Een derde scheefwoners bereid te verhuizen

21 juni 2011

Een derde scheefwoners bereid te verhuizen
Een derde scheefwoners bereid te verhuizen 


Een op de drie scheefwoners denkt er over binnen vijf jaar te verhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van Bouwfonds Ontwikkeling onder 930 respondenten in de regio Amsterdam.

Volgens de Europese regels gaat het om huishoudens met een bruto jaarinkomen boven 33.614 euro en maandelijkse huurlasten onder 648 euro. Deze zogenoemde scheefwoners houden woningen bezet die eigenlijk zijn bedoeld voor de lagere inkomensgroepen. Uit het onderzoek van Bouwfonds Ontwikkeling blijkt dat bijna de helft van de scheefwoners meer dan 38.000 euro per jaar verdient.

Van de scheefwoners die binnen vijf jaar willen verhuizen, heeft tweederde interesse in een koopwoning en is 25 procent bereid de huidige huurwoning te kopen. De gewenste koopprijs verschilt. Bijna een kwart van de respondenten wil 200.000 tot 250.000 euro betalen voor de woning. Er zijn dus mogelijkheden om scheefwonen aan te pakken. Een totaalaanpak is dan echter noodzakelijk, meent Bouwfonds Ontwikkeling.

Minister Donner van Binnenlandse Zaken maakte onlangs bekend dat de voorgenomen maatregelen van het kabinet tegen scheefwonen een jaar worden uitgesteld. Volgens Diana de Jong, directeur gebiedsontwikkeling bij Bouwfonds Ontwikkeling, moet de overheid daar echter niet mee wachten. De geplande huurverhogingsmaatregelen zijn volgens haar ook niet toereikend: ‘Ik ben er voor om de scheefwoner te verplichten zijn woning binnen een jaar van de woningcorporatie te kopen. Scheefwonen moet niet geïsoleerd worden aangepakt. De huurverhoging die minister Donner in eerste instantie voorstelde, roept vragen op omdat voor dezelfde woningen verschillende huurprijzen worden gerekend. Bovendien ontstaat er op deze manier onvoldoende dynamiek op de woningmarkt. Dit betekent dat er aan ‘de onderkant’ van de markt woningen gebouwd blijven worden, terwijl die eigenlijk niet nodig zijn. Maar deze woningen komen niet beschikbaar omdat de verkeerde mensen er wonen. Verstandiger is het om de doorstroming te bevorderen. Daarvoor moeten we de totale woningmarkt aanpakken. Dus niet alleen het scheefwonen, maar ook het huurstelsel en het fiscale systeem. De verhuisprikkel van Donner gaat nog niet ver genoeg.’

Lees het originele artikel

Terug naar het nieuws overzicht