Ondernemen in de provincie Zuid-Holland!

2 februari 2021

Ondernemen in de provincie Zuid-Holland!

Zuid-Holland is een provincie in het westen van Nederland aan de Noordzeekust. De hoofdstad is Den Haag, met als tweede plaats Rotterdam. Zuid-Holland is het dichtstbevolkt van de 12 Nederlandse provincies. Er wonen, verdeeld over 67 gemeenten, ruim 3,5 miljoen mensen. Zuid-Holland beslaat een gebied van 2818 km2 land en 585 km2 water. Zuid-Holland is de belangrijkste economische, agrarische en dienstverlenende provincie van Nederland. Aangrenzende provincies zijn Zeeland in het zuiden, Noord-Brabant in het zuidoosten en Gelderland en Utrecht in het oosten. De hoofdstad van de provincie, Den Haag is daarnaast ook het bestuurscentrum van de provincie. Hier zit het bestuur van de provincie, de regering, het parlement en de residentie van de Koningin. De stad met de meeste inwoners is de havenstad Rotterdam (651.157), dan volgt Den Haag (545.838), Zoetermeer (125.285), Leiden (125.099) en Dordrecht (119.284).

Werkgelegenheid in Zuid-Holland
Zuid-Holland heeft ongeveer 130.000 kantoren, winkels, bedrijven en banken. De provincie heeft ook grote kenniscentra, waaronder de drie universiteiten (in Leiden, Delft en Rotterdam), TNO en Estec. Veel bedrijvigheid betekent intensief verkeer via wegen, spoorlijnen en water.Zuid-Holland is een van meest innovatieve regio’s van Nederland. Maar: vernieuwing blijft nodig om die positie vast te houden en verder te versterken. In sommige meer traditionele sectoren zijn zelfs grote transformaties nodig om de economische voorspoed vast te kunnen houden en daarmee het huidige welvaartsniveau. Den Haag, de provinciehoofdstad is ook de plaats waar de Koninklijke familie en de Nederlandse overheid zijn gevestigd. In de luxe winkelstraat Noordeinde heeft Koning Willem Alexander zijn werkpaleis.  

(Rijks)monumenten en historische plekken
Zuid-Holland kent een hoop historische plekken en monumenten. Neem bijvoorbeeld de molens in Zuid-Holland. De provincie telt de meeste van Nederland: 228. Ze worden bediend door vrijwilligers. Behalve molens kent Zuid-Holland nog talrijke andere rijksmonumenten, daarover later meer.

Rotterdam is een moderne stad maar helaas met weinig historische monumenten. In de Tweede Wereldoorlog is de stad gebombardeerd en er zijn weinig gebouwen overgebleven van voor die tijd. Tegenwoordig is Rotterdam één van de grootste en belangrijkste havensteden van de wereld. Rotterdam is de enige stad in Nederland waar de architect de vrije hand wordt gelaten. Niet gek als je complete centrum ooit is weggevaagd, maar de gebouwen en experimentele stijl die je in de stad ziet, zijn uniek. En Rotterdam heeft zelfs een eigen airport. Rotterdam The Hague Airport, voorheen Rotterdam Airport en bij de aanleg in 1956 Vliegveld Zestienhoven genoemd, is sinds eind 2006 na Eindhoven Airport het tweede regionale vliegveld van Nederland, gemeten naar het aantal reizigers. Vanaf deze luchthaven vlieg je naar 50 Europese bestemmingen.

Historische monumenten zijn nog wél te vinden in Delft, de stad waar onder andere Willem van Oranje gewoond heeft en het delft blauwe porselein vandaan komt. Maar ook leiden kent een aantal mooie bezienswaardigheden. Leiden telt 35 hofjes, vrijwel allemaal in de binnenstad. Deze hofjes zijn stuk voor stuk idyllische (historische) plekjes, waar het stadsrumoer is buitengesloten en waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. En na Amsterdam heeft Leiden de meeste grachten, 28 km lang. 

Volop natuur
De natuur in Zuid-Holland is zeer divers. Dit komt mede door de verschillende soorten landschappen die de provincie rijk is. Er zijn polderlandschappen, duinen maar ook bossen, weiden enzovoorts. In het zuidoosten van de provincie ligt het nationaal park De Biesbosch, waarvan een deel tevens in de provincie Noord-Brabant ligt. Ten oosten en noordoosten van Den Haag en Rotterdam ligt het Groene Hart van de Randstad, een grotendeels landelijk gebied, bestaande uit polders, weilanden, en meren. Door het zuiden van de provincie stromen twee grote rivieren door de poldergebieden. In het noordoosten zijn diverse grote plassen, zoals de Nieuwkoopse en Reeuwijkse plassen.

Uiteraard kent iedereen wel de bekende badplaatsen, heerlijk een dagje strand en wat activiteit. Scheveningen en Noordwijk aan Zee zijn belangrijke trekpleisters voor Zuid-Holland. Aan de Noordzeekust zijn diverse brede, lange zandstranden met duinen, waaronder Katwijk aan Zee, Noordwijk aan Zee, Scheveningen, Kijkduin en Hoek van Holland. 

Veel te doen
En dat er veel te doen is in Zuid-Holland, dat is je waarschijnlijk wel bekend. In Zuid-Holland wordt altijd wel ergens een leuk evenement georganiseerd. Vooral Den Haag en Rotterdam staan bekend om hun grote evenementen. Maar ook in andere Zuid-Hollandse steden en langs de kust zijn bijzondere spektakels bij te wonen. In heel Zuid-Holland worden per jaar meer dan 350 concerten gegeven! Enkele voorbeelden: Gouda bij kaarslicht, het International Rotterdam Film Festival, de Wereldhavendagen, Poetry International, het North Sea Jazz Festival en het Dordts Havenfestival. Wandel door Nederland in miniatuur in Madurodam. Of breng een bezoek aan Diergaarde Blijdorp, Duinrell, De Keukenhof en Sea Life Scheveningen. En ook de Euromast en familiepark Drievliet in Den Haag zijn bekende publiekstrekkers.

Ondernemen in de provincie Zuid-holland
Ondernemen in de provincie Zuid-Holland biedt vele kansen en daarvoor heb je natuurlijk een bedrijfsruimte nodig! Bekijk hier onze Kantoor, winkel en bedrijfsgebouwen in Zuid-Holland:
https://www.huurbieding.nl/aanbod/provincie/zuid-holland

 

 

Terug naar het nieuws overzicht