Vijf startups die de vastgoedwereld veranderen

30 november 2015

Vijf startups die de vastgoedwereld veranderen

Origineel: http://www.sprout.nl/artikel/innovatie/vijf-startups-die-de-vastgoedwereld-veranderen

De traditionele, gesloten wereld van het vastgoed wordt in de komende jaren stevig op zijn kop gezet. Op 5 verschillende manieren zorgen Vastgoeddata, Geophy, Huurbieding.nl, Bouwaandeel en Vastgoedboeking voor disruptie.

Huurbieding.nl
Onderhandelen over de huurprijs van een bedrijfspand wordt door huurbieding.nl wel heel makkelijk. De marktplaats voor bedrijfspanden biedt een veilingsite waarop vrijblijvend geboden kan worden op kantoorpanden. Een blinde veiling wordt het niet, na de bieding wordt er een afspraak gemaakt voor een oriënterend gesprek en een bezichtiging. Voor de huurder is het gratis. Winst maakt het bedrijf van oprichter Kees Jan Verplanke op de verhuurders: een advertentie kost 675 euro.

vastgoeddata
Door de informatie over vastgoed op één duidelijke PDF te zetten gaat Vastgoeddata de business disrupten. Het bedrijf combineert onder meer kadasterinformatie, onderzoeken en overheidsinformatie. Gebruikers kunnen een adres intypen en krijgen dan een factsheet met bijvoorbeeld de kaart, foto’s, potentiële huurders en informatie over verhuizingen in de buurt. Het systeem kan ook andersom gebruikt worden: voor wie benieuwd is hoeveel een even groot pand in de buurt heeft opgebracht.

Vastgoedboeking.nl
Bedrijfspanden huren voor een korte termijn. Dat maakt vastgoedbooking.nl anders dan de rest. Dezestartup is opgericht aan de keukentafel door Jasmijn Groen en Anne-Marie Segers en maakt verhuren vanaf 1 dag mogelijk. De dames die beide uit Breda komen richten zich op de bedrijfs- en winkelpanden. Los van de flexibiliteit bindt de site klanten aan zich door het proces zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zelfs het huurcontract is online af te sluiten en daarmee zijn ze naar eigen zeggen uniek in Nederland.

Geophy
In één overzicht alle relevantie informatie geven over panden zodat deze met elkaar kunnen worden vergeleken. Dat is de doelstelling van Geophy. Het bedrijf begon als Officerank en specialiseerde zich toen op bedrijfspanden. Oorspronkelijk ontstaan door het idee van oprichter Teun van den Dries uit frustratie dat hij bijvoorbeeld nergens kon vinden hoe goed de parkeermogelijkheden in de buurt van een kantoor zijn. Ondertussen zijn de dromen groter. Geophy gebruikt Big Data om wereldwijd alle vastgoedinformatie transparant te maken.

Bouwaandeel
Ook het financieren van nieuwe vastgoedprojecten gaat veranderen. Bouwaandeel maakt crowdfunding voor deze tak van sport mogelijk. Anders dan investeren via vastgoedfondsen maakt deze startup het mogelijk om vanaf lage bedragen (vanaf 200 euro) te investeren. Bouwaandeel is nu bezig om de eerste stappen te maken: ruim drie weken geleden ging de eerste crowdfunding live.

Terug naar het nieuws overzicht