3 april 2022
De Utrechtse Heuvelrug is een zandrug in het landschap van de Nederlandse provincies Utrecht en Noord-Holland tussen de randmeren in het noordwesten en de Rijn in het zuidoosten. De contouren van de lange heuvelrug die van Huizen tot Rhenen loopt, tekenen zich overal duidelijk af. De Utrechtse Heuvelrug heeft meerdere 'toppen' boven de 50 meter. Het hoogste punt is de Amerongse Berg met 69,2 meter boven zeeniveau. Het zuidelijkste punt is de Grebbeberg. In de dagelijkse praktijk wordt onder deze streek doorgaans het gebied verstaan van Rhenen tot en met Soest en wordt 't Gooi in het noorden als een aparte streek beschouwd. De Utrechtse Heuvelrug heeft veel bos. Daarnaast vinden we er een aantal heidegebieden en enkele stuifzanden. Het gebied strekt zich van het Gooimeer tot de Nederrijn uit over een totale lengte van circa 50 km. De totale oppervlakte is ongeveer 23 000 hectare. Daarmee is het na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland.
Gemeentes en plaatsen
De streek Utrechtse Heuvelrug, voor zover gelegen in de provincie Utrecht, omvat naast de in 2006 ontstane gelijknamige gemeente verder nog de gemeenten Baarn, De Bilt, Rhenen, Soest en Zeist. Plaatsen in de Utrechtse Heuvelrug zijn: Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Overberg. Vele plaatsen hebben een geschiedenis, een eigen karakter.
Natuur
De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft ca. 20.000 huizen met ca. 48.000 inwoners. De oppervlakte van de gemeente is 132 km2 en het gemiddelde aantal inwoners per km2 is daarmee ca. 380. De Utrechtse Heuvelrug is het op een na grootste bosgebied van Nederland. In totaal beslaat het gebied ca. 40.000 ha, met afwisselend loof- en naaldbossen, heidevelden, waardevol cultuurlandschap, uitgestrekte weiden, ruim 100 landgoederen en buitenplaatsen en cultureel erfgoed. Het Nationaal Park is goed voor ca. 17 miljoen fiets- en wandeltochten per jaar en 14.000 voltijdbanen in recreatie en toerisme. De Utrechtse Heuvelrug, Nederlands op een na grootste aaneengesloten natuurgebied, dreigde verregaand te versnipperen. De toename van de (auto)mobiliteit en bouw van woningen en bedrijven maakten dat juist in het hart van dit gebied belangrijke verbindingen voor planten en dieren verloren dreigden te gaan. En dat terwijl juist in dit dichtbevolkte deel een grote behoefte is aan rust, ruimte en de mogelijkheid om te recreëren in de natuur. Maar naast deze bedreigingen voor het gebied zijn er ook veel kansen. Daarom is in 2004 het project Hart van de Heuvelrug gestart; een samenwerking tussen maar liefst 17 partijen die een gezamenlijke ambitie hadden: 22 projecten realiseren in het Hart van de Heuvelrug met als doel verbetering van de 'rood-groen balans'. 'Rode' projecten (wonen, bedrijvigheid en zorg) moesten geld opleveren voor de realisatie van natuur. De kwaliteitsimpuls voor de natuur is mogelijk gemaakt dankzij 'rode' ontwikkelingen.
Activiteiten
De prachtige bossen van landgoed Den Treek Henschoten tussen Leusden en Doorn herbergen niet alleen bijzondere natuurwaarden, er zijn ook sporen te vinden uit een ver verleden. Archeologen van Archol, verbonden aan de universiteit Leiden, hebben er in februari 2019 14 prehistorische grafheuvels ontdekt! Deze heuvels zijn 2000 tot 5000 jaar geleden als grafmonument gebouwd voor bijzondere personen uit de samenleving van de vroegste boeren in dit gebied.
Paleis Soestdijk
Wie kent deze prachtige locatie niet? In 1815 kwam Paleis Soestdijk in handen van kroonprins Willem II en zijn Russische vrouw, Prinses Anna Paulowna. In die periode werden de twee zijvleugels aangebouwd en werd het een echt zomerpaleis. Ook daarna bleef de koninklijke familie het paleis gebruiken. Eerst als zomerverblijf en vanaf 1937 waren prinses Juliana en prins Bernhard de vaste bewoners. Na hun overlijden in 2004, verloor het paleis zijn functie als woon- en werkpaleis van de Oranjes. Op dit moment is Paleis Soestdijk open voor evenementen, bruiloften en andere activiteiten. Onder de titel ‘Made by Holland’ gaat de nieuwe eigenaar Soestdijk de komende jaren ontwikkelen tot een podium voor innovatie en excellente prestaties van ondernemend Nederland aangevuld met horeca en overige publieks- en verblijfsfuncties. Ook voor zakelijke en culturele ontvangsten en bijeenkomsten biedt Paleis Soestdijk een magisch decor.
Een aantal andere trekpleisters die je wellicht wel bekend zijn en/of waar je naar toe moet.
1. Ouwehands Dierenpark in Rhenen; een prachtige dierentuin waar je met het hele gezin een mooie dag kunt beleven.
2. Kasteel de Haar in Utrecht; het grootste kasteel van Nederland.
3. Mondriaanhuis in Amersfoort; het geboortehuis van Piet Mondriaan. De wereldberoemde kunstenaar in abstracte kunst.
4. Nationaal Militair Museum in Soest; Bewonder de stoere tools van de Nederlandse landmacht en luchtmacht en dwaal zo door het complete Arsenaal. Leuk voor de kinderen is de Xplore, een interactieve zone waar ze zelf buskruit maken en vliegen in een F16-simulator.