'Het bedienen van twee heren'

22 juli 2016

'Het bedienen van twee heren'

Blog: ‘Het bedienen van twee heren’

Het bedienen van twee heren?
Op 13 maart 2013 heeft de rechtbank in Amsterdam geoordeeld dat makelaars geen bemiddelingskosten mogen rekenen aan huurders omdat dat in strijd is met artikel 7:417 lid 4 BW. Dat houdt simpelweg in dat een tussenpersoon geen twee verschillende partijen mag bedienen, je mag als bemiddelaar geen kosten rekenen bij de huurder als er ook kosten in rekening worden gebracht bij de verhuurder.

En toch gebeurt het?
Wij lazen laatst een discussie over sites als airbnb.nl en kamernet.nl. Daar worden namelijk kosten aan de huurder en de verhuurder gerekend wat dus in strijd is met artikel 7:417 lid 4 BW. Er is echter een uitzondering op dit artikel voor sites die als elektronisch prikbord fungeren zoals Airbnb. De reden daarvoor is dat de huurder en verhuurder niet van elkaar zijn afgeschermd en dus direct met elkaar contact kunnen opnemen.

Hoe zit dat bij Huurbieding.nl?
Bij Huurbieding.nl rekenen wij enkel  éénmalig een bedrag van € 675,00 aan de verhuurder. Dit brengen wij in rekening om de online marketing uit te voeren per object.  Huurders en verhuurders komen direct met elkaar in contact, oftewel wij vallen onder het “elektronische prikbord”. Echter hebben wij besloten om niet aan twee verschillende partijen geld te vragen.  Huurders kunnen geheel  kosteloos en vrijblijvend reageren op panden. Onze mening is dat een huurder ten alle tijden kosteloos moet kunnen reageren of het nu in de woningmarkt of bedrijfsonroerend is. Intermediairs moeten blij zijn met een huurder en deze niet afschrikken met onnodige kosten!

Terug naar het nieuws overzicht