Maximale huurverhoging alleen in dure regio's

17 juni 2011

Maximale huurverhoging alleen in dure regio's

De huren van woningen in de delen van Nederland waar de duurste woningen staan, mogen extra omhoog. In tien regio's mogen verhuurders maximaal 25 woningwaarderingspunten méér aan een woning toekennen. Hierdoor kunnen zij tot 120 euro meer huur vragen.

Dat liet minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) de Tweede Kamer 15 juni weten. Aanvankelijk wilde hij verhuurders in het hele land de mogelijkheid geven de huren te verhogen voor nieuwe woninghuurders. De bewindsman veronderstelde dat de huren dan alleen voor de meest gewilde woningen zouden stijgen. De Kamer wilde dit echter niet zomaar aan de markt overlaten. De hogere maximale huren zouden alleen voor de kostbaarste woningen moeten gelden.

Donner komt de Kamer nu tegemoet door de extra basispunten in het huurstelsel alleen toe te staan in de tien regio’s met de hoogste WOZ-waarden voor woningen. Het gaat vooral om gemeenten in de provincies Noord-Holland, Utrecht, Midden- en Oost-Brabant en Gelderland. Hier is veel vraag naar woningen en kunnen de maximale huren omhoog.

Omdat de woningschaarste binnen deze gebieden nogal uiteenloopt, mogen verhuurders de huurprijs echter niet overal evenveel verhogen. De gemiddelde WOZ-waarde per vierkante meter in deze regio's (ongeveer 2.900 euro) dient als uitgangspunt. Ligt de woningwaarde hieronder, dan mag de verhuurder vijftien punten bijtellen, erboven ten hoogste 25 punten.

Donner verwacht dat verhuurders de huur niet altijd maximaal zullen verhogen. In de huidige situatie liggen de huren gemiddeld ook lager dan volgens het puntensysteem is toegestaan. De markt staat hogere prijzen vaak niet toe. Daarbij hebben corporaties de taak betaalbare woningen aan te bieden.

De nieuwe regels voor de huren gelden alleen voor nieuwkomers. Zittende huurders krijgen niet te maken met extra waarderingspunten voor hun woning.

Lees het originele artikel

Terug naar het nieuws overzicht