Leegloop Rotterdam, reden tot paniek?

17 maart 2014

Leegloop Rotterdam, reden tot paniek?

Is leegloop markante Rotterdamse kantoorpanden reden tot paniek?

Rotterdam heeft er een nieuw probleem bij: waar eigenaren van kantoren op B-locaties al jaren met lede ogen moeten aanzien dat er geen gebruikers meer te vinden zijn voor hun panden, slaat nu ook de leegstand toe in iconische gebouwen. Binnen een week maakten de beleggers van het Groothandelsgebouw als die van Delftse Poort bekend dat in die kantoorpanden een grote hoeveelheid vierkante meters in onbruik komt.

Groothandelsgebouw te specifiek

“Het is geen trend dat huurders massaal vetrekken uit Rotterdam of dat er opeens grote verhuisbewegingen op gang komen”, vertelt Harry Hagemeijer van MVGM. “Maar áls een grote eindgebruiker vertrekt of verkast uit een groot pand, wordt het toch moeilijk om die vele vierkante meters snel op te vullen.” Als reden noemt hij de geslonken verhuisbereidheid van bedrijven. Ook hebben ondernemingen door het nieuwe werken minder kantoorruimte nodig.

“Het zal voor de beleggers inDelftse Poort gemakkelijker zijn om huurders te trekken dan het Groothandelsgebouw”, denkt Hagemijer. “Het Groothandelsgebouw is volgens hem zo specifiek, dat het huurders ook afschrikt. “Door de layout niet voor elk bedrijf geschikt. Bovendien is het pand niet flexibel in te delen. Voor de lange gangen, die zo kenmerkend zijn voor het kantoorgebouw, betaalt de huurder een opslag in de vierkantemeterprijs.” Dat kan flink in de papieren lopen.

Rogier van der Bol van JLL denkt dat het Groothandelsgebouw niet zo heel lang leeg zal staan. “Het gebouw is altijd goed verhuurd geweest. Met hier en daar wat frictieleegstand. Natuurlijk laat LyondellBasell een gat achter, maar ik voorzie geen langdurige probleem voor de eigenaar. Het gebouw is bijzonder karakteristiek. Daar vallen huurders voor.”

Op het Weena, om de hoek van het Groothandelsgebouw, is de leegstand momenteel aanzienlijk. In het Rotterdam Central District ligt het percentage op liefst 17%. Maar het gebied wordt steeds aantrekkelijker met het nieuwe Centraal Station als stralend middelpunt. “Het gras is ingezaaid, en met het zonnetje erop is het station waanzinnig mooi. Een bezienswaardigheid op zich”, aldus Van der Bol.

Het Centraal Station geldt als de toegangspoort van het RCD. Dit kantoorgebied, met zijn winkels en horeca, kent een gunstiger prijs/kwaliteitverhouding dan de Amsterdamse Zuidas. Het is dan ook wel een ander type eindgebruiker dat in de Maasstad neerstrijkt. “Zuidas wordt gedomineerd door bankiers, notarissen en advocaten. Rotterdam is meer een stad van niet lullen maar poetsen”, aldus Van der Bol.

Volgens de JLL-man zijn er momenteel een aantal grote bedrijven die zich oriënteren op Het RCD. “Dat zijn ondernemingen die weer durven te investeren in andere huisvesting.” Hij vertelt ook dat er al bedrijven zijn die recent de overstap hebben gemaakt naar het RCD. “CoolBlue en UPC zijn zonder al te veel meerkosten hierheen verhuisd.”

Over de Delftse Poort zegt hij ten slotte dat het gebouw dat voor een groot deel leeg komt, gerenoveerd wordt naar de huidige standaarden. “Een nieuwe huurder vinden voor 40.000 vierkante meter? Daar gok ik niet op. Het pand verder vullen met uitsluitend zzp’ers? Uitgesloten. Het gebouw wordt geschikt gemaakt voor zowel grote huurders als voor bedrijven die één of twee verdiepingen in gebruik willen nemen.” Hagemeijer is het hier mee eens: “Het gebouw moest sowieso gerenoveerd. Flexibiliteit maakt Delftse Poort toekomstbestendig en makkelijker verhuurbaar.”

 

Terug naar het nieuws overzicht