24 november 2020
Ken je dat gevoel; je gaat op vakantie en koopt nog even snel wat tijdschriften, struint langs de winkels, koopt een cappuccino bij Starbucks en loopt nog even de Rituals binnen voor een cadeau. Schiphol ademt dat gevoel van ontspanning voor alle reizigers, en voor de niet reizigers. Want ook al ga je niet op reis, denk aan deze Corona tijd, kun je er nog steeds heel goed winkelen. Wist je dat er ruim 200 winkels en horecagelegenheden zijn gevestigd op Schiphol. Er zijn winkels in onder andere bloemen en planten, delicatessen, chocolade en snoepgoed, dagelijkse boodschappen, media en elektronica, mode, parfums en cosmetica, boeken en tijdschriften. De winkels zijn zeven dagen per week geopend van 07.00 uur tot 22.00 uur.
Keuze voor de luxe winkels in het hoger segment of juist even binnenlopen bij de bekende ketens? Er is keus genoeg, voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan Bottega Veneta, Burberry, Rolex, Gassan Diamonds, Gucci, Hermès. Maar ook Rituals, Hema, H&M, Victoria Secret, Nespresso, Etos en Albert Heijn hebben er een vestiging. En wie gaat er niet voor een Chai latte bij de Starbucks voordat het vliegtuig vertrekt? Kortom; Schiphol combineert de P.C. Hoofdstraat en de Kalverstraat én dat allemaal op één locatie. Één groot overdekt winkelcentrum waar ondernemers dag en nacht werken. Schiphol slaapt niet.
Heerlijk lunchen kan ook heel goed op de diverse (luxe) lunchplekken op Schiphol. En wist je dat restaurant Wings haar deuren opende in 2009 en gevestigd is in de oude verkeerstoren op Schiphol- Oost? Je vindt Wings in de benedenverdieping van de oude toren en in de zomer kan je er ook lekker buiten zitten. Een historische locatie voor een hapje en drankje.Overnachten op Schiphol? Het is mogelijk, er zitten twee hotels achter de securitycontrole. YOTELAIR of Hotel Mercure in Lounge 3. Je kunt er 24 uur per dag terecht.
Ontstaan Schiphol
Schiphol is de grootste Nederlandse luchthaven en een belangrijke luchthaven in Europa. Schiphol was in 2018 met 71 miljoen passagiers de op twee na drukste luchthaven van Europa, na London Heatrow Airport en Paris Charles de Gaulle Airport. Het hele terrein van Schiphol heeft een oppervlakte van 2.787 hectare grond. Een hectare is een gebied van 100 meter bij 100 meter. Oftewel 100x100 = 10.000 m². Schiphol is dus 27.870.000 m2 groot. Daarmee is Schiphol nog groter dan steden zoals Leiden of Delft.
Schiphol is ook wel een Mainport. Dit Engelse woord betekent letterlijk: belangrijke haven. Maar eigenlijk is een Mainport veel meer dan dat. Een Mainport is een knooppunt van allerlei soorten vervoer met een belangrijke economische betekenis. De Mainport Schiphol verbindt Nederland met de wereld, met vliegtuigen, treinen, taxi’s en OV.. De hogesnelheidstrein naar Parijs bijvoorbeeld, rijdt wel negen keer per dag. Als Mainport heeft Schiphol een belangrijke, economische betekenis voor de directe omgeving. Er werken ongeveer 68.000 mensen op de luchthaven zelf bij zo'n 800 verschillende bedrijven!Daarnaast vliegen er vanaf Schiphol zo’n 104 luchtvaartmaatschappijen. Deze luchtvaartmaatschappijen vliegen naar 332 directe bestemmingen in 97 landen.
Air France-KLM is de grootste luchtvaartmaatschappij op Schiphol. De luchthaven ligt in de gemeente Haarlemmermeer in het zuiden van de provincie Noord-Holland en bevindt zich ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van Amsterdam. Op een deel van de huidige locatie van Schiphol, lag tot 1959 het dorp Rijk. De naam "Schiphol" wordt ook gebruikt als plaatsnaam, evenals Schiphol-Oost en Schiphol-Rijk. Schiphol is de thuishaven van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen KLM, Martinair, TUI fly, Transavia. De luchthaven ligt enkele meters onder zeeniveau en telt zes start-en landingsbanen.
1916 eerste vliegtuig op Schiphol
Op 19 september 1916 landde het eerste vliegtuig op Schiphol. Het was een Farman-tweedekker van het Nederlandse leger.Tot 17 mei 1920 was Schiphol alleen een militair vliegveld. De eerste KLM-vlucht vloog van Londen naar Amsterdam met een De Havilland DH-16. De piloot was Jerry Shaw. Vanaf dat moment was Schiphol ook een luchthaven voor niet-militaire vluchten; een burgerluchthaven.
Wellicht heb je al van de nieuwe serie Vliegende Hollanders gehoord. Vliegende Hollanders vertelt over het ontstaan van de burgerluchtvaart in Nederland begin vorige eeuw. In de serie worden vliegtuigbouwer Anthony Fokker en KLM-oprichter Albert Plesman gevolgd in het Interbellum (de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog). In die tijd groeide Nederland uit tot een belangrijke speler in de internationale luchtvaart.
En op het Panaromaterras kun je een echte Fokkervliegtuig spotten. Je kunt tevens zelf ook in een vliegtuig, namelijk een echte Fokker 100 van KLM City Hopper. Waan je even een echte piloot als je plaats neemt in de cockpit en de meldingen hoort van de verkeerstoren. Bekijk ook het bagageruim en lees over de historie van Fokker en luchtvaart in Nederland.
Royal Schiphol Group
Tijdens het 100-jarig bestaan in 2016 kende Zijne majesteit Koning Willem Alexander het predicaat Koninklijk aan Schiphol Group toe. Daarom heeft Schiphol sindsdien een kroontje in het bedrijfslogo en mogen zij zichzelf Royal Schiphol Group noemen. Royal Schiphol Group heeft vier eigenaren: de Staat der Nederlanden (69,77%), Amsterdam (20,03%), Rotterdam (2,20%) en Groupe ADP (het bedrijf dat luchthavens van Parijs exploiteert, 8,0%).
Ondernemen op Schiphol?
Op en rondom Schiphol zijn diverse kantoorgebouwen direct beschikbaar! Waaronder het bekende kantoorgebouw WTC Schiphol! Maar er is nog meer kantoorruimte zie:
- Kantoorruimte Schiphol
- Kantoorruimte Schiphol - Rijk
- Bedrijfsruimte Schiphol