Succesvol ondernemen in de Flevopolder!

5 januari 2022

Succesvol ondernemen in de Flevopolder!


De Flevopolder is een groot poldergebied in de Nederlandse provincie Flevoland.  Het grondgebied van de Flevopolder bestaat uit de polders Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland tezamen. De Flevopolder is dus, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet een enkele polder. Het gehele gebied is door mensenhanden aangelegd en vormt zowel het zwaartepunt van de Zuiderzeewerken als van de huidige provincie Flevoland. De twee onderdelen zijn ingepolderd tussen 1950-1957 respectievelijk 1959-1968. Het gebied is helemaal omringd door water en is daarmee het grootste eiland van Nederland. Ook is de Flevopolder het grootste kunstmatige eiland ter wereld. Bij de aanleg van de twee oorspronkelijke Flevopolders sprak men van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.

De Flevopolder kan op twee manieren in tweeën worden gedeeld: Allereerst is er de bekende indeling in Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland, drooggevallen in respectievelijk 1957 en 1968. Deze delen zijn gescheiden door een dijk (de Knardijk), die eerder een scheiding was tussen het water en Oostelijk Flevoland en die thans het ene gebied beschermt als het andere gebied onder water mocht lopen. Bovendien staat het waterpeil in het zuidoostelijke deel hoger dan in het noordwestelijke. Naast Oostelijk en Zuidelijk Flevoland is ook de naam Westelijk Flevoland bedacht, waarmee de Markerwaard bedoeld werd.

Flevoland
De provincie Flevoland kenmerkt zich door veel open ruimte en een strakke indeling. De provincie bestaat uit twee delen: de Noordoostpolder, dat een voortzetting is van het vasteland, en de Flevopolder, het grootste kunstmatige eiland ter wereld. Flevoland telt zes gemeenten: Lelystad, Almere, Dronten, Noordoostpolder, Urk & Zeewolde. Het totaal aantal inwoners van Flevoland is 423.021. De gemiddelde leeftijd van de bevolking is lager dan in de rest van Nederland. De Noordoostpolder is voornamelijk bedoeld en ingericht als landbouwgebied. Oostelijk Flevoland is ingericht op 25% niet-landbouwgrond en Zuidelijk Flevoland op 50% niet-landbouwgrond. Vooral Zuidelijk Flevoland is bedoeld om de bevolkingsgroei in de dichtbevolkte Randstad op te vangen.



Meren & bruggen
Aan de rand van de Flevopolder liggen een aantal meren. Ketelmeer, Vossemeer, Drontermeer, Veluwemeer, Wolderwijd, Nuldernauw, Nijkerkernauw, Eemmeer, Gooimeer, Ijmeer, Markermeer, Ijsselmeer. Hoeveel weken heb jij nodig om de Flevolandse wateren te bevaren? Plan gerust een rondje Flevoland. Je kunt hier ruim negentigduizend hectare water bevaren!

Het Ijsselmeer ligt aan de noordwestkust van Flevoland, rechts van dijk Lelystad-Enkhuizen. Het is het grootse meer van Nederland; meer dan 1100 km2 groot. Ontstaan door het afsluiten van de Zuiderzee.

En de Flevopolder kan bereikt worden via de volgende bruggen: Ketelbrug, Roggebotssluis, Elbrug, Knardijk, Nijkerkersluis, Stichtse brug, Hollandse brug, Houtribdijk.

De Ketelbrug, voor velen bekend, is een 800 meter lange Nederlandse basculebrug die een verbinding vormt tussen de Noordoostpolder (zwolsehoek) en Oostelijk (Kamperhoek) over het Ketelmeer. Over deze brug lopen twee wegen, de autosnelweg a6 en een secundaire weg.

De kracht van Flevoland
In Flevoland vind je natuurgebieden die niet alleen in Nederland uniek zijn, maar in heel (West-)Europa. Zo heeft Flevoland niet alleen het grootste man-made natuurpark ter wereld, maar ook één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Europa. En hoewel alle natuur in Flevoland op de tekentafel is uitgedacht, is het toch heel divers. Nergens in Nederland kun je op één dag zoveel verschillende natuurgebieden bezoeken als in Flevoland. Dus trek je wandelschoenen aan en ga op pad. Nationaal Park Nieuw Land is het grootste man-made natuurpark ter wereld. Het park bestaat uit de natuurgebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer. Het gebied van 29.000 hectare zou nooit hebben bestaan zonder de inpoldering van Flevoland. Het is een waar vogelparadijs met als icoon de zeearend. In de moerassen kom je kuddes heckrunderen en konikpaarden tegen.

Markerwadden
Ken je de Markerwadden al? Het jongste stukje Nederland is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land en ligt (uiteraard) in het Markermeer. Het is een uniek project dat bijdraagt aan het natuurherstel van het Markermeer. Je vindt hier een natuurhaven, wandelroutes, vogelijkhutten en een strand. Het is een mooie plek om uit te waaien, vogels te spotten. Je bereikt de Marker Wadden met een veerboot vanaf Bataviahaven-Lelystad of met je eigen boot.

Eet lokaal
In de maanden september en oktober is het oogsttijd in Flevoland. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt in Flevoland gekweekt of verbouwd. Ga langs één van de vele boerderijwinkeltjes en koop vers geoogste producten. Flevoland is een echte landbouwprovincie. Rijp geoogst fruit, ambachtelijke boerenzuivel, kakelverse eieren, eerlijk vlees, smakelijke aardappelrassen, dauw verse seizoen groenten, lokale wijnen en bieren en natuurlijk verse vis.

Terug naar het nieuws overzicht