Kantoortuinen: Voor- en nadelen en effectieve implementatie van open kantoorruimtes

6 mei 2024

Kantoortuinen: Voor- en nadelen en effectieve implementatie van open kantoorruimtes


Open kantoorruimtes zijn helemaal hot in de moderne bedrijfswereld. Ze zijn bedoeld om samenwerking te stimuleren en het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig die kant op wil. Maar is het echt allemaal rozengeur en maneschijn? Laten we eens duiken in wat deze kantoortuinen zo geweldig (en soms niet zo geweldig) maakt.

Wat is er zo fijn aan die open kantoren?

-Collaboratieve werkplekken en teamwerk in open ruimtes
Een van de grootste voordelen van open kantoorruimtes is de bevordering van samenwerking. De gemakkelijke toegang tot collega's kan helpen bij het snel oplossen van vragen en problemen zonder de formele hindernissen van gesloten deuren of aparte kantoren. Werknemers kunnen gemakkelijker samenwerken aan projecten, wat de creativiteit en innovatie kan stimuleren.

-Flexibele werkomgeving en interactieve werkplekken
Kantoortuinen bieden vaak een hogere mate van flexibiliteit. Werknemers kunnen hun werkplek kiezen en veranderen, afhankelijk van de taak waaraan ze werken. Deze flexibiliteit kan bijdragen aan een verhoogde productiviteit en werktevredenheid. Interactieve elementen zoals whiteboards, gemeenschappelijke tafels en technologische hulpmiddelen zijn toegankelijker, wat de dynamiek van de werkdag kan verrijken.

-Versterkt gemeenschapsgevoel
Samen in één ruimte zitten schept een band. Het draagt bij aan een positieve sfeer en maakt dat iedereen zich onderdeel voelt van het team. Dit kan bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur waarin medewerkers zich meer betrokken en gewaardeerd voelen. Plus, het is altijd gezellig om je collega’s om je heen te hebben, toch?

-Adaptieve ruimtes voor diverse activiteiten
Open ruimtes kunnen gemakkelijk opnieuw worden geconfigureerd om verschillende activiteiten en werkstijlen te ondersteunen, zoals groepsbijeenkomsten, brainstormsessies en sociale interacties. Dit maakt het kantoor aanpasbaar aan de behoeften van het bedrijf en de werknemers.

Maar…het is niet altijd perfect

-Privacy in open kantoren en ergonomie
Een veelgehoorde klacht is het gebrek aan privacy in open kantoren. Het constante geluid en de zichtbare aanwezigheid van collega's kan leiden tot afleidingen en een vermindering van de individuele werkprestaties. Daarnaast hebben werknemers vaak minder persoonlijke ruimte in een open kantoor, wat kan leiden tot gevoelens van beklemming en stress. Bovendien kan de ergonomie in dergelijke omgevingen een uitdaging zijn, omdat de inrichting niet altijd aan de individuele behoeften voldoet.

-Geluidsoverlast en concentratieproblemen
Geluidsoverlast is een ander significant nadeel. Telefoongesprekken, gesprekken tussen collega’s en zelfs typgeluiden kunnen de concentratie verstoren. Dit kan leiden tot stress en frustratie onder werknemers. Daarnaast kan het vinden van een rustige plek voor geconcentreerd werk of vertrouwelijke gesprekken in een open kantoor moeilijk zijn. Dit kan vooral een uitdaging zijn voor functies die diepe concentratie of privacy vereisen, zoals schrijven, programmeren, of financiële planning. Benieuwd hoe je de productiviteit kan verbeteren door geluid en stilte? Lees dan dit artikel.

 

-Verhoogde ziekteverspreiding
Dicht op elkaar werken betekent helaas ook dat ziektekiemen zich sneller verspreiden, wat kan leiden tot een hoger ziekteverzuim. Een verkoudheid kan zich zo door het hele kantoor verspreiden.

Hoe richt je een kantoortuin dan effectief in?

Wil je de voordelen van een open kantoor pakken zonder dat iedereen gillend gek wordt? Check de volgende tips:

Zonering en geluidsdempers

1. Definieer verschillende werkzones:

 1. Collaboratieve zones: Creëer ruimtes die speciaal zijn ontworpen voor teamwork en overleg. Denk hierbij aan ronde of ovale tafels die groepsdynamiek bevorderen.
 2. Stille zones: Richt zones in waar stilte heerst voor taken die concentratie vereisen. Deze zones moeten verder weg zijn van de algemene drukte.
 3. Sociale zones: Ontwerp gebieden voor informele interacties, zoals koffiehoeken of lounge gebieden die interactie en ontspanning stimuleren.

2. Geluidsdempers:

 1. Akoestische panelen: Plaats deze aan de muren of hang ze aan het plafond om geluid te absorberen en echo's te verminderen.
 2. Groene muren: Gebruik levende plantenmuren voor natuurlijke geluidsdemping en om de luchtkwaliteit te verbeteren.
 3. Vloerbedekking: Overweeg tapijten of speciale akoestische vloertegels die de voetstap geluiden en kantoorgeluiden minimaliseren.

Technologische integraties en persoonlijke ruimtes

3. Integreer noodzakelijke technologie:

 1. Krachtige WiFi: Zorg voor een sterk en betrouwbaar draadloos netwerk dat alle zones van het kantoor dekt.
 2. Voldoende stroomvoorzieningen: Installeer genoeg stopcontacten en USB-laadstations in alle zones om te garanderen dat iedereen toegang heeft tot stroom voor hun apparaten.
 3. Slimme verlichting: Gebruik LED-verlichting met de mogelijkheid om de intensiteit en kleurtemperatuur aan te passen aan verschillende tijden van de dag en activiteiten.

4. Voorzie persoonlijke opslagmogelijkheden:

 1. Persoonlijke lockers: Biedt lockers of afsluitbare kastjes aan waar werknemers hun persoonlijke spullen veilig kunnen opbergen.
 2. Mobiele opbergoplossingen: Overweeg het gebruik van mobiele ladeblokken die werknemers kunnen meenemen naar hun gekozen werkplek.

Algemene ontwerptips

5. Flexibele werkplekken:

 1. Investeer in verstelbaar meubilair zoals zit-sta bureaus en ergonomische stoelen die aan de individuele behoeften van werknemers kunnen worden aangepast.

6. Visuele privacy:

 1. Gebruik scheidingswanden van matglas of hoge planten om visuele privacy te creëren zonder het gevoel van openheid te verliezen. 

Maak het comfortabel

7. Aanpasbare Werkplekken:

 1. Keuzevrijheid: Biedt werknemers de mogelijkheid om hun werkstation te kiezen of aan te passen, afhankelijk van hun dagelijkse behoeften en taken. Dit kan inhouden dat werknemers kunnen kiezen tussen verschillende gebieden in het kantoor, zoals stille zones voor geconcentreerd werk of collaboratieve zones voor teamprojecten.
 2. Ergonomisch meubilair: Zorg voor een assortiment aan ergonomisch ontworpen meubilair dat aanpasbaar is aan de fysieke behoeften van elke werknemer. Voorbeelden hiervan zijn in hoogte verstelbare bureaus, stoelen met goede lendensteun, en monitorstandaarden die helpen een ergonomisch correcte zithouding te bevorderen.
 3. Gezondheid en productiviteit: Door werknemers de controle te geven over hun werkplek en de juiste ergonomische ondersteuning te bieden, verbeter je niet alleen hun comfort maar ook hun algemene gezondheid en productiviteit. Een goed ingerichte werkplek kan helpen klachten zoals rugpijn en oogspanning te verminderen, wat op lange termijn bijdraagt aan minder ziekteverzuim en een hogere werktevredenheid.

Door deze tips te volgen, kun je een open kantoorruimte creëren die de productiviteit en samenwerking bevordert, terwijl ook wordt gezorgd voor comfort en privacy van werknemers. Dit zal helpen een evenwichtige en dynamische werkomgeving te waarborgen.

Conclusie: vind de balans

Hoewel open kantoren talrijke voordelen bieden, zoals een verhoogde samenwerking en flexibiliteit, zijn de uitdagingen niet te negeren. Een succesvolle implementatie van een open kantoor(tuin) vereist een evenwicht tussen openheid en de behoefte aan privacy en rust. Luister naar wat je team nodig heeft en wees bereid om je ruimte aan te passen. Zo maak je van jouw kantoor een plek waar iedereen graag is én lekker werkt!

Terug naar het nieuws overzicht