Ondernemen in Provincie Groningen!

5 januari 2021

Ondernemen in Provincie Groningen!

Groningen is niet alleen de hoofdstad maar gaat tegelijkertijd ook door als provincie. Groningen heeft een eigenzinnig karakter en dit merk je door markante plekken zoals Museum en het Forum. Want deze provincie heeft het rijkste culturele aanbod van alle provincies in Nederland, volgens de ‘nationale cultuur index’. Het heeft daarnaast een eigen vliegveld en de op één na grootste filiaal van IKEA van Europa.

Van de 231.112 inwoners in de stad Groningen, zijn er 120 verschillende nationaliteiten en is 25% student. Daardoor heeft Groningen als stad het hoogste percentage studenten en is het qua inwoners de jongste stad van Nederland. De Rijksuniversiteit Groningen is een van 's werelds top 100 universiteiten, (dit verklaart ook het grote aantal studenten in de stad) de Hanzehogeschool Groningen is wereldwijd een van de meest ondernemende universiteiten, en Groningen is ook de thuisbasis van het Universitair Medisch Centrum Groningen, Gasunie en tal van overheidsinstanties en dienstverlenende bedrijven.

Dynamisch op werkgebied
Naast de stad Groningen is de provincie ook de site van de groeiende Europese data-, energie- en chemieports in de Eemshaven en de haven van Delfzijl. Door die ontwikkelingen is Groningen aangemerkt als een Europese innovatieleider in de nieuwste innovatiemonitor. En waarom is dit? Groningen heeft een leidende rol in bio-based economie en energie. Er is een nauwe samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. En er is een sterke groei aanwezig in tech-en energiesectoren.

Groningen is een dynamische stad op werkgebied. Niet alleen is Groningen een proeftuin voor innovatie, dankzij Groningen Airport Eelde is de stad ook nog eens makkelijk bereikbaar vanuit de hele wereld. Het is ook niet voor niets dat bedrijven als Google en IBM zich hier met enthousiasme vestigen. Jonge ondernemers barsten van de creativiteit; een scala aan nieuwe startups worden dagelijks ontwikkeld. 

Bedrijven en werknemers in Groningen
Totaal wonen er in de provincie Groningen 585.000 inwoners. En heeft het een totale oppervlakte van 2960 km, waarvan 70% landbouwgrond. Er zijn 31000+ bedrijven gevestigd met meer dan 100+ werknemers. Als we dan kijken naar de stad Groningen dan zijn de cijfers ook gunstig. Zo heeft 44% een universitair diploma en zijn daar 18.000+ bedrijven gevestigd, waarbij 140.000+ banen gevuld worden door werknemers. De gemiddelde leeftijd van de inwoner is 36 jaar. Groningen heeft de snelst groeiende start-up campus van Nederland. En op één na de snelstgroenede tech-sector van het land (net na Amsterdam, al vijf jaar op een rij). Acht Groningse bedrijven bevinden zich in de Deloitte Fast 50. De Hanze Hogeschool Groningen levert de meeste graduate ondernemingen van alle hogescholen in Nederland en staat op de zesde plaats wereldwijd voor graduate ondernemerschap.

Blije Groningers?
Groningers staan bekend om hun nuchtere houding ten opzichte van het leven en hun werk. Noord-Nederland wordt ook gekenmerkt door sterke netwerken, korte lijnen en unieke samenwerkingsverbanden, Groningen is een van de gelukkigste steden van Europa en scoort regelmatig in de top van ranglijsten voor levenskwaliteit en leefbaarheid! Dat maakt Groningen een uitstekende stad om te wonen en om kinderen op te voeden. Groningen is populair om te werken en te wonen maar waarom dan? 

- Groningen scoorde het hoogst van heel Europa op tevredenheid over school- en onderwijsfaciliteiten;
- Schone lucht - op één het meest tevreden in heel Europa;
- Gezondheidszorg - op één na meest tevreden in heel Europa;
- In de top 10 en top 20 voor tevredenheid over groene ruimtes, schone omgeving en geluidsniveau.

Woningmarkt 
Huizen blijven duurder worden, vooral buiten de randstad. In Amsterdam stegen de huizenprijzen de afgelopen twaalf maanden met 'slechts' 5,7 procent, terwijl dat in koploper Groningen maar liefst 11,6 procent was. Ten opzichte van een jaar geleden stegen de prijzen in de provincie Groningen het meest: met 11,3 procent. De prijs van een huis in de stad Groningen steeg zelfs nog iets meer. Een andere uitschieter is de regio Oost-Groningen. Dat verklaart ook waarom de provincie Groningen zo’n fijne plek is om te wonen én te werken.

Ondernemen in de provincie Groningen
Ondernemen in de provincie Groningen biedt vele kansen en daarvoor heb je natuurlijk een bedrijfsruimte nodig! Bekijk hier onze Kantoor, winkel en bedrijfsgebouwen in Groningen:
 
https://www.huurbieding.nl/aanbod/provincie/groningen
 

 

 

 

 


Terug naar het nieuws overzicht