Kabinet wil extra huurverhoging 'scheefwoners'

12 juli 2011

Kabinet wil extra huurverhoging 'scheefwoners'

Huishoudens met een inkomen vanaf 43.000 euro moeten vanaf juli 2012 rekening houden met een extra huurverhoging van maximaal 5 procent bovenop de inflatie. Dat heeft de ministerraad vrijdag bekendgemaakt. Hiermee zegt het kabinet ook afspraken uit het regeerakkoord na te komen die de marktwerking in de huursector stimuleren. Hogere inkomens stromen dan immers door naar duurdere huur- of koopwoningen, zodat er meer woningen voor lagere inkomens beschikbaar komen, aldus de ministerraad.

Het wetsvoorstel gaat eerst naar de Raad van State. Daarna moet het kabinet het voorstel nog door Tweede Kamer loodsen. De eerder aangekondigde hogere maximale huur voor schaarstegebieden blijft beperkt tot de tien regio’s met de hoogste WOZ-waarden.

Huurders blijven beschermd door het plafond van de maximale huur dat op basis van het Woningwaarderingstelsel wordt bepaald. Wel wordt in de regio’s met de meest gespannen woningmarkt dit plafond met maximaal 25 extra punten verhoogd. Huurprijzen in schaarstegebieden kunnen dan bij nieuwe verhuringen beter gaan aansluiten op wat huurders en verhuurders nu al reëel vinden. De extra marktwerking stimuleert verder de investeringsmogelijkheden waardoor het woningaanbod toeneemt.

Lees hier het originele artikel

Terug naar het nieuws overzicht