Brexit in twee minuten.

28 juni 2016

Brexit in twee minuten.
Brexit in twee minuten.
Over de voor- en nadelen van een Brexit (Britain Exit) valt eindeloos te speculeren, net als over de gevolgen. Hoe is het mogelijk dat het Verenigd Koninkrijk zomaar uit de EU kan stappen en wat is de aanleiding daarvan? Om die vraag te beantwoorden is het handig eerst iets te weten te komen over de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk (VK). Later deze week leest u op onze site meer over wat een Brexit voor Nederland en voor de vastgoed betekent.

Toetreding tot de EEG
Op 1 januari 1973 trad het Verenigd Koninkrijk tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG) toe. Deze EEG stond aan de basis van de Europese Unie (EU) zoals wij die nu kennen en omvatte afspraken op het gebied van landbouw, transport, economische relaties en later kapitaal en arbeidskrachten.
Deze samenwerking met het VK lijkt nu aan een einde te komen, maar het is niet de eerste keer dat er in het VK een referendum is gehouden over dit onderwerp. In 1975, twee jaar na het toetreden bij de EEG was er een soortgelijk referendum en stemde 67,23% van de (opgekomen) bevolking om in de EEG te blijven.

David Cameron
40 jaar na het eerste referendum, tijdens de Lagerhuisverkiezingen van 7 mei 2015 haalde de Conservatives met als partijleider David Cameron een grote meerderheid van de zegels. Een van de belangrijkste beloftes die David Cameron heeft gedaan is om voor het einde van 2017 een nieuw referendum te houden over het EU-lidmaatschap van het VK. 

Op 23 juni 2016 werd deze belofte werkelijkheid en tegen de verwachting van vele in stemde 51,9% van de (opgekomen) bevolking ermee in de EU te verlaten. Enkele uren na de uitslag van dit referendum kondigde David Cameron aan in oktober 2016 af te treden als premier en partijleider.

Consequenties
Een paar dagen na de uitslag is er door 3 miljoen Britten een petitie getekend voor een nieuw referendum. Bij 100.000 ondertekenaars dient het voorstel in het Britse parlement besproken te worden. Opvallend is dat er voor het referendum op Google niet veel gezocht is naar de consequenties van een Brexit. Echter na het referendum lijkt Engeland opeens wel te gaan Googelen naar de gevolgen. Als we een land konden beoordelen aan de hand van zoekopdrachten in Google kunnen we de conclusie trekken dat de Britten pas zijn gaan nadenken over de gevolgen van hun keuze terwijl deze eigenlijk al gemaakt is,  en zoals da Vinci ooit zei ‘’zij die weinig denken, vergissen zich heel veel’’. Zou dat hier ook het geval zijn?
Terug naar het nieuws overzicht