Hoeveel vierkante meters heb ik minimaal nodig voor mijn kantoorruimte?

13 april 2018

Hoeveel vierkante meters heb ik minimaal nodig voor mijn kantoorruimte?

Als ondernemer heb je diverse redenen om te oriënteren naar een (andere) kantoorruimte. Je zolderruimte wordt te klein, je flexplek verruil je voor een eigen kantoor, je gaat groeien of misschien wel krimpen.

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe kantoorruimte moet je eerst goed nadenken wat je wensen zijn. Welke faciliteiten moet het gebouw hebben? Wat wil ik per maand betalen aan huur? Wil ik huren met of zonder meubilair? Welke locatie is gunstig? Wil ik met andere ondernemers kunnen sparren? En hoe groot mag de ruimte zijn waarin je wilt werken? Vooral de afmeting van de ruimte is erg belangrijk voor het kiezen van een geschikte kantoorruimte.

Hoeveel m2 kantoorruimte heb ik minimaal nodig?

NEderlandse Norm
De NEderlandse Norm (NEN) heeft in de NEN1824 vastgelegd waar een werkplek minimaal aan moet doen. Een medewerker heeft minimaal 4m2 ruimte nodig. Dit is zonder meubilair gerekend. Stel je wilt ook een kast plaatsen (1m2) en een bureau inclusief beeldscherm en schrijfvlak (2m2) dan moet je uitgaan van 7m2 kantoorruimte. Voor een vergaderruimte adviseert de NEN minimaal 2m2 per persoon.

Voorbeeld
Stel je zoekt kantoorruimte voor 12 medewerkers met vergaderruimte:
12 werkplekken x 7m2 kantoorruimte = 84m2 kantoorruimte.
Vergaderruimte voor 12 personen x 2m2 kantoorruimte = 24m2 kantoorruimte.
Dat betekent dat je minimaal 108m2 kantoorruimte nodig hebt voor een gezonde en veilige werkomgeving. Dit is zonder algemene ruimtes, zithoek, ontvangstruimte en kantineruimte.

Hoe worden werkplaatsnormen bepaald?

Het aantal benodigde vierkante meters is een optelsom van het aantal personen, de werkzaamheden en de benodigde apparatuur. Voor kantoorwerkzaamheden is dat makkelijker vast te leggen dan voor de inrichting van een werkplek in een fabriek. In iedere branche is er sprake van maatwerk.

Kantoorruimte   met goed gevoel

Naast de genoemde afmetingen is het belangrijk om goed te luisteren naar je gevoel. Wat doet de ruimte met je? Zie je jezelf en je eventuele collega’s werken op deze plek? Als je een creatieve functie hebt en je hebt niet het gevoel dat je inspiratie krijgt van deze ruimte, dan is de ruimte dus niet geschikt. Neem geen overhaaste beslissingen, zoek door totdat je het ‘wow’ gevoel hebt! Succes met zoeken!

Top 5 luchtzuiverende kantoorplanten

Op zoek naar een luchtzuiverende plant voor kantoor? Eentje die makkelijk in onderhoud is en niet meteen triest de blaadjes laat hangen als je hem even bent vergeten water te geven? Er zijn zoveel leuke plantensoorten, het is dan moeilijk een keus te maken en te beslissen welke je het beste kunt kopen. Maar geen nood, wij geven advies! Zie ook: 
https://www.huurbieding.nl/nieuws/top-5-luchtzuiverende-kantoorplanten/652

Kantoorruimte zoeken:

Ben jij op zoek naar een bedrijfspand, reageer online via huurbieding.nl en kom direct in contact met de belanghebbende verhuurder /eigenaar, bekijk hier ons aanbod van kantoren.

Terug naar het nieuws overzicht