Ondernemen in provincie Flevoland

12 februari 2021

Ondernemen in provincie Flevoland

Je moet maar durven, een hele provincie opbouwen uit het niets. Toch is Flevoland op die manier ontstaan: ‘man made’ land, dik vier meter onder zeeniveau, beschermd door kilometers dijk. En Flevoland is eigenlijk nooit af. Dat komt door die twintigste-eeuwse grond onder de voeten. Dat doet iets met de mensen die hier wonen.

 De drie polders van Flevoland vormen samen het allergrootste stuk man made land ter wereld. De eilanden die al in de Zuiderzee lagen (Schokland en Urk) zijn bij de inpoldering opgenomen in het nieuwe land. Hier ontstaan dingen die ergens anders ondenkbaar zijn. Bedachte natuurgebieden en ruimte om een eigen huis te laten bouwen. Eigenzinnige landgoederen. Nieuwe wadden in het Markermeer. Eigentijdse poldersteden, spectaculaire landschapskunst. Om maar wat te noemen!

Alles voor het ontwikkelen van Flevoland, is aan de tekentafel ontstaan. De strakke landbouwgronden. De rechte wegen. De vaarten. En ook de natuur. Bijvoorbeeld het grootste wetlandgebied in het Nationaal Park Nieuw Land of het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. In het weidse water dat Flevoland omringt maken we nu de Marker Wadden. Zo trekken er meer vissen en vogels naar het Markermeer.

Geschiedenis Flevoland
Flevoland is niet helemaal uit het niets ontstaan. Waar nu Flevoland is, stroomde vroeger vooral water. Met hier en daar een eilandje in de Zuiderzee, zoals Schokland en Urk. Een begin van de inpoldering van Flevoland werd gemaakt in 1924, met de sluiting van 2,5 kilometer lange Amsteldiepdijk tussen het vaste land van Noord-Holland en het eiland Wieringen. Daarna was de Afsluitdijk aan de beurt, een dijk tussen Wieringen en het vaste land van Friesland. Dat leek een onmogelijke klus, een dijk midden in de zee aanleggen. Maar in 1932 was de klus toch geklaard en zo ontstond het Ijsselmeer.

De verstedelijking in Noord- en Zuid-Holland nam zulke vormen aan dat er nieuw land nodig was voor woningbouw en recreatie. Na de voorspoedig aangelegde oostelijke polder (1957) volgde al snel de zuidelijke polder (1968). Op 1 januari 1986 werd Flevoland officieel de nieuwste en 12e provincie van Nederland.

Kenmerkend voor Flevoland
Flevoland (423.021 inwoners) bestaat uit de regio's Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde. Alle plaatsen hebben specifieke en bijzondere kenmerken die een bezoek meer dan waard maken.

Niet één landschap in Nederland ademt zo de twintigste eeuw als Flevoland. De eigentijdse poldersteden zijn deels architectuurmusea, waar wereldberoemde architecten als Rem Koolhaas aan meebouwden (in Almere). Experimentele designers laten hun werk hier zien. De provincie vernieuwt aan een stuk door. De havens en het vliegveld moderniseren. Zo ken je misschien Lelystad Airport wel. Deze luchthaven wordt verbouwd van een regionale naar een internationale passagiersluchthaven en zal vanaf heden een aantrekkelijk alternatief bieden voor vliegreizen binnen Europa en overige landen rond de Middellandse Zee.

Flevoland heeft karakter, mede door de meren en de watersportactiviteiten die men goed kan beoefenen. Liefhebber van vare, zeilen, windsurfen, wakeboarden, suppen of kanoën? Op IJssel- of Markermeer, Gooi- Eem of Veluwemeer het is mogelijk. Welke watersport kun je hier nou eigenlijk niet doen? De stranden in Flevoland zijn ideaal voor wat strandpret met het gezin. Er zijn veel kleine strandjes waar je uit kunt kiezen. Aan de kustlijn zijn ze vaak ondiep. Dus geen stress, maar lekker zwemmen, dobberen, zonnebaden of poedelen.

Flevoland telt ook verschillende attracties, pretparken en musea voor jong en oud. Je bent vast bekend met Walibi Holland? En heb je het Aviodrome al eens bezocht of een middag shoppen in Bataviastad gepland? Ook leuk om te bezoeken: PIT Veiligheidsmuseum en Orchideeën Hoeve.

Bouw je eigen huis in Flevoland
De Floriade is in aanbouw en mensen bouwen zelf hun huizen. Hier is zelfs de ruimte om met elkaar je eigen wijk te maken.

Je vindt beroemde landschapskunstwerken op verrassende plekken. Midden in het landschap. Objecten die helemaal opgaan in de omgeving. Perfect gebruik makend van de ruimte van het landschap. En er komen nog steeds kunstwerken bij. Want ontwikkelen zit nou eenmaal in de genen van de Flevolander. En nergens is méér ruimte voor nieuwe ideeën.

Zin om een eigen huis te bouwen? Oosterwold is een groen gebied tussen Almere en Zeewolde. Hier heb je alle ruimte om op eigen initiatief je droom te verwezenlijken. Je bepaalt niet alleen hoe je woning eruit gaat zien, maar ook over aanleg en beheer van wegen, paden, groen, water en de openbare ruimte. Waar kan dat nog?

Flevoland is een echte landbouwprovincie. Ook tijdens de crisis blijven lokale ondernemers proberen hun goederen te leveren. Mensen steunen en bezoeken lokale boeren, wijnhandelaren, bakkers, brouwers, producenten en horeca. Bestellen hoeft niet alleen bij de supermarkt. Lokale producten online laten thuisbezorgen is ook een optie. Of breng een bezoek aan een boerderijwinkel naast de reguliere supermarkt en stop eens bij dat verkoopkraampje aan de weg. Want ook die vind je er regelmatig.

Woningmarkt
De huizenprijzen in Flevoland zijn afgelopen jaar met bijna 12 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is Flevoland de provincie met de grootste stijging. In heel Nederland stegen de huizenprijzen, gemiddeld met 9,8 procent. In Flevoland was dat 11,8 procent. In Lelystad en Almere stegen de huizenprijzen met ruim 12 procent. Ook Dronten zit ruim boven het landelijk gemiddelde met bijna 12 procent. De reden is dat veel mensen meer ruimte en huis voor hun geld willen. Vanuit de steden wordt er gezocht naar een plek om zelf droomwensen te kunnen realiseren. En dat is zeker mogelijk in Flevoland. 

Ondernemen in de provincie Flevoland
Ondernemen in de provincie Flevoland biedt vele kansen en daarvoor heb je natuurlijk een bedrijfsruimte nodig! Bekijk hier onze Kantoor, winkel en bedrijfsgebouwen in Flevoland: 
https://www.huurbieding.nl/aanbod/provincie/flevoland



Terug naar het nieuws overzicht