Wat betekent een Brexit voor Nederland in 1 minuut

29 juni 2016

Wat betekent een Brexit voor Nederland in 1 minuut
Wat betekent een Brexit voor Nederland in één minuut
Deze week staat bij Huurbieding.nl het thema van de Brexit. Lees ook blog: Brexit uitgelegd in twee minuten. Dit keer zoomen we in op de gevolgen voor Nederland. Aan het einde van de week zal er nog een blog online komen over wat de Brexit betekent voor de vastgoed.

Economie
Een Brexit zal op de Nederlandse economie waarschijnlijk een groter effect hebben dan op welk ander land dan ook. Dit omdat investeringen in het Verenigd Koninkrijk goed zijn voor bijna 4% van het bruto binnenlands product (bbp). Na Nederland worden Ierland en Cyprus het hardste geraakt.
De Nederlandse en Britse economie zijn dan ook sterk met elkaar verbonden, zeker omdat Nederland een handelsland is. Er zijn In Nederland ongeveer 300.000 banen te danken aan het Verenigd Koninkrijk. Volgens berekeningen van het CPB kan een Brexit leiden tot een verlies van maximaal 16,5 miljard euro. Dit ten gevolgen van de afnemende handel en de hierdoor afnemende innovatie.

Politiek
Nederland en het Verenigd Koninkrijk kunnen het goed met elkaar vinden, dit is bijvoorbeeld terug te zien in de ideeën over de vrije handel. Tegen dominante lidstaten zoals Duitsland en Frankrijk was Engeland een steuntje in de rug voor Nederland. In de jaren ’70 was Nederland dan ook een van de grootste voorstanders voor het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de EU. Nederland verliest dus wel een belangrijke bondgenoot maar ook na de Brexit kan Nederland de Britten uiteraard blijven opzoeken.

Financiële hoofdsteden
De huidige financiële hoofdstad van Europa is Londen, maar of dit zo blijft na een Brexit is zeer te betwijfelen. Maar welke stad wordt dan de nieuwe hoofdstad? In veel nieuwsberichten komen Amsterdam en/of Rotterdam naar voren, maar de kans een van deze twee steden de nieuwe financiële hoofdstad van Europa wordt is klein. Helaas ontbreekt het onze Nederlandse steden aan schaal en daarmee dus aan het ‘prefecte ecosysteem’. Steden als Parijs, Frankfurt en eventueel zelfs Dublin liggen dan eerder voor de hand.
Terug naar het nieuws overzicht