Ondernemen in De Achterhoek!

24 september 2021

Ondernemen in De Achterhoek!

 
De Achterhoek; een streek in de provincie Gelderland, ook wel De Graafschap genoemd. Naar het oude graafschap in Zutphen. De gemeenten in de Achterhoek: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude Ijsstelstreek, Winterswijk, Zutphen.

De achterhoek strekt zich uit vanaf de IJssel (langs de steden Doesburg en Zutphen) en Montferland tot aan de Duitse grens bij Winterswijk. Het is een grote regio met een verrassende veelzijdigheid aan landschappen. Langs de IJssel ligt een rivierenlandschap met uiterwaarden, weilanden en een weids karakter. Rondom het heuvelachtige Montferland liggen uitgestrekte bossen, net als in de omgeving van Vorden, afgewisseld met karakteristieke landhuizen, historische buitenplaatsen en kastelen met parkachtige tuinen. Verder oostwaarts zie je steeds meer het kenmerkende coulisselandschap en is het landschap licht glooiend. Beekjes slingeren door de bossen, in de weilanden grazen koeien en eeuwenoude bomen omzomen de wegen. Verspreid tussen de akkers en weilanden liggen boerderijen met oranje daken. Karakteristieker kun je het niet krijgen.

Een klein stukje geschiedenis
Oorspronkelijk had het woord ‘achterhoek’ nog de betekenis voor een afgelegen hoek, maar rond 1872 werd daarmee ook het landschap Twente en graafschap Zutphen bedoeld. In een groot deel van de Achterhoek was tot in de 19e eeuw kleinschalige landbouw de voornaamste bron van bestaan. Veel buurschappen, dorpen en steden bezaten vaak gezamenlijk enkele esgronden en heidevelden in de buurt van de nederzetting. Pas in het begin van de 20e eeuw is de Achterhoek grootschalig ontgonnen. Lange tijd heeft men veel bos in de Achterhoek gekapt ten behoeve van de houtindustrie. Bekende namen van Achterhoekse oorsprong zijn DRU, Pelgrim, Becking en Bongers en ATAG. In de oostelijke Achterhoek is de textielindustrie tot bloei gekomen. Door de groeiende concurrentie uit het buitenland, met name uit de lagelonenlanden, bleek een groot deel van de textielindustrie na de Tweede Wereldoorlog niet langer levensvatbaar. Voor de textielindustrie zijn spoorlijnen aangelegd die dit deel van de Achterhoek verbonden met Arnhem, Zutphen, Twente en Duitsland.

Waarom de achterhoek?
Ben je een natuurliefhebber dan kun je in de Achterhoek goed terecht voor wat vitamine D. Een afwisselend coulisselandschap van weilanden, houtwallen, kabbelende beekjes en bos. En vergeet niet de kastelen en steden waar je de historie nog voelt als je ze bezoekt. Fietsen langs en over eeuwenoude tractorpaden, slingerende fietspaadjes door de bossen, gravelpaadjes door weilanden en kilometerslange lanen. Je kunt hier nog kilometers fietsen door de natuur zonder veel andere fietsers tegen te komen. Bezoek de wijngaarden en theetuinen, landgoederen en vestingstadjes. Ook wandelend kun je goed ‘uit de voeten’. De Achterhoek heeft een wandelnetwerk met ruim 150 startpunten, waar je een kant-en-klare wandelroute kunt volgen. Dus neem even de benen tijdens een overleg met collega’s. Wat beweging tijdens kantooruren doet een mens goed. Maar niet alleen voor de natuur kun je terecht in de Achterhoek. Ook moderne musea, gezellige restaurants en gave attracties komen hier aan bod. De Achterhoek heeft het dus allemaal. En je wordt er ook nog eens ontzettend vriendelijk en gastvrij ontvangen in de horeca.

Proef de Achterhoek tijdens een zakenlunch
Het najaar is traditiegetrouw hét seizoen om trouwens naar de Achterhoek af te reizen. Het wildseizoen is dan geopend en wildarrangementen prijken op menig menukaart. Van een smakelijke zakenlunch tot culinaire diners en compleet verzorgde ‘wilde’ weekendarrangementen. Maar dat is niet het enige lekkere uit de regio. Wist je dat de Achterhoek bijna twintig wijngaarden heeft? Fietsroutes verbinden de verschillende wijngaarden. En bij kleinschalige brouwerijen wordt lokaal bier gebrouwen; perfect voor de vrijmibo.

Achterhoek in trek bij stedelingen
De achterhoek heeft zo rond de 400.685 inwoners en dit aantal groeit met de dag. Dit komt ook omdat veel mensen vanuit de steden, tegenwoordig door de krapte van de woningmarkt, verhuizen naar de Achterhoek. Zat dit aantal in 2018 nog op zo’n 300 mensen van buiten de Achterhoek, is dit aantal tegenwoordig gestegen naar 900. De mensen wonen in de hele regio, alleen Aalten en Oost Gelre zijn minder in trek blijkt uit onderzoek. De grootste leeftijdsgroep is tussen de 35 en 60 jaar.

Bedrijfspanden beschikbaar in De Achterhoek
Eibergen
Hengelo
- Doetinchem
- Lichtenvoorde
- Zutphen

 

Terug naar het nieuws overzicht