Ondernemen in Het Gooi!

5 januari 2022

Ondernemen in Het Gooi!


Het Gooi is een Nederlandse landstreek in het zuidoosten van de provincie Noord-Holland.  De naam, ook geschreven als ’t Gooi (het lidwoord maakt vast deel uit van de naam), maar op literaire wijze of ter afwisseling soms ook aangevuld tot Gooiland, gaat terug op het woord Gooi, een oude nevenvorm van gouw. Een oude naam voor Gooiland is ook Naerdincklant (Naardensland, Land van Naarden), genoemd naar de enige oude stad in de regio, die gedurende een bepaalde periode als hoofdplaats fungeerde en de zetel was van de baljuw. Ten tijde van P.C. Hooft was het Muiderslot de zetel, maar Muiden en Muiderberg behoorden zelf niet tot Het Gooi. Beide westelijke kernen maken thans wel deel uit van de nieuwe fusiegemeente Gooische Meren, samen met de vanouds Gooise plaatsen Bussum en Naarden. Doordat ze nu deel uitmaken van Gooise Meren kunnen deze beide kernen Muiden en Muiderberg ook tot Het Gooi worden gerekend. Al jaren staat het Gooi bekend als dé plek om te wonen in Nederland. De naam 't Gooi is een nevenvorm van gouw 'landstreek, gewest'.

De streek 't Gooi omvat nu de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Laren, Huizen en Hilversum. De gemeenten Weesp en Wijdemeren worden soms ook tot deze streek gerekend, maar behoren eigenlijk tot de Vechtstreek, vandaar dat al deze gemeenten tezamen ook bekend staan als Gooi & Vechtstreek.

’t Gooi is mooi

Wonen in 't Gooi is bijzonder, niet alleen om de diverse mogelijkheden die het te bieden heeft. Maar vooral om de natuur, de rust en de privacy. Fietsen of wandelen door een prachtig landschap van heidevelden en bossen, is een fijne dagelijkse activiteit. En kijk om je heen naar de prachtige (luxe)landhuizen aan de rand van natuurgebieden. Ook word je omringd door weilanden, vennen, vijvers en in het noorden het kilometers brede Gooimeer met vele strandjes. Populair voor jong en oud.

Cultuurhistorische aspecten
De streek bezit een hoge zandrug, de licht heuvelachtige noordelijke uitloper van de Utrechtse Heuvelrug, waarvan het een zanderig en bosrijk gedeelte vormt. Het hoogste punt in Het Gooi is de Tafelberg (36,4 m) halverwege Blaricum en Huizen. Verder is het landschap vlak aan oost- en westzijde, met meest weilanden. Het Gooi bezit een aantal cultuurhistorische aspecten die van landelijk en soms van internationaal belang zijn zoals: de herkenbare brinken in Laren en Blaricum, het vestingmuseum in Naarden, Hilversum die als architectuurstad gekenmerkt wordt en door radio- en televisiestudio’s, de oude vissershaven en dorpskern van Huizen, de prehistorische grafheuvels en de doodwegen die naar het St.-Janskerkhof in Laren leiden.

Zoals vernoemd staat Het Gooi bekend om de vele beheerde natuurgebieden met zowel bossen als waterplassen. Daarnaast is de ligging perfect. ’t Gooi ligt op relatief korte afstand van grote steden als Amsterdam, Utrecht en Amersfoort. En dat trekt dus ook veel mensen vanuit de randstad die wonen en werken goed willen combineren. Bijzonder zijn plaatsjes zoals Laren, Naarden, Bussum en Blaricum vanwege de historie. Naarden; de vroegere vestingstad in de gemeente Naarden-Bussum, heeft een perfect gerestaureerde vesting die nu dienstdoet als het Nederlands Vestingmuseum. In Bussum vind je prachtige, monumentale villa's in de meer dan 100 jaar oude, schilderachtige Bussumse villawijk 't Spieghel'. Vergeet Blaricum niet met de charme en de rust van het chique dorp. Maar wél van oorsprong een boerendorp.

Huizen

Huizen was vanouds een boeren- en vissersdorp. Het dorp lag eerder aan de Zuiderzee, nu aan het Gooimeer. Tot de aanleg van de Afsluitdijk is de visserij er belangrijk geweest. Huizers waren vooral goed in het uitventen van vis. Daarnaast specialiseerden anderen zich in het verhandelen en uitventen van kaas. Vooral na de aanleg van de Afsluitdijk werd het dorp een belangrijk centrum voor kaashandel (inclusief opslag en distributie). Na de oorlog is het traditioneel protestantse Huizen, mede door een grote Philipsfabriek (nu gesloten) de snelstgroeiende gemeente van Het Gooi geworden, met eveneens de snelstgroeiende bedrijfsvestiging. De bevolking groeit nog, in tegenstelling tot die van Bussum en vooral Hilversum. Stedenbouwkundig verandert Huizen snel.

Laren het oudste dorp

Laren, het oudste dorp van 't Gooi, heeft inwoners en bezoekers veel te bieden: een sfeervolle woon-en winkelomgeving waar niet alleen het karakteristieke van het oude dorp (met vele Saksische boerderijen) behouden is gebleven, maar bovendien het voorzieningenniveau hoog is. Winkelen in Laren is een vorm van recreatie die bijzonder populair is: gezellige terrasjes (Bonte Paard, een bekend begrip), uitstekende cafés en restaurants, winkels die net dat beetje meer bieden en de bekende poffertjeskraam aan "De Brink", het hart van Laren. In de 19e en aan het begin van de 20e eeuw heeft Laren bekendheid gekregen als kunstenaarsdorp. Schilders als William Singer, Albert Neuhuys, Tony Offermans en natuurlijk Anton Mauve vestigden zich voor kortere of langere tijd in Laren. Vandaag de dag herinneren straatnamen, maar ook de toenmalige woonhuizen en werkplekken van deze artiesten ons nog aan deze periode.

Terug naar het nieuws overzicht