/amsterdam
Winkelruimte huren Amsterdam:
https://www.huurbieding.nl/aanbod/winkelpanden/amsterdam
Bedrijfsruimte huren Amsterdam:
https://www.huurbieding.nl/aanbod/bedrijfspanden/amsterdam


Terug naar het nieuws overzicht