Monument; Een gebouw met een rijke historie!

7 oktober 2020

Monument; Een gebouw met een rijke historie!

 

Een monument; is een gebouw met een historie. Vaak een prachtig object, door de authentieke details, die bewaard moeten blijven. Maar welke monumenten hebben wij precies in Nederland? En waar moet je opletten bij de aanschaf (huren) van een monument? Wij leggen het hier verder uit.

Rijksmonumenten
Naast bijna 62.000 rijksmonumenten heeft Nederland nog duizenden provinciale-, gemeentelijke en mobiele monumenten. Wat is het verschil?Rijksmonumenten zijn de bekendste soort monumenten. In Nederland vind je bijna 62.000 rijksmonumenten. Een rijksmonument is een monument dat van nationaal belang is, bijvoorbeeld door een grote cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde. Bekende rijksmonumenten zijn de Beurs van Berlage in Amsterdam, het planetarium van Eise Eisinga en het Mauritshuis in Den Haag.

Gemeentelijke monumenten & Provinciale monumenten
Een gemeentelijk monument is een pand van regionaal of plaatselijk belang. Gemeenten in Nederland bepalen zelf welke bijzondere gebouwen ze op de gemeentelijke monumentenlijst zetten. Dan heb je nog provinciale monumenten. Van de twaalf Nederlandse provincies zijn er maar twee die provinciale monumenten hebben aangewezen: Noord-Holland en Drenthe. Een provinciaal monument krijgt bescherming vanuit de provincie. 
Dan is er nog mobiel erfgoed en beschermd stads- en dorpsgezicht. Dit laatste is een gebied met een cultuurhistorisch karakter, bijvoorbeeld de binnenstad van Haarlem. Ruim 400 gebieden in Nederland hebben een bijzonder cultuurhistorisch karakter.

Waar moet je opletten bij een monument?
1.Behoud de historische en unieke monumentale waarde van je pand. Het onderhouden van het monumentale pand vraagt tijd, toewijding en kost geld. Bij het aanpassen, verbouwen of restaureren krijg je vrijwel altijd te maken met de gemeente en dien je een omgevingsvergunning aan te vragen.
2.Houd er rekening mee dat een vergunningstraject voor een monument langer duurt dan het traject voor niet-monumentale panden.
3.Het pand vraagt om specialistische zorg; kosten voor onderhoud en restauratie vallen vaak hoger uit vanwege bijvoorbeeld gebruik van speciale materialen en technieken.
4.De beschermde status van een monument gaat verder dan de buitenkant van het pand. Het interieur valt vaak ook onder de bescherming. Stem wijzigingen op tijd af met de gemeente.

Bekijk hier een overzicht van enkele monumentale panden die wij te huur aanbieden!Terug naar het nieuws overzicht