Ondernemen in provincie Limburg!

12 januari 2021

Ondernemen in provincie Limburg!

Limbörg of Lèmburg, ook wel Nederlands-Limburg ter onderscheiding van Belgisch-Limburg is sinds 1867 een van de provincies van Nederland en ligt in het zuidoosten. Het is op Flevoland na de jongste provincie van Nederland. De hoofdstad van Limburg is Maastricht!

Met zijn 1.117.201 inwoners (op 1 januari 2020) (met de grootste leeftijdscategorie in 45-65 jaar) is Limburg een middelgrote Nederlandse provincie, maar met 519 inw./km² is zij wel een van de dichtstbevolkte (na de Randstadprovincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht). Hierin weegt vooral het aandeel van de regio Zuid-Limburg zwaar: deze telt meer inwoners dan Noord-en Midden-Limburg tezamen.

Een eigen herkenbaar karakter
Limburg bezit een sterk eigen karakter, cultureel en landschappelijk. Een groot deel van de bevolking spreekt een van de vele Limburgse dialecten, die binnen het Nederlands een aparte plaats innemen. En lang niet altijd verstaanbaar. De bevolking is van oudsher voor het overgrote deel rooms-katholiek. Tot diep in de twintigste eeuw was de Kerk ook maatschappelijk sterk aanwezig.

In Limburg vind je eeuwenoude sporen van beschaving, religie, overheersing, oorlog en welvaart. Dit vind je tot op de dag van vandaag terug in zeldzame opgravingen, cultureel erfgoed, steenkolenmijnen en interessante musea.

Want zo’n 7000 duizend jaar geleden vond er een revolutie plaats in het menselijk bestaan. Nomaden veranderden in boeren en Zuid-Limburg is de eerste regio van Europa waarin dit plaatsvond. 

Limburg is in trek door vele kenmerken
Allereerst kenmerkt Limburg zich natuurlijk om het heuvellandschap. We kennen in Nederland geen bergen, maar de ''bergen'' die we hebben liggen allemaal in Zuid- Limburg. Overal waar je kijkt is het groen. Het lijkt wel of je in Frankrijk of Italië bent. De aanblik van dit adembenemende landschap overdondert je. Neem bijvoorbeeld de heuvels bij Eys, waar het net Toscane is, maar ook de Brunsummerheide en de natuurgebieden langs de maas. Allemaal anders, allemaal typisch Limburgs.

Daarnaast zijn er veel dingen die je kunt ondernemen in Limburg als een toerist in eigen land. Zo kun bijvoorbeeld naar de grotten in Valkenburg, een bezoek brengen aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten of een dag shoppen in Maastricht (bekend om de chique winkelstraten). Je bent vanuit Limburg ook zo in buitenlandse (bekende) steden zoals Gent, Hasselt, Luik en Keulen. 

Maar in Limburg zelf kun je ook genieten van kunst en cultuur.

Zo is Heerlen een stad waar kunst gewoon op straat te vinden is. Niet weggestopt in een museum, maar voor iedereen toegankelijk op een grote gevel of in een onopvallend steegje. Grote namen uit de internationale scene en lokaal talent houden het niveau hoog.

En met de gastvrijheid van Limburgers zit het wel goed. Want in de restaurants (10 restaurants in Limburg met een Michelinster) ben je meer dan welkom. Ze zeggen niet voor niets dat Limburgers echte Bourgondiërs zijn.

Bourgondiërs
In Limburg kun je ieder weekend wel een bourgondisch feestje meepikken. Op deze feestjes staat iedereen volop te genieten van lekkere wijntjes en is er een overschot aan goede hapjes.

De focus van deze hoogstaande restaurants ligt vooral op het koken naar het seizoen en voornamelijk met streekproducten. En dat proef je in het eten.

Werken en Wonen in Limburg
Maastricht voelt als ‘buitenland, maar toch thuis’. Maastricht ligt in de Euregio Maas-Rijn (EMR), waar ook Aken, Hasselt, Luik en Eupen liggen. Er wonen bijna vier miljoen mensen, waarvan meer dan 100.000 studenten. Dit transnationale samenwerkingsverband werd in 1976 gevorm en ondersteunt uiteenlopende initiatieven, van economie tot onderwijs, gezondheid en duurzaamheid.

Nu de zogeheten ‘babyboomers’ met pensioen gaan, komen hun banen beschikbaar. De provincie heeft behoefte aan gekwalificeerd personeel om deze nieuwe banen te vervullen. Sinds een flink aantal jaren komen er weer meer mensen in Limburg wonen dan er vertrekken (ten opzichte van vroeger), voornamelijk dankzij Oost-Europese migranten en internationale wetenschappelijke UM-medewerkers. 

Geen strand of zee
Helaas scoren de Limburgse gemeenten over het algemeen niet zo hoog op de verschillende lijstjes van Elsevier Weekblad en Bureau Louter, die samen de 355 Nederlandse gemeenten onderzochten. Dat komt deels omdat Limburgse gemeenten niet aan zee liggen en dus geen strand en duinen hebben. Deels omdat de huizen hier klein zijn en de percelen niet groot. Maar buiten dat, heeft Limburg ontzettend veel te bieden. Qua luxe winkels doen de Limburgse gemeenten het juist wél heel goed. En wat betreft de horecagelenheden ook. Na Amsterdam volgt hier - niet verrassend - Maastricht op twee en - wel verrassend - Roermond op drie.

Woningmarkt
Dat de woningmarkt al langer een probleem is in Nederland, is wel bekend. Er werden afgelopen jaar in Limburg ook meer woningen boven de vraagprijs verkocht dan ooit tevoren. Gemiddeld verwisselden woningen voor 335.000 euro van eigenaar. In Limburg ligt dit bedrag wel een stuk lager, al zijn de verschillen binnen de provincie wel groot. Zo wisselde in het tweede kwartaal van dit jaar in Zuid-Limburg een woning voor gemiddeld 252.000 euro van eigenaar, terwijl de verkoopprijs in Weert en omgeving gemiddeld zo'n 296.000 euro was.

Ondernemen in de provincie Limburg
Ondernemen in de provincie Limburg biedt vele kansen en daarvoor heb je natuurlijk een bedrijfsruimte nodig! Bekijk hier onze Kantoor, winkel en bedrijfsgebouwen in Limburg:
 
https://www.huurbieding.nl/aanbod/provincie/limburg

Terug naar het nieuws overzicht