Werkplek inrichten | Tips en advies

28 maart 2023

Werkplek inrichten | Tips en advies


Comfortabel én functioneel kunnen werken is een kwestie van goed je werkplek inrichten. Vooral als je een groot deel van je werkdag achter een bureau zit is het belangrijk om te zorgen voor een prettige en efficiënte werkomgeving. Dit geldt zowel voor de thuiswerkplek als voor kantoor. Een goed ingerichte werkplek zorgt voor meer productiviteit en voor minder lichamelijke klachten zoals rug- en nekpijn. Een goede reden dus om eens goed te kijken of je (thuis)kantoor een make-over nodig heeft!

Je werkplek inrichten, zo ga je te werk

Hieronder vind je alle aandachtspunten op een rij, zodat jij straks aan de slag kan voor een optimaal werkplek comfort!

Overweeg een zit sta bureau

Een goed bureau biedt voldoende ruimte voor je computer, toetsenbord en andere benodigdheden. Zorg voor een in hoogte verstelbaar bureau zodat je op de juiste hoogte kunt typen. Een zit sta bureau is de meest ideale oplossing. Daarmee kan je namelijk (al dan niet elektrisch) de hoogte instellen en kan je zowel zittend als staand werken. Door af en toe staand te werken, bevorder je de bloedsomloop en ga je vermoeidheid tegen. Zo’n zit sta bureau hoeft niet altijd heel duur te zijn. Een elektrisch in hoogte verstelbaar bureau goedkoop aanschaffen kan bijvoorbeeld bij diverse webshops.

Kies de juiste bureaustoel

Een goede bureaustoel is minstens zo belangrijk als een goed bureau. Een bureaustoel moet comfortabel zitten, maar ook voldoende steun bieden aan je rug en nek. Een verstelbare stoel is daarom essentieel zodat je de hoogte, rugleuning en armsteunen kunt aanpassen aan jouw lichaam. Zorg er ook voor dat de stoel wieltjes heeft. Zo kan je je verplaatsen zonder je rug te belasten. Ben je klein, dan kan een voetensteun ook bijdragen aan het comfort en helpen bij een juiste zithouding.

Zorg voor voldoende opbergruimte

Voldoende opbergruimte zorgt ervoor dat je werkplek netjes en georganiseerd blijft. Zo kan je in alle rust en vol concentratie blijven werken. Een bureau met opbergruimte, zoals lades of planken biedt ruimte voor het opbergen van papieren, boeken en andere benodigdheden. Zo hoeft je niet telkens op te staan om iets te pakken en kan je efficiënter werken. Ook kun je gebruikmaken van planken aan de muur of een boekenkast om je boeken, mappen en andere materialen in op te bergen.

Investeer in goede verlichting

Naast een goed bureau, een fijne bureaustoel en voldoende opbergruimte, is goede verlichting onmisbaar voor een prettige werkplek. Verlichting is niet alleen belangrijk voor het voorkomen van vermoeide ogen en hoofdpijn, maar kan ook de productiviteit verhogen. We raden je daarom aan om te investeren in goede bureau lichten. Hierbij kun je denken aan ledverlichting die aan het bureau kan worden bevestigd of een bureaulamp met een verstelbare arm en kap. Zorg ervoor dat de verlichting goed is afgestemd op de werkzaamheden die je verricht en dat het licht niet te fel is. Tip: een dimmer kan hierbij handig zijn!

Houd bij het inrichten van je werkplek ook rekening met geluid

Geluid kan storend zijn tijdens het werken en zorgen voor afleiding en verminderde concentratie. Houd daarom rekening met de akoestiek op je werkplek. Geluid kun je goed dempen door vloerbedekking, tapijten of gordijnen. Een andere optie is het gebruik van mobiele akoestische schermen of wanden. Deze schermen zijn speciaal ontworpen om geluid te absorberen en kunnen worden geplaatst waar het nodig is om geluidsoverlast te verminderen. Mocht dit niet voldoende helpen kan je ook overwegen om speciale koptelefoons te kopen die geluid blokkeren.

Zorg voor een goede luchtkwaliteit

Zorg voor een goede luchtkwaliteit<H3> Het is belangrijk om bij het inrichten van je werkplek ook rekening te houden met de luchtkwaliteit. Hieronder vind je enkele tips om de luchtkwaliteit op je werkplek te verbeteren:

- Ventilatie; Zorg voor een goede luchtstroom op je werkplek. Dit kan door een raam open te zetten, of door het plaatsen van een ventilator.
- Luchtfilter; Een luchtfilter kan de luchtkwaliteit in de ruimte verbeteren door de lucht te zuiveren van stofdeeltjes en allergenen. 
- Planten; Het plaatsen van planten op je werkplek kan de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Planten zetten CO2 om in zuurstof, waardoor er meer zuurstof in de ruimte aanwezig is. Daarnaast kunnen planten ook schadelijke stoffen uit de lucht filteren.
- Reinigen; Zorg ervoor dat je regelmatig je werkplek en apparatuur schoonmaakt. Stof en vuil zorgen namelijk voor een slechtere luchtkwaliteit.

Het belang van goed je werkplek inrichten

Al met al is een goede inrichting van je werkplek op kantoor of thuis belangrijk voor zowel je gezondheid als productiviteit. Een werkplek goed inrichten is een investering in jezelf die zich op de lange termijn zeker terugbetaalt! Werkplek nodig? Klik hier!

Meer weten over het inrichten van je kantoorruimte of werkplek?

Wij helpen je graag verder, zie: https://www.huurbieding.nl/extradienstenverhuurder

 

 

 

Terug naar het nieuws overzicht