Bedrijfspanden Rotterdam - Rijnmond.

28 maart 2022

Bedrijfspanden Rotterdam - Rijnmond.


Hoewel de Rijn niet onder die naam in zee uitmondt, heeft de monding van deze rivier wel deze naam gekregen. De Deltametropool in de Rijnmond is een grote conurbatie; de stadsregio Rotterdam, vaak Rotterdam-Rijnmond genoemd, behoort met Europoort en de Botlek tot het meest geïndustrialiseerde deel van de Randstad, gelegen in de provincie Zuid Holland.

In aanvang waren er 31 Rijnmondgemeenten in het OOR, al worden er soms ook andere aantallen genoemd, omdat de term gemeenten hier ruim moet worden begrepen. Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk fuseerden op 1 januari 2007 tot de gemeente Lansingerland. De laatste fusie was op 1 januari 2015 van de gemeenten Bernisse en Spijkenisse tot Nissewaard. Er zijn er nu nog 27: Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Krimpenerwaard, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Westvoorne.

Wellicht zijn je een aantal plaatsen je wel bekend. En sommige zijn zeker het uitlichten waard.

Maassluis
Neem bijvoorbeeld Maassluis. Maassluis is een unieke stad gelegen aan de Nieuwe Waterweg.  De stad ontwikkelde zich in de 18de eeuw als een belangrijke vissershaven. Er ontstond een flinke vissersvloot en de opkomende handel, toeleveringsbedrijven en latere industrie deden de stad groeien en bloeien. Tegenwoordig is Maassluis uitgegroeid tot een moderne stad met meer dan 33.000 inwoners, waar het oude stadshart met haar prachtige havenkom een mooi contrast vormt met de vernieuwde woonwijken. De stad heeft een fraaie historische kern met vele monumenten zoals De Groote Kerk op het Schanseiland, het Coppelstockhuis, het Delflandhuis en het voormalige stadhuis aan de Hoogstraat en nog vele andere eeuwenoude gebouwen. In de haven hebben ook monumentale schepen als de Furie, de Hudson en de Elbe een vaste plek gekregen. De gemeente gebruikt dit bijzondere varend erfgoed om de komende jaren om het havengebied en de historische binnenstad van Maassluis verder te ontwikkelen.

Schiedam
Ook Schiedam is een bijzonder plaatsje in de streek Rijnmond. Schiedam is één van de weinige steden in Nederland die 2 kanten kent: de dynamiek van een stad en tegelijkertijd het open en groene karakter van een dorp. Ook ligt Schiedam ideaal tegen Rotterdam aan en naast het groene polderlandschap van Midden-Delfland. Schiedam is één van de best bereikbare steden van Nederland. De stad ligt strategisch aan de A20 en de A4 en is goed bereikbaar per trein. Als Jeneverhoofdstad van Nederland kent de stad een bijzondere architectuur. In het centrum staan de hoogste molens ter wereld, monumentale pakhuizen en talloze voormalige jeneverdistilleerderijen en -branderijen. Veel daarvan liggen aan romantische grachten met historische schepen en karakteristieke ophaalbruggen welke brugwachters nog met de hand open maken. Schiedam heeft verschillende parken waar je kunt genieten met de kinderen, waaronder het Julianapark, het Beatrixpark en de Plantage, het oudste stadspark van Nederland. Ook grenst de stad aan het oer-Hollandse polderlandschap Midden-Delfland, waar vele mogelijkheden zijn om te fietsen, wandelen, skeeleren en varen. Op het gebied van wonen is Schiedam een fijne plek, want met een aantal grote nieuwbouwwijken geven ze woningzoekenden in de buurt van Rotterdam een leuke plek om te wonen.

Rotterdam
Als laatste Rotterdam, de grootste qua inwoners in dit rijtje. Beleef de stad zoals Rotterdammers dat doen: wandel langs de Maas met zicht op de iconische skyline, struin over de Oogstmarkt of Kruiskade voor lokale lekkernijen en geniet van de ruimte. Want daarvan is er hier genoeg. Genoeg gewandeld? Strijk neer voor een picknick in één van de bekende parken: van de verborgen Historische Tuin Schoonoord tot het Dakpark met uitzicht op de havens. In Rotterdam is dus altijd wat te beleven. Het is de architectuur stad van Nederland en ontwikkelt zich continue op het gebied van wonen, werken en leven. Rotterdam, ook wel de havenstad van Nederland, is de ultieme stad om te winkelen maar ook om cultuur op te snuiven. Zo kun je naar de Markthal, de eerste overdekte markthal met delicatessen en restaurants. Of bezoek een dag het dierenpark Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Dineer in het glorieuze Hotel New York en geniet van de unieke skyline en de rivier de Maas. Ga op foodsafari, vaar met de pannenkoekenboot of bekijk de stad vanuit het ronddraaiende restaurant bovenin de Euromast. Kortom de stad waar altijd wat te beleven valt.

Meer weten over ondernemen in Rotterdam?
1. Ondernemen in de Waalhaven Rotterdam
2. Kantoorruimte huren Scheepvaartkwartier Rotterdam
3. Waarom je wilt wonen en werken in Rotterdam
4. Ondernemen per spoor; Rotterdam Centraal

Terug naar het nieuws overzicht