Temperatuur op kantoor = sleutel tot werkplezier

15 december 2023

Temperatuur op kantoor = sleutel tot werkplezier


Geef toe, de temperatuur op kantoor is niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan een productieve werkomgeving. Waarschijnlijk denk je eerder aan deadlines, teamwork en motivatie. Toch is het een enorm belangrijke factor die meespeelt. Of het nu bibberen is tijdens de winter of zweten in de zomer, de juiste kantoortemperatuur is een echte gamechanger. Laten we eens duiken in waarom dit belangrijk is en hoe je een kantooromgeving in een comfortabele werkplek verandert.

Kantoor omgevingstemperatuur en werkprestaties

Studies laten zien dat de temperatuur op kantoor direct invloed heeft op de werkprestaties. Een aangename kantooromgeving met de juiste temperatuur zorgt voor hogere productiviteit en tevreden werknemers. Wil je investeren in het succes van jouw organisatie? Zorg dan voor een gebalanceerd binnenklimaat met kantoorventilatie en temperatuurregeling.

De ideale temperatuur op kantoor

De ideale temperatuur op kantoor of werkplek is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook zeker voor je productiviteit. Een te lage temperatuur of een te warme ruimte heeft invloed op je prestaties. Om prettig te kunnen werken moet de temperatuur schommelen tussen de 21 en 22 ˚C. Is het zomer? Dan mag het iets warmer zijn. Let wel op; als je lichte administratieve werkzaamheden doet ligt de maximumtemperatuur tussen de 23 en 28 ˚C. Doe je kantoorwerk waarbij je je moet inspannen, dan ligt dat 2 graden lager. Ben je intensief aan het werk, dan mag de kantoorruimte niet warmer zijn dan 23 ˚C.

De temperatuur op jouw werkplek wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

1. Ventilatie
2. Buitenklimaat en weersomstandigheden (waaronder wind)
3. Condensatie van vocht en warmteafvoer
4. Aantal elektronische apparaten in de ruimte
5. Aantal aanwezige werknemers op kantoor

Seizoensgebonden temperatuurbeheer

De seizoenen spelen een grote rol in hoe we ons voelen op kantoor. In de wintermaanden kan het ontbreken van goede kantoorverwarming leiden tot ongemak en zelfs gezondheidsproblemen bij werknemers. En wat dacht je van de zomerse hitte? Een té warme temperatuur op kantoor vermindert drastisch de concentratie en prestaties. Het is dus heel belangrijk om een evenwichtig seizoensgebonden temperatuurbeheer te hanteren voor een optimaal binnenklimaat. Een kantoor waar het hele jaar door goed vertoeven is, dat is ‘the key‘.

Regel de temperatuur op kantoor effectief

Temperatuurbeheersing draait niet alleen maar om een thermostaat. Een effectief systeem voor de temperatuurregeling is dé sleutelfactor in het handhaven van een comfortabele temperatuur op kantoor. Hierin speelt kantoorventilatie een belangrijke rol. Goede ventilatie is niet alleen een kwestie van frisse lucht, maar het houdt de temperatuur ook in toom. 

Kantoorventilatie en binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat begint dus bij goede kantoorventilatie. Frisse lucht is niet alleen van belang voor de zuurstoftoevoer maar draagt ook bij aan het reguleren van de temperatuur op kantoor. Het investeren in een geavanceerd ventilatiesysteem is niet alleen gunstig voor het welzijn van werknemers. Het geeft ook een (letterlijke) frisse wind door het kantoor, zorgt voor een gezonde omgevingstemperatuur én boost de productiviteit.

Winterkou op kantoor

De winter brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Stijve ledematen door de kou – het is niet bevorderlijk voor je werkplezier. Werk achter de computer gaat stukken langzamer als je je vingers niet goed kunt bewegen. Een warme werktemperatuur zorgt voor concentratie zonder afleiding door de kou. En dat niet alleen. Een warme werkomgeving is een blijk van zorg voor personeel en heeft een positieve invloed op de werksfeer.

Tips voor een fijne temperatuur op kantoor tijdens de winter:

1. Overleg met collega’s
Betrek je collega's bij het gesprek over de ideale kantoortemperatuur – samen sta je sterker!

2. Vloerverwarming
Bij de (toekomstige) installatie van een nieuwe vloer is het overwegen van vloerverwarming een slimme zet. Dit zorgt niet alleen voor constante warmte maar draagt ook bij aan een efficiënte warmteverdeling.

3. Efficiënte centrale verwarming
Zorg ervoor dat de centrale verwarming betrouwbaar en efficiënt werkt voor een aangename temperatuur in de kantoorruimte.

4. Warmte op maat
Geef je team elektrische voetenkacheltjes, ideaal om aan individuele warmtebehoeften te voldoen.

5. Luchtvochtigheid
Last van een droge lucht? Overweeg het plaatsen van luchtbevochtigers voor een goede luchtvochtigheid.

Zomerhitte op kantoor: hoe blijf je koel?

In de zomer kan de hitte buiten proportie stijgen. Het implementeren van effectieve methoden voor seizoensgebonden temperatuurbeheer is ook dan cruciaal. Hierbij komt opnieuw kantoorventilatie om de hoek kijken. Door slimme maatregelen te nemen, zoals het optimaliseren van kantoorventilatie en het instellen van een comfortabele werktemperatuur, kun je de productiviteit van je team handhaven, zelfs in de zomerse hitte.

Zo houd je de temperatuur op kantoor laag

1. Optimaliseer de ventilatie

Zorg voor een goede luchtstroom door ramen en deuren regelmatig te openen. Overweeg het gebruik van ventilatoren om de luchtcirculatie te verbeteren.

2. Gebruik zonwering
Voorkom overmatige opwarming van het kantoor door zonwering te installeren. Denk hierbij aan zonneschermen, gordijnen of speciale raamfolie.

3. Pas de kantoorindeling aan
Heroverweeg de indeling van werkplekken en meubilair om direct zonlicht op specifieke plekken te voorkomen.

4. Overweeg airconditioning
Als het budget het toelaat, kan de installatie van airconditioning een effectieve manier zijn om de temperatuur op kantoor te reguleren tijdens hete zomerdagen.

5. Moedig luchtige kleding aan
Geef werknemers de vrijheid om luchtige kleding te dragen tijdens warm weer.

6. Zorg voor verkoelende drankjes
Zorg ervoor dat er voldoende gekoelde drankjes beschikbaar zijn om de hydratatie te bevorderen en de interne lichaamstemperatuur te reguleren.

7. Stimuleer flexibele werktijden
Overweeg flexibele werktijden zodat medewerkers kunnen profiteren van koelere momenten van de dag.

Productiviteit en temperatuur op kantoor

De impact van temperatuur op werknemerswelzijn is enorm. Een goede temperatuur op kantoor is een absolute must voor een gezonde en productieve werkomgeving. Of het nu gaat om kantoorventilatie, kantoorverwarming, of simpelweg het instellen van de juiste temperatuur, het is een investering in het welzijn van je team en het fundament voor het succes van je organisatie. Dus, waar wacht je nog op? Creëer die perfecte werkomgeving waarin jouw team gedijt en jouw bedrijf bloeit!

Terug naar het nieuws overzicht