Wat betekent de Brexit voor de vastgoed

4 juli 2016

Wat betekent de Brexit voor de vastgoed

Wat betekent de Brexit voor de vastgoed 
Dit is de laatste blog in een reeks blogs over de Brexit. Aan het begin van de week heeft Huurbieding.nl een blog geplaatst over de Brexit in zijn algemeen, afgelopen woensdag een blog over wat de Brexit betekent voor Nederland en deze blog zal gaan over de gevolgen van de Brexit in de vastgoedwereld. Alle verschillende niveaus zijn dan aan bod gekomen! 

Amsterdam
Als sinds het begin van het jaar nemen de investeringsvolumes in Brits vastgoed af. Dit is vooral goed terug te zien in de kantoorruimtes. Bijvoorbeeld het totaal aantal transacties in de commerciële vastgoed in Londen daalde dit kwartaal naar GPB 2,2 miljard. Vorig jaar was dat nog ruim het dubbele: GPB 4,6 miljard. Ook Britse beursgenoteerde vastgoedbedrijven doen het minder goed t.o.v. soortgelijke bedrijven elders in de wereld. De mate waarin dit gaat herstellen hangt af van de snelheid waarop nieuwe afspraken op politiek niveau worden gemaakt. 

Investeringen in Engeland
Het lijkt er op dat de meeste bedrijven Amsterdam aan zich voorbij laten schieten omdat het Amsterdam aan schaal ontbreekt. Dan kiezen ze eerder voor Parijs of Frankfurt om hun risico te spreiden. Mochten er wel trends opspelen in de markt zullen deze waarschijnlijk eerder positief dan negatief zijn. Amsterdam heeft namelijk wel de gunstige ligging van Schiphol, de meertalige bevolking en een gunstig belastingklimaat.
Een woordvoerder van de Amsterdamse wethouder (economische zaken) is bijvoorbeeld al in gesprek met een paar bedrijven die hun hoofdkantoor willen verplaatsen naar het Europese vasteland. Bedrijven gaan tenslotte niet twee jaar wachten tot dat het Verenigd Koninkrijk en de EU hun scheiding geregeld hebben. Zeker Aziatische bedrijven houden vanuit hun cultuur niet van politieke onzekerheid en ook bij Huurbieding.nl heeft zich deze week een grote Chinese partij gemeld op zoek naar een kantoorruimte in Amsterdam.

Conclusie
We kunnen in ieder geval concluderen dat veel bedrijven overwegen vestigingen te openen op het Europese vasteland. In welk land dat dan wordt zal verschillen per bedrijf. Het lijkt er dus op dat de meeste bedrijven Amsterdam voorbij laten schieten en voorkeur geven aan Frankfurt en Parijs. Investeringen in het Verenigd Koningrijk nemen in ieder geval flink af!

Terug naar het nieuws overzicht