Ondernemen binnen het Groene Hart.

4 januari 2022

Ondernemen binnen het Groene Hart.


Het Groene Hart is een binnen de Nederlandse Randstad gelegen relatief dunbevolkt veenweidegebied. Rond het Groene Hart zijn wij actief in en liggen de plaatsen Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Binnen het Groene Hart ligt een aantal kleinere plaatsen, maar ook enkele middelgrote steden (met 50.000 tot 100.000 inwoners) als Alphen aan den Rijn, Gouda, en Woerden. Gooise Meren, Hilversum en Nieuwegein liggen er niet in, maar grenzen er net aan. Het gebied is aangewezen als Nationaal Landschap en gelegen in maar liefst 3 provincies: Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht.

Het meest karakteristiek zijn de veenweidegebieden, waarvan het verkavelingspatroon veelal stamt uit de tijd van de Grote Ontginning van rond het jaar 1000. Binnen het Groene Hart verschilt de verkaveling sterk. Het gebied ten noordoosten van Leiden, dat vroeg werd ontgonnen, kenmerkt zich door een onregelmatig blokvormige verkaveling. In het overige gebied overheerst de strokenverkaveling. Vooral in het Utrechtse plassengebied komen zeer langgerekte kavels voor.

Naast de verkavelingspatronen zijn er oeverwallen, veenplassen, dijken, kaden, buitenplaatsen en landgoederen getuigen van de ontstaansgeschiedenis van het Groene Hart. De oeverwallen van veenrivieren en riviertjes waren in het oerlandschap de plekken, die goed toegankelijk waren via het water. Vanaf de middeleeuwen concentreerde de bewoning zich hier.

Alle gemeenten in of rondom het Groene Hart; Aalsmeer, Alblasserdam, Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Bodegraven-Reeuwijk, De Bilt, De Ronde Venen, Diemen, Gooise Meren, Gorinchem, Gouda, Hardinxveld-Giessendam, Hilversum, IJsselstein, Kaag en Braassem, Krimpenerwaard, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lopik, Molenlanden, Montfoort, Nieuwegein, Nieuwkoop, Ouder-Amstel, Oudewater, Papendrecht, Sliedrecht, Stichtse Vecht, Teylingen, Uithoorn, Vijfheerenlanden, Waddinxveen, Weesp, Wijdemeren, Woerden, Zoetermeer, Zoeterwoude, Zuidplas.

Terug in de tijd
De vele plaatsen in het Groene Hart bieden ook veel op het gebied van historie, activiteiten, natuur, eten & drinken. Zo was de Oude Hollandse Waterlinie (ligging tussen Ijsselmeer en de Biesbosch) in de 17e en 18e eeuw een militaire verdedigingslinie. Vroeger bestond de verdediging tegen de vijand uit het onder water zetten van het gebied en werd het vooral met vaartuigen verdedigd. Langs deze Waterlinie zijn momenteel nog steeds forten en vestingsteden te bezichtigen. Liefhebbers kunnen hier wandelen langs het Waterliniepad, fietstochten maken en een bezoek brengen aan de vestingsteden.

Say cheese
Het gele goud. Zo noemen ze het in de streek: de Goudse kaas. De wereldberoemde, karakteristieke kaas in de vorm van een wiel, die tot wel 16 kilo kan wegen Tot 1960 waren Gouda, Bodegraven en Woerden de boerenkaasmarkten van Nederland. Nu is er alleen nog een toeristische kaasmarkt in Gouda en Woerden. Daarnaast liggen langs deze kaaslijn diverse kaasboerderijen. Een kaasmuseum met de kaashistorie vind je in Bodegraven en Gouda. En ook in Woerden kun je als kaasliefhebber je lol op. De Cheese Experience is het enige nog in werking zijnde kaaspakhuis in Nederland die je kunt bezoeken. Je wordt persoonlijk rondgeleid door één van de enthousiaste gidsen die alles weten over kaas.

Authentieke plaatsjes
Het Groene Hart heeft een aantal prachtige authentieke plaatsjes zoals: Leerdam, Krimpenerwaard, Zoetermeer, Vianen of Nieuwkoop. Zo is Nieuwkoop een echt goed bewaard geheim. Een puur stukje Holland waar vooral het verleden nog zichtbaar is. Een verborgen parel met een schitterende natuur en een uniek plassengebied. De lintdorpjes bieden kleinschalige accommodaties en vele gezellige winkeltjes, restaurants, cafés. Vianen (kwartier rijden van Utrecht) is een stadje met veel historie. Met ruim 190 rijksmonumenten kun je gerust zeggen dat het bezienswaardig is. Overal is wat te zien en te leren.

En Leerdam als glasstad sinds 1765 de moeite waard om te ontdekken. Er bevinden zich zelfs glasblaasworkshops.

Vervoer naar het Groene Hart
Het Groene Hart is uitstekend te bereiken. De A2 en de A12 lopen dwars door het Groene Hart. Er zijn grote OV-knooppunten in Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Gouda, Hilversum, Schiphol, Woerden en Zoetermeer. Vanaf deze punten is het makkelijk om het Groene Hart per trein en bus te bereiken. Wil je echt actief je dag beginnen, plan dan een van de vele fiets of wandelroutes die je kunt pakken in Het Groene Hart. Op de site groenehart.nl vind je talloze wandel- fiets routes.

Erfgoed
Het Groene Hart is ook een streek met veel erfgoed. Het Groene Hart heeft talloze monumenten en bezienswaardigheden met een rijke historie. Zoals de molens van Kinderdijk, deze 19 molens zijn inmiddels wereldberoemd. De Sint-Jan Kerk in Gouda is 123 meter lang, en hiermee de langste kerk van Nederland. Diverse kastelen zoals Sypestein, kasteel de Haar of Fort Wierickerschans.

Ben je fan van streekproducten? Het Groene hart besteed veel aandacht aan kleine ondernemers. Qua eten kun je op vele diverse plekken terecht in het Groene Hart. Niet alleen bij de vele restaurants die werken met seizoensproducten. Er is zelfs een site groenehartstreekproducten waar je alle verse streekproducten kunt bestellen direct bij de leverancier. Zoals kazen uit Papekop, Montfoort en Zoeterwoude, fruit uit Woerden, zuivel uit Zoeterwoude, eieren uit Stolwijk en Vreeland, ijs uit Woerden, vlees uit Linschoten.

Woningmarkt in het Groene Hart
Dat wonen in het Groene Hart in trek is blijkt wel uit de woningcijfers. De toch al zeer krappe woningmarkt in het Groene Hart is verder dichtgeslibd. Overal zijn de prijzen fors gestegen en zijn er minder woningen verkocht. Dat het aanbod hier veel harder is gedaald dan in andere regio’s heeft vooral te maken met het heel lage aanbod van nieuwe woningen dat in het tweede kwartaal van 2021 op de markt is gekomen”, aldus NVM. En als ze dan op de markt komen, zijn ze ook vluchtig verkocht.

Terug naar het nieuws overzicht