Bezichtiging bedrijfspand: waar moet ik op letten?

12 december 2022

Bezichtiging bedrijfspand: waar moet ik op letten?


Voor je een bedrijfspand gaat huren, gaat hier eerst een bezichtiging aan vooraf. Het is de uitgelezen kans om het beoogde kantoor of pand goed te bekijken en de verhuurder vragen te stellen. Hoe zit het met de veiligheid bijvoorbeeld? Zijn er nog verborgen kosten?

Het is raadzaam om van tevoren een checklist te maken met alle vragen die je wilt stellen tijdens het bezichtigen. Zet voor jezelf op een rijtje waar je allemaal op moet letten. Een bedrijfspand huren is niet zomaar iets. Je hebt vast ook vragen over het huurcontract bijvoorbeeld. Met onderstaande tips en vragen voor tijdens de bezichtiging, kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Zie ook: Bedrijfspand huren, wat komt erbij kijken?

Zijn er bijkomende kosten?

De belangrijkste vraag die beantwoord moet worden tijdens het bezichtigen van een bedrijfspand of kantoor is: past de huurprijs binnen mijn budget? Zijn er bijkomende kosten en zo ja: wat wordt de huurprijs dan uiteindelijk? Vraag tijdens de bezichtiging welke services, nutsvoorzieningen en andere kosten inbegrepen zijn in de huurprijs en welke niet.

Checklist van (eventuele) bijkomende kosten:
- Servicekosten (zoals gas/water/licht)
- Verplichte promotiekosten
- Kosten voor internet
- Nutsvoorzieningen
- VvE (Vereniging van Eigenaren)
- Btw
- Beheerderskosten
- Beveiligingskosten

Door te vragen wat wel en wat niet in de huurprijs is begrepen, krijg je een goed beeld van het uiteindelijke kostenplaatje. Laat alles op papier zetten, of vraag een offerte.

Zijn de verzekeringen bij de huurprijs inbegrepen?

Sommige verzekeringen zijn bij de huurprijs of servicekosten inbegrepen als je een bedrijfspand huurt. Maar dit is niet standaard. Vraag daarom bij een bezichtiging altijd na welke verzekeringen je nog moet afsluiten als je het pand gaat huren. 

Checklist van verzekeringen bij een pand huren:
- Gebouwverzekering
- Milieuverzekering
- Inboedelverzekering
- Opstalverzekering
- Brandverzekering

Welke voorzieningen zijn er?

In de beschrijving van de kantoorruimte zijn de voorzieningen waar je gebruik van kunt maken meestal al wel benoemd. Maar deze beschrijving is niet altijd heel duidelijk. Vraag daarom tijdens de bezichtiging van het bedrijfspand goed na welke extra voorzieningen inbegrepen zijn. Tijdens de rondleiding kan je dan meteen al deze voorzieningen bekijken. Vraag aan het einde van de bezichtiging naar een offerte zodat je dit ook op papier hebt staan.

Extra faciliteiten zijn bijvoorbeeld:
- Parkeerruimte
- Keuken
- Aanwezige vergaderruimten
- Receptie
- 24 uur per dag toegang

Check tijdens bezichtiging de oppervlakte en kwaliteit van het pand

Hoeveel kantoorruimte en vierkante meters je nodig hebt hangt af van je dienst of je product. Hoeveel opslagruimte heb je nodig en is er voldoende plek voor je werknemers? Kunnen vrachtwagens er in- en uitladen? Hoe is de verdeling in het pand? Een winkel vraagt om een heel andere inrichting dan een distributiecentrum. Neem zeker een meetlint mee om de kantoorruimte zelf op te kunnen meten. Vertrouw niet blindelings op de vierkante meters die in de beschrijving worden genoemd. Vergeet ook niet om tijdens de bezichtiging van het kantoorpand foto’s te maken.

Hoe zit het met de veiligheid?

Vraag naar de veiligheid in en om het pand. Zijn er bijvoorbeeld voldoende brandtrappen aanwezig? Zijn de vluchtwegen in orde? Hangen er sprinklers of moeten deze nog geïnstalleerd worden? Is er gedacht aan inbraakpreventie? Veel bedrijfspanden hebben collectieve voorzieningen op het gebied van beveiliging. Is er een collectieve beveiliging tegen inbraak, dan bespaar je kosten door hieraan deel te nemen.

Wat is het bestemmingsplan voor het bedrijfspand?

Het wordt vaak vergeten tijdens een bezichtiging van een bedrijfspand: het bestemmingsplan. Vraag de verhuurder hiernaar. Of check het online. Het is namelijk heel belangrijk om van tevoren te weten of de locatie voor jouw plannen en doelen gebruikt mag worden. Misschien zijn er toekomstplannen voor de nabije omgeving waar je nog niets vanaf weet. In het bestemmingsplan staat ook of het openen van een restaurant of winkel is toegestaan. Meer lezen over het bestemmingsplan? Klik dan hier.

Tot slot

Neem vooral je tijd tijdens het bezichtigen van een bedrijfsruimte of kantoorpand. Zo maak je geen overhaaste beslissingen. Een goede tip: vraag hoe lang het pand al leeg staat. Of vraag hoeveel geïnteresseerden het bedrijfspand willen huren. Zo kom je te weten of de ruimte gewild is of niet. Als je weet dat het pand of kantoor lastig te verhuren is sta je sterker in de onderhandeling.

Terug naar het nieuws overzicht