Daglicht op kantoor, belangrijker dan je denkt

23 november 2023

Daglicht op kantoor, belangrijker dan je denkt

 
Hoe belangrijk daglicht op kantoor is? Belangrijker dan je denkt! De gezondheidseffecten van daglicht moet je absoluut niet onderschatten. Het zorgt ervoor dat je beter kunt zien (logisch), maar het heeft ook een enorm positief effect op je prestatievermogen, je nachtrust en je humeur. Zeker als de dagen korter (en dus donkerder) worden is de aanwezigheid van daglicht op kantoor heel belangrijk.

Voordelen van daglicht op kantoor

De meeste kantoren maken gebruik van kunstmatig licht. Het zorgt ervoor dat er altijd genoeg licht aanwezig is, ook op donkere dagen. Prima toch, zou je denken. Maar wat blijkt; uit onderzoek van M. Muench (2012) is het veel beter om daglicht op kantoor te hebben. Kunstmatig licht verstoort namelijk ons natuurlijke ritme. Werknemers die werken bij natuurlijk daglicht slapen beter: gemiddeld slapen zij 45 minuten langer dan andere collega’s! Daardoor zijn ze goed uitgerust en productiever.

Optimale lichtsterkte voor op de werkplek

Wil je weten of jouw werkruimte genoeg daglicht krijgt, dan kan je de hoeveelheid (dag)licht op kantoor meten. Daarvoor maken we gebruik van lux. Lux, afkomstig van het Latijnse woord voor ‘licht’, geeft aan hoeveel licht een lichtbron produceert. Op een zonnige dag geniet je buiten van zo’n 10.000 lux, terwijl een sombere herfstdag maar 1.000 lux oplevert. Dit haal je bij lange na niet met een dak boven je hoofd, vooral niet als er maar weinig ramen zijn. Extra daglicht op kantoor is daarom erg belangrijk, vooral tijdens de herfst en winter. 

Extra daglicht op kantoor

Voor een kantoorruimte wordt doorgaans een lichtniveau van ongeveer 500 lux aanbevolen. Je kunt ervoor kiezen om met bepaalde lampen hetzelfde effect als daglicht te creëren. Met deze zogenaamde daglichtlampen ben je niet afhankelijk van de hoeveelheid licht van buiten. Heeft dit niet je voorkeur? De volgende tips helpen ook om meer daglicht in je kantoorruimte te ervaren:

Praktische tips voor daglicht op kantoor

1. Plaats je bureau dicht bij een raam
Om alle voordelen te hebben van een optimale natuurlijke verlichting pas je simpelweg je kantoorinrichting aan: zet de bureaus dicht bij het raam (bij voorkeur op minder dan één meter afstand). Lees hier onze tips voor een goede kantoorinrichting: Tips voor een goede kantoorinrichting (huurbieding.nl)

2. Werk met je gezicht naar het raam
Ga niet met je rug naar het raam zitten. Zorg dat je bureau zo is geplaatst dat je gezicht naar het raam toe is gericht. Er valt op deze manier veel licht op je gezicht én het verbetert de lichtinval op de werkplek. Win win!

3. Houd ramen vrij
Hang geen vitrage of gordijnen op en zet geen grote objecten voor het raam. Zo kan er zoveel mogelijk daglicht naar binnen vallen.

4. Zonlichtregeling | Gebruik zonwering zo min mogelijk
Probeer zonwering en screens zo min mogelijk te gebruiken. Natuurlijk zijn deze onmisbaar als je last hebt van zonnestralen, maar als het even kan haal je ze zo snel mogelijk weer omhoog.

5. Buitenpauzes
Creëer buitenruimtes of stimuleer korte pauzes in natuurlijk daglicht.

Gezondheidseffecten van daglicht

Kunstmatige verlichting is in de winter vaak noodzakelijk om het gebrek aan natuurlijk daglicht op kantoor aan te vullen. Zo voorkom je verschillende gezondheidsproblemen, waaronder vermoeidheid, verminderde concentratie en verstoring van het bioritme. Hierboven las je wat praktische tips. Maar je kunt ook slim investeren om het daglicht op kantoor te verbeteren:

3 investeringen voor een werkplek met meer daglicht

1. Daglichtsimulatie| daglichten en solartubes
Verbeter natuurlijke verlichting door daglichtsystemen aan te brengen in ruimtes met beperkte toegang tot daglicht.

2. Spiegels voor effectief daglichtbeheer
Strategisch geplaatste spiegels kunnen daglicht dieper in de ruimte reflecteren.

3. Blauw licht voor gezondheidseffecten
Gebruik van blauw licht kan het bioritme positief beïnvloeden, vergelijkbaar met natuurlijk daglicht.

Daglicht en productiviteit

Het mag duidelijk zijn: zonder goede verlichting zijn je teamleden simpelweg niet in staat om efficiënt en gefocust te werken. Is er niet voldoende daglicht op kantoor, dan brengt dit ook nog eens risico’s met zich mee. Fouten worden bij te weinig licht vaak niet of te laat herkend. Een goed verlichte werkplek = een veilige werkplek. Een plek waar je werknemers zich prettig voelen én beter werk leveren.

Terug naar het nieuws overzicht