Ondernemen per spoor; Centraal station Amersfoort!

1 juni 2021

Ondernemen per spoor; Centraal station Amersfoort!

 

Kantoorruimte huren centraal station Amersfoort

Misschien ben je er wel eens geweest, of heb je er een tussenstop gehad; Station Amersfoort Centraal. Het is een veel bezocht station met (cijfers dateren uit 2018) zo’n 43.710 reizigers per dag.

Ontstaan station
Het eerste station Amersfoort Centraal werd geopend op 20 augustus 1863. Op 10 juni 1874 kwam de verbinding naar Hilversum - Amsterdam in gebruik en op 15 mei 1876 werd deze verlengd door een verbinding van Apeldoorn naar Zutphen.

Op 18 februari 1886 werd ook de spoorlijn Kesteren – Amersfoort geopend, waardoor er een nieuwe HSM-verbinding Amsterdam – Amersfoort – Nijmegen mogelijk werd. Omdat deze lijn, komende vanuit Amsterdam, al vóór de stad aftakt, was het noodzakelijk aan deze lijn een tweede station Amersfoort Staat te openen. Om toch een overstap te kunnen bieden tussen de beide lijnen van de HSM werd in 1889 een extra station Amersfoort Aansluiting geopend (nummer drie dus). Om een einde te maken aan deze onpraktische situatie van drie stations op korte afstand, werd in 1901 op de huidige locatie een nieuw stationsgebouw van de HSM, naar een ontwerp van Dirk Margadant in gebruik genomen. Architect D.A.N. Margadant had al ruim zijn sporen verdiend met het ontwerp van o.a. het station Holland Spoor in Den Haag.

Ook de treinen van de NCS gingen hiervan gebruikmaken. Nadeel hiervan was dat het nieuwe station verder van het centrum kwam te liggen. Door het hoogteverschil tussen het stationsplein en de sporen, kon er een brug over de perrons gebouwd worden, die gelijkvloers aansloot op de stationshal. Het oude NCS-station bleef behouden als dienstgebouw en bestaat anno 2021 nog steeds.

In de nabijheid van het nieuwe station werd in 1904 de wagenwerkplaats van de HSM geopend. Deze is tot 2000 in bedrijf geweest. Naast de hoofdtraverse is er een tweede traverse van de partij aan de westelijke zijde. Deze traverse ligt vlak bij het westelijke uiteinde van de stationsbebouwing bij een fietsenstalling en een parkeerterrein en staat in verbinding met alle perrons. Wel zo handig!

In een nieuw jasje
Het uit 1901 daterende stationsgebouw werd in 1997 door nieuwbouw vervangen. De historische bebouwing op het tweede perron bleef gehandhaafd. Er kwam een derde eilandperron bij en later ook een achteringang aan de zijde van het Soesterkwartier dat door het verdwijnen van een deel van het sporenemplacement op deze plek herontwikkeld kon worden. Omdat de treinen naar de Randstad voortaan vanaf het derde perron vertrekken, werd het klantenpotentieel voor de stationsrestauratie in de historische bebouwing op het tweede perron kleiner. NS stations is later overigens grotendeels afgestapt van het concept van stationsrestauraties. Sinds deze tijd zijn er op particulier initiatief wel op commerciële basis restaurants/winkeltjes gevestigd op dit tweede perron. Amersfoort is een belangrijk knooppunt voor de intercitytreinen vanuit de Randstad naar de noordelijke provincies en Twente. Door middel van een cross-platform om over te stappen, zijn er ieder half uur verbindingen tussen Amsterdam, Schiphol, Den Haag en Rotterdam enerzijds en Leeuwarden, Groningen en Enschede anderzijds. Mensen die werken in deze steden maar wonen in Amersfoort zijn in een mum van tijd op locatie.

Op 3 september 2019 werd bekend gemaakt dat het station, net als dat van Eindhoven met de aanduiding 'Centraal' krijgt.

Streekbussen en shoppen
Bij het station ligt een busstation voor stadsbussen en streekbussum om je naar omliggende plaatsen te vervoeren. Bij de verbouwing in 1997 is er in en bij de stationshal veel ruimte ingericht voor commerciële ondernemingen. Zo kun je er een hapje eten of een boodschap doen. Wel zo handig als je uit je werk komt of je onderweg bent en je ineens trek krijgt. De volgende ondernemingen zijn aanwezig op het station: Burger King, Etos, AH to go, Starbucks, Délifrance, Kiosk, Smullers, Subway, Brooodzaak, Julia’s, Wokrestaurant Het Oosten.

Kantoorgebouwen rondom centraal station Amersfoort voor de verhuur
- De Conducteur 1
- Kantoorgebouw Eempolis
- Kantoorgebouw Brouwershof  

Ook uw kantoorgebouw in deze lijst? Mail dan naar info@huurbieding.nl.

Ondernemen per spoor van centraal station naar centraal station
- Station Amersfoort Centraal
- Station Amsterdam Centraal
- Station Arnhem Centraal
- Station Den Haag Centraal
- Station Eindhoven Centraal
- Station Leiden Centraal
- Station Rotterdam Centraal
- Station Utrecht Centraal

Locatie
Amersfoort centraal station is gelegen in het centrum van Amersfoort, Provincie Utrecht.

 

Terug naar het nieuws overzicht