Ondernemen rond de Biesbosch!

22 oktober 2021

Ondernemen rond de Biesbosch!


De Biesbosch is een prachtige streek waar natuurliefhebbers in volle teugen kunnen genieten. Het Nederlandse Nationaal Park De Biesbosch is een zeer waterrijk natuur- en recreatiegebied. Kenmerkend zijn de zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. Het bestaat uit een aantal riviereilanden en zand- en slikplaten in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Ze liggen tussen de rivieren Boven-Merwede en Amer, en worden doorsneden door de kunstmatige rivier de Nieuwe Merwede. Aan de oostzijde wordt het gebied begrensd door het Land van Heusden en Altena. Het kan worden onderverdeeld in de Brabantse Biesbosch en de Hollandse Biesbosch, waarbij de laatste weer bestaat uit de Sliedrechtse Biesbosch en de Dordtse Biesbosch.

Nationaal Park

In 1994 kreeg de streek de status van nationaal park, het heet sindsdien officieel Nationaal Park De Biesbosch en staat op de lijst van beschermde natuurgebieden. Niet gek als je bekijkt welke diersoorten er ook nog eens allemaal te vinden zijn. De Biesbosch wordt deels agrarisch gebruikt, is ingericht voor verschillende vormen van recreatie en biedt ook ruimte aan opslag van schoon oppervlaktewater. Nationaal Park De Biesbosch is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Ook de hoeveelheid natuur rondom het natuurgebied is toegenomen. Er is bijna 4.000 hectare nieuwe natuur ontstaan. In de Kleine Noordwaard is de rivierdynamiek teruggekeerd, inclusief de bijbehorende planten.

Sliedrechtse, Hollandse & Brabantse Biesbosch

De Sliedrechtse Biesbosch is het meest noordelijk gelegen deel van de Biesbosch en wordt begrensd door de Beneden Merwede in het noorden, de Nieuwe Merwede in het zuiden, het Wantij in het westen en de Boven Merwede in het oosten. De Hollandse Biesbosch is het meest westelijk gelegen deel van de Biesbosch en wordt gescheiden van de rest van het Nationaal Park door de Nieuwe Merwede in het oosten en de ingepolderde Dordtse Biesbosch in het noorden. De Brabantse Biesbosch is de naam voor het deel van de Biesbosch ten oosten van de Nieuwe Merwede. Net als bij de Zuid-Hollandse Biesbosch zijn ook grote delen van de Brabantse Biesbosch ingepolderd en in agrarisch gebruik. Naast bovenstaande gebieden bestaat de Biesbosch ook uit twee gebiedsdelen die niet tot het Nationaal Park behoren. Dit zijn de polders van de Dordtse Biesbosch en de polders van de Oostwaard van de Brabantse Biesbosch. Beide delen zijn vooral in agrarisch gebruik.

Waar moet je heen?

Er zijn drie bezoekerscentra in of aan de Biesbosch: in Dordrecht het "Biesboschcentrum Dordrecht", geopend in oktober 2003, in Drimmelen en in Werkendam. Twee hiervan liggen binnen het Nationaal Park: één in de Brabantse en één in de Hollandse Biesbosch. Het Brabantse bezoekerscentrum in Werkendam doet sinds 1994 ook dienst als museum. In 2015 is het museum, nu omgedoopt tot Biesbosch MuseumEiland, helemaal verbouwd. In april 2016 viel het gebouw maar liefst drie keer in de prijzen bij de Architizer Awards 2016, een prestigieuze architectuurprijs.

In en rondom de Biesbosch zijn veel mogelijkheden voor een leuk dagje uit of een langer verblijf. Bevers en zeearenden zoeken, klimmen, kanoën, wandelen, rondvaart maken, zelf varen. Er is altijd wel wat moois te beleven. De omgeving biedt een uitgebreid fiets- en wandelroutenetwerk met leuke afstapplekken.

De Biesboschregio is in het verleden onderdeel geweest van verdedigingslinies. Een aantal forten, vestigingen en linies is gerestaureerd en een bezoek waard. In het noordelijke deel van de regio lag de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar onder andere Woudrichem als vestigingsstad leuk is om te bezoeken. Maar ook fort Altena onder Sleeuwijk is een aanrader voor een hapje en drankje of Fort Bakkerskil voor een overnachting. Het liniepad verbindt alle parels aan elkaar.

Ondernemen rondom de Biesbosch

Ben je gek op de natuur en spreek bovenstaande je aan? Wij bieden bedrijfspanden aan in en rondom de biesbosch, bekijk de panden hier per plaats:
- Dordrecht
- Drimmelen
- Giessenburg
- Gorinchem
- Hank
- Lage Zwaluwe
- Made
- Moerdijk
- Oosterhout (NB)
- Papendrecht
- Raamsdonksveer
- Wagenberg
- Werkendam
- Zevenbergen
- Zwijndrecht

 
 
Terug naar het nieuws overzicht