De Baronie van Breda!

18 oktober 2021

De Baronie van Breda!


De Baronie van Breda is een historische streek rond de stad Breda, dat vroeger in bezit was van de heren van Breda. Het historisch land van Breda, later baronie genoemd, grensde in het oosten en zuiden aan het kwartier van Oisterwijk van de meierij van ’s-Hertogenbosch in het zuiden aan het Land van Hoogstraten, in het westen aan het Land van Reijen en aan Oudenbosh en in het noorden aan het baljuwschap Zuid-Holland.  Ook de huidige gemeente Oosterhout maakte dus deel uit van dit Land. De namen baron en baronie komen veelvuldig terug in Breda. Allerlei sportverenigingen, bedrijven, opleidingscentra en andere instellingen voeren de verwijzing in hun naam. Vaak wordt de aanduiding "(van) Breda" hierbij weggelaten, blijkbaar omdat deze toevoeging als overbodig wordt ervaren.

Bruisende Baronie van Breda
LandStad De Baronie biedt ‘the best of both worlds’. Deze bruisende streek in het westen van Noord-Brabant wisselt stedelijke ambiance af met mooie natuur. De natuur, die als inspiratie diende voor Brabants beroemdste kunstschilder: Vincent van Gogh. Naar zijn naam zijn ook diverse culturele bezienswaardigheden vernoemd. En zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent. Met de Beste Binnenstad van Nederland (Breda) als centrum en talloze bijzondere en opvallende plaatsen eromheen is De Baronie ideaal voor een meerdaags verblijf. Als dé Cittaslow-gemeente van Brabant is Alphen-Chaam gecertificeerd met het internationale keurmerk op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten en cultuurhistorie. Bezoekers kunnen hier dus op een plezierige, gastvrije manier en op een menselijk tempo genieten. Baarle-Nassau is misschien wel het merkwaardigste dorp ter wereld. Op de grens met België worden hier 30 stukken België en Nederland door elkaar heen verweven. Nassaustad Breda staat bekend om de ontelbare hoeveelheid evenementen en de historische binnenstad. Op de site van Visit Brabant vind je deze evenementen. Er is dus genoeg te doen en te zien!

Een stukje historie met Vincent
Vincent van Gogh startte zijn carrière ooit in Etten-Leur. Diverse plekken herinneren hier nog steeds aan. Vincent van Goghs geboorteplaats Zundert is wereldberoemd vanwege het grootste dahliacorso ter wereld: de pracht en praal van dit jaarlijkse evenement is ongelooflijk. Oosterhout is een ideale uitvalsbasis voor heerlijke fiets- en wandeltochten, maar ook bekend vanwege De Heilige Driehoek; een beschermd dorpsgezicht met drie abdijen. Skidôme Rucphen is een geweldig sneeuwattractiepark, gelegen in de bakermat van de Brabantse wielersport. Met de meest uiteenlopende bestemmingen bij elkaar om de hoek vind je in de Baronie van Breda een veelzijdig landschap rondom diverse historische dorps- en stadskernen. Daarmee is de Baronie interessant voor citytrips én natuurliefhebbers. Wandelen, fietsen je kunt een weekend volop genieten en krijgt direct een dosis vitamine D.


Landschap en wonen

In de streek, gevormd door de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Etten-Leur, Oosterhout, Rucphen en Zundert liggen de meest uiteenlopende bestemmingen bij elkaar om de hoek. De steden en dorpskernen liggen er als het ware gedrapeerd in een prachtig, veelzijdig landschap met een rijke historie. Stedelijke ‘schwung’ en hectiek, afgewisseld met verstilde momenten langs meanderende beken en rivieren, dat is het inspirerende karakter van deze unieke LandStad. In Brabant hebben steden een intensieve relatie met hun omgeving. Het streeknetwerk LandStad de Baronie is opgezet om deze regio aantrekkelijker te maken als leef- en verblijfsomgeving. Het streeknetwerk werkt aan een vitaler leefomgeving waarbij de relatie met de steden binnen de regio versterkt wordt. Om dat te realiseren ondersteunt en stimuleert het streeknetwerk diverse projecten die het woon-, leef- en verblijfsklimaat versterken. Daarbij worden alle partijen in de regio betrokken: overheden, onderwijs, ondernemers en overige maatschappelijke organisaties. De projecten komen voort uit thema’s waarvoor het streeknetwerk zich hard maakt.

 

Terug naar het nieuws overzicht