Duurzaam ondernemen, hoe doe je dat duurzaam ondernemen?

24 september 2021

Duurzaam ondernemen, hoe doe je dat duurzaam ondernemen?


Dat duurzaam ondernemen trending topic is, is je misschien wel bekend. Want elke ondernemer wil tegenwoordig zijn steentje bijdragen aan duurzaamheid en een betere planeet. Het klinkt makkelijk om je steentje bij te dragen, maar is dat eigenlijk ook zo?

MVO & Duurzaam ondernemen
Allereerst frissen we je geheugen eventjes op wat we precies verstaan onder duurzaam ondernemen. Want anders blijft het een beetje een vaag begrip. Duurzaam ondernemen en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zijn termen die vaak door elkaar heen gebruikt worden. Beiden gaan in de basis over bewust omgaan met de (toekomst van de) planeet en de mensen die haar bewonen. Het verschil ligt vooral in de oorsprong: MVO heeft een sociale achtergrond en duurzaamheid een ecologische. Nu we weten wat duurzaam ondernemen betekent is het tijd om wat praktische tips op te volgen. Milieubewust ondernemen begint namelijk bij het creëren van een duurzame omgeving.

Wat kun je als organisatie doen?
Drink je veel water, heel goed maar vervang je spa blauw eens voor kraanwater. Nederland heeft het beste kraanwater ten opzichte van andere landen en je verzamelt minder plastic. Vul je fles dus steeds opnieuw. Je kunt als bedrijf ook starten om bijvoorbeeld oude gloeilampen te vervangen voor spaar- of LED-lampen. Heeft het pand airconditioning en verwarming? Houdt ramen en deuren dan dicht in de winter en zet ze in de zomer juist open voor verkoeling. Onnodig licht laten branden? Nee, zet ze uit op momenten dat je niet aanwezig bent in het pand. Tevens bespaart het je ook weer in de kosten. Zelfde geldt voor computers en andere apparatuur, wat lange tijd niet gebruikt wordt. Stekkers uit het stopcontact en moet er een apparaat worden vervangen, kijk dan even naar een duurzame variant.

Afval scheiden:
Uiteraard wordt er wel eens geluncht op kantoor, probeer afval dan te scheiden. GFT: groente-, fruit en tuinafval gescheiden in een aparte bak. Zelfde geldt voor papier en karton, glas, plastic en batterijen. Gooi dit dus niet in één bak.

Reizen naar kantoor: 
Hoe gaan je medewerkers en jijzelf naar kantoor qua vervoer? De trein en bus zijn een stuk minder vervuilend dan het gebruik van een eigen auto en de fiets is natuurlijk helemaal goed voor het milieu. Geef het goede voorbeeld aan je werknemers en collega’s en kom zelf met de fiets of het OV naar kantoor. Stimuleer het gebruik van het OV en fiets bij je medewerkers. Bijvoorbeeld door OV- of fiets abonnementen te verstrekken of het op een andere manier financieel aantrekkelijk te maken. Maar ook elektrisch rijden is een goed alternatief. Steeds meer automerken bieden elektrisch rijden aan. Door elektrisch te rijden verminder je direct de uitstoot van CO2. En vanuit de overheid zijn er ook aantrekkelijke maatregelen getroffen. Zo kun je vrijstellingen krijgen van motorrijtuigenbelasting en belasting op personenauto’s en motorrijwielen en heb je een lagere fiscale bijtelling.

Printen & pakketten versturen
Stop en denk na voordat je een printje uitdraait. Is het écht nodig of kan het ook digitaal? Tegenwoordig kan er meer digitaal, dan je in eerste instantie zou denken. Stimuleer het gebruik van e-mail of loop naar je collega toe; nog beter en gezelliger. Moeten er pakketten worden verstuurd? Ook dit kan efficiënter. Maak je veel gebruik van verpakkingsmaterialen en/of verstuur je regelmatig een pakketje? Bijvoorbeeld omdat je bedrijf zich in de retail of e-commerce branche bevindt. Het versturen van pakketjes is vervuilender dan je denkt. Niet alleen vanwege het verpakkingsmateriaal, maar ook doordat het pakket van A naar B moet en soms weer retour komt. Verdiep je in ecologische verpakkingen en kies voor een groene pakketverzender.

Voldoet je bedrijfspand aan de eisen?
Heb je je bedrijfspand zelf gekocht, dan kun je het energielabel eens onder de loep nemen. Op welke punten kun je wijzigingen doorvoeren om je score te verbeteren? Investeringen op dit gebied zullen je energierekening verlagen en de waarde van het pand doen toenemen. Zo kunnen er bijvoorbeeld zonnepanelen worden geplaatst op het dak, scheelt een hoop in de kosten in de toekomst. Groeit je bedrijf uit zijn voegen en ben je op zoek naar nieuwe kantoorruimte? Dan is nu het perfecte moment om met een duurzame blik je volgende toekomstbestendige pand uit te zoeken via Huurbieding.nl, zie hier een overzicht:

Overzicht beschikbare bedrijfspanden op Huurbieding.nl;
Kantoorruimte Nederland
Bedrijfsruimte Nederland
Winkelruimte Nederland

Terug naar het nieuws overzicht