Ondernemen in rond de Veluwe!

24 april 2022

Ondernemen in rond de Veluwe!


Als je zoekt naar de highlights van de streek Veluwe stuit je op talloze pagina’s. Want dat de Veluwe een bijzondere streek is, is één ding dat zeker is. Rust, ruimte, stuifzand, prachtige bossen, wildsporen, uitgestrekte heidevelden, schaapskuddes, bijzondere flora en fauna maar ook culinaire hoogstandjes, sfeervolle dorpen, attracties en wellness kenmerken de Veluwe.

De Veluwe is een overwegend beboste landstreek in de Nederlandse provincie Gelderland. De Veluwe meet ongeveer 1.000 km². In tegenstelling tot het oude kwartier heeft de Veluwe geen duidelijk gedefinieerde vaste grenzen. Globaal gezien ligt de regio ingesloten tussen het IJsseldal, de Veluwerandmeren, de Nederrijn en de Gelderse Vallei. Een gebied met een oppervlakte van 912 km² is aangemerkt als Natura 2000-gebied. De Veluwe bevat de volgende gemeenten: Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Brummen, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Renkum, Rheden, Voorst en Wageningen. En naast de bekende plaatsen wordt de Veluwe omringd door authentieke dorpen waar veel te zien en te beleven valt.

Een en al natuur
Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen uit de Saale-ijstijd. Ten noorden van Rheden, in het Nationaal Park Veluwezoom ligt bij het Rozendaalsche veld het Signaal Imbosch, dat met 110 m het hoogste punt van de Veluwe, de hoogste stuwwal van Nederland en het hoogste punt van Nederland buiten Zuid-Limburg en Caribisch Nederland is. Met 107 meter komt de Torenberg vlak bij Apeldoorn op de tweede plaats. In het noorden van de Veluwe liggen onder andere het stuifzandgebied Leuvenhorst en het Leuvenumse Bos; ter hoogte van Apeldoorn bevindt zich Kroondomein Het Loo, dat met 10.400 hectare het grootste landgoed in Nederland is. Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is gelegen in het zuidwesten van de Veluwe en beslaat met 5.400 hectare minder dan een twintigste deel van de Veluwe. Op de Veluwe heeft het wild alle vrijheid. Met een beetje geluk zie je dat ook live, als je oog in oog met de dieren staat. Plan een bij zonsopkomst een wandeling door de afwisselende landschappen en neem je verrekijker mee. Overal vind je bijzondere diersoorten zoals het edelhert, wilde zwijn, moeflons of de vos! De charme van de Veluwe is natuurlijk dat er geen grote steden zijn maar de kleine dorpjes. Mede hierdoor blijft de prachtige natuur intact en kan iedereen blijven genieten van heerlijke dagen in mooie landschappen. Lekker wandelen of fietsen met je gezin, en ondertussen profiteren van alle activiteiten die de Veluwe te bieden heeft. Bezoek bijvoorbeeld attracties zoals Burgers’ Zoo, CODA en Theater Orpheus. Ook zijn er kastelen, zwemstranden, klimbossen en speeltuinen in overvloed.

De Authentieke dorpen van de Veluwe
Elspeet
Een klein en toeristisch dorpje midden op de Veluwe is Elspeet. Elspeet wordt omgeven door prachtige bossen en de Elspeetse Heide. Hier kun je mooie wandelingen maken door de natuur en genieten van de prachtige heidevelden. In het dorp staan een aantal oude kerken. Daarnaast vind je er een paar leuke horecagelegenheden en een handjevol winkels. Het is zeker een aanrader om Historisch Museum Elspeet te bezoeken. Hier kun je van alles te weten komen over de geschiedenis van Elspeet en omgeving. In de bossen bij Elspeet ligt Kasteel Staverden. Het landgoed van het kasteel bestaat al sinds de 13e eeuw.

Kootwijk
Het dorpje Kootwijk ligt verscholen tussen de bossen in het westen van de Veluwe. Het plaatsje is erg geliefd onder toeristen. Dit komt voornamelijk door de uitgestrekte zandvlakte die je hier kunt vinden, genaamd Kootwijkerzand. Dit zandstuifgebied is zo’n 700 hectare groot en wordt gekenmerkt door uitgestrekte zandvlaktes en dennen. In het natuurgebied staat ook een uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving van Kootwijk. Een andere interessante bezienswaardigheid bij dit dorpje is het zendstation Radio Kootwijk. Het is een van de meest opvallende gebouwen die we in Nederland kennen en is daarom ook een rijksmonument. Het historische pand, wat gebouwd is in 1922.

Beekbergen
Ten zuiden van de stad Apeldoorn ligt het plaatsje Beekbergen. Het dorpje is ontstaan in de 11e eeuw en kent een rijke historie. Een van de hoogtepunten van het dorp is de Veluwse Stroomtrein Maatschappij. Bij het stoomdepot kun je in de zomer opstappen om een stoomtreinrit te maken met een historische stoomtrein uit 1927. De trein rijdt vanaf Dieren via Eerbeek, Loenen en Beekbergen naar Apeldoorn.

Proef de Veluwe
Op culinair gebied biedt de Veluwe je eindeloos veel mogelijkheden. Van gezellige bistro's en hippe bars tot sfeervolle restaurants. Zelfs restaurants met een ster, in Harderwijk vind je er zelfs twee. Ook staat de Veluwe bekend om de vele wild restaurants waar je in het najaar Veluws wild kan eten. Op de fiets zijn er diverse routes te vinden waar telers en producten van de Erkende Veluwse streekproducten je van harte welkom heten om te proeven van producten zoals wijn, brood, kaas en honing. De ingrediënten komen allemaal uit de omgeving en dát proef je! In de uiterwaarden van de IJssel in de gemeente Heerde zijn veel streekproducten te vinden. Maak kennis met de boer achter lokale fairtrade-producten en zie met eigen ogen hoe streekproducten worden verbouwd en geoogst voordat ze op je bord verschijnen. Via de website ‘Visit Veluwe’ kun je een GPS route downloaden om de route te fietsen (zo’n 50 km).

Terug naar het nieuws overzicht