Ondernemen in de Provincie Overijssel!

24 februari 2021

Ondernemen in de Provincie Overijssel!

Overijssel is een provincie in het oosten van Nederland. De rivier de Ijssel vormt in het Zuidwesten grotendeels de natuurlijke grens met Gelderland. De stad met de meeste inwoners is Enschede. De hoofdstad van Overijssel is Zwolle. De dialecten die in deze provincie worden gesproken, vallen onder het Nedersaksich. Tussen de meren, polders en beken waar Overijssel bekend om staat, vind je mooie historische steden, zoals Zwolle, Kampen en Deventer. Ze maakten onderdeel uit van het Hanzeverbond: een samenwerking tussen Europese steden voor een betere handel. De rijkdom van de vroegere historie zie je ook terug in de prachtige monumenten in deze steden. Bezoek ook het unieke Giethoorn, het Venetië van het noorden, waar alle huizen aan het water staan. 

Het gastvrije Overijssel
Van waar je ook uit Nederland komt, je kunt bijna niet om Overijssel heen. De provincie ligt dwars in Nederland. Hoe je in Overijssel moet komen? Gewoon de A1 of de A28 volgen, dan kom je er vanzelf. Of je boemelt van Zwolle naar Kampen met het schattige Kamperlijntje. Vergeet niet onderweg om je heen te kijken en af en toe uit te stappen. Zou toch zonde zijn als je de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben (daarover later) mist.

In Overijssel wonen nuchtere inwoners. De spreuk ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ zegt veel over het karakter van de mensen. Ze staan voor gezelligheid en gastvrijheid. Gewoon ongecompliceerd. Dat merk je zodra je als citytripper, kampeerder of hotelbezoeker in de provincie geland bent. Dan ervaar je tegelijkertijd de typische droge humor en zelfspot waar Herman Finkers zo beroemd mee is geworden.Zo verschillend zijn ook de dialecten die in Overijssel worden gesproken. In ‘de Kop’ spreekt men Stellingwerfs, in het westen Sallands en in het oosten Twents. Zwolle heeft zelfs zijn eigen taal, het Zwols. Allemaal varianten van het Nedersaksisch, dat een officiële streektaal is. Iedereen spreekt gewoon Nederlands, maar een paar woordjes Nedersaksisch oefenen voordat je afreist, doet wonderen.

Goed voor de longen; natuur
Het zal je meteen opvallen zodra de IJssel over bent: de sfeer is buitengewoon relaxed. Aan de oevers van de IJssel, in de rietlanden van de Weerribben-Wieden, in de bossen op de Sallandse Heuvelrug of in het groen van Twente. Overal in het Oosten is er gezonde lucht voor je longen. Ervaar de natuur met volle teugen! Neem bijvoorbeeld de Weerribben-Wieden, in de Kop van Overijssel. Dit is niet zomaar een stukje natuur. Het is een heus Nationaal Park. En het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Riet en water zijn de belangrijkste kenmerken van dit groene doolhof. 

Totaal anders dan de Weerribben-Wieden. Niet te vergelijken met het coulisselandschap in Twente of het polderlandschap in de IJsseldelta. De Sallandse Heuvelrug is bijna on-Nederlands met golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. Hier kun je eindeloos fietsen, wandelen, mountainbiken en paardrijden. En een beetje bergbeklimmen: het hoogste punt is de Grote Koningsbelt, 75 meter hoog.Maakt niet uit in welke windstreek van Overijssel je komt, in alle uithoeken van de provincie is het landschap bijzonder.

Zwolle
Zwolle (met 128.831 inwoners) staat bekend als historische Hanzestad, maar heeft ook een moderne dynamiek en bedrijvigheid. Loop van de middeleeuwse Sassenpoort naar de Peperbus, bezoek het museum De Fundatie en ontdek meer bezienswaardigheden. Je kunt heerlijk shoppen en uit eten in Zwolle. En wellicht heb je er al eens gegeten, of staat het nog je wensenlijst; de Librije. Het restaurant van Jonny en Thérèse Boer, nummer 57 op de lijst van beste restaurants ter wereld, tovert de meest bijzondere gerechten op tafel. Veelal met lokale producten, maar vooral zonder fratsen en recht uit het hart.

In Giethoorn bevindt zich ook een restaurant met 2 Michelinsterren; De Lindenhof. Chefkok Martin Kruithof en zijn vrouw ontvangen je in een prachtige, huiselijke omgeving en serveren de meest unieke smaaksensaties. Niet voor niets beloond dus!

Weer even terug naar het authentieke Zwolle. De stervormige stadsgracht met groene parken nodigen je uit voor een wandeling of boottochtje. Enkele van de historische bezienswaardigheden waar je een keer naar toe moet zijn De Peperbus, de Grote Kerk, de Sassenpoort, het Dominicanenklooster en een stukje bewaard gebleven Oude Stadsmuur uit de 15e eeuw. En om te winkelen heeft Zwolle een heerlijke binnenstad met volop keuze. De Sassenstraat behoort tot de top 10 winkelstraten in Nederland. 

Deventer
Deventer is een eeuwenoude Hanzestad, gelegen aan de rivier de IJssel, met een prachtige historie. En dat zie je werkelijk overal in de stad. Schitterende monumenten, mooie pleinen, oude musea maar ook volop gezelligheid voor wie lekker wil winkelen of genieten van een gezellig café of restaurant. Bewonder één van de vele monumenten in Deventer zoals de Lebuïnuskerk. Of wandel door het oudste park van Nederland, het Worpplantsoen.Voor natuurliefhebbers is een wandeling langs de rivier ook een echte aanrader. Wil je na alle culturele en historische hoogtepunten even lekker winkelen, dan biedt Deventer volop mogelijkheden voor iedereen. De beste straten zijn: de Lange Bisschopstraat, Korte Bisschopstraat, Smedenstraat en de Engestraat.

Woningmarkt Overijssel
In Overijssel is het nog altijd goedkoper om te wonen, terwijl je er ook nog meer ruimte en natuur voor terugkrijgt. En dit is dan ook direct te zien in de cijfers tijdens de corona crisis. Als gevolg van de verzadigde woningmarkt in de grote steden dreigt de huizenmarkt nu óók in de omliggende gemeenten op te drogen. Doordat ook hier de huizenprijzen sterk stijgen, nemen huizenkopers steeds vaker hun toevlucht tot gebieden buiten de Randstad. Vorig jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen het sterkst in de provincies met Overijssel (+37 procent), Groningen (+35 procent), Flevoland (+32 procent) en Drenthe (+31 procent). Volgens De Hypotheker is de kans groot dat ook in deze provincies de huizenprijzen als gevolg zullen stijgen en het gemiddelde hypotheekbedrag verder omhoog zal stuwen.

Ondernemen in de Provincie Overijssel
Ondernemen in de provincie Overijssel biedt vele kansen en daar heb je natuurlijk een bedrijfsruimte bij nodig! Bekijk hier onze kantoor, winkel en bedrijfsgeouwen in Overijssel:
https://www.huurbieding.nl/aanbod/provincie/overijssel


Terug naar het nieuws overzicht