Bedrijfspanden in Land van maas en waal.

21 maart 2022

Bedrijfspanden in Land van maas en waal.


Het Land van Maas en Waal is een streek in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen tussen de rivieren de Maas en de Waal. Het gebied ligt ten westen van het Rijk van Nijmegen, ten zuiden van de Betuwe en ten noorden van de provincie Noord-Brabant. In het westen wordt het Kanaal van St. Andries als begrenzing opgevat. De regio omvat twee gemeenten: West Maas en Waal met daarin de woonkernen Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel, alsook Druten, dat naast het gelijknamige kerkdorp ook Afferden, Deest, Horssen en Puiflijk omvat.

In de dorpen Beneden-Leeuwen en Druten (later meer in dit artikel) zijn de meeste voorzieningen te vinden op het gebied van onder andere zorg, onderwijs en winkelen. Het gebied is pas laat in de twintigste eeuw ontsloten; daarvoor was het relatief geïsoleerd. Dit komt door de natuurlijke barrières die de Waal en de Maas vormen. De bevolking is overwegend rooms-katholiek. Het was een arm en achtergesteld gebied, van waaruit ook velen zijn weggetrokken. Dit had mede van doen met de overstromingen die hier regelmatig voorkwamen. Het Maas-en-Waals dialect is sterk op het Brabants geënt en redelijk representatief voor het rivierengebied.

Prachtige steek
Boudewijn de Groot bezong Het Land van Maas en Waal al eind jaren zestig; zijn ode aan deze prachtige streek is nog altijd een klassieker. Dit mooie gebied zal je verrassen: imponerende dijken, rustgevende wandel- en fietsroutes en idyllische dorpjes geven de streek een nostalgisch karakter.  Tussen de rivieren de Maas en de Waal ligt een uniek water- en dijkenlandschap. In dit prachtige landschap wisselen een tal van romantische landerijen, idyllische dijkhuisjes en stoer industrieel erfgoed elkaar af. Er valt dus genoeg te ontdekken tijdens een mooie wandel- of fietstocht door het Land van Maas en Waal! Land van Maas en Waal doet veel aan de promotie van deze streek. En dit zie je in alle communicatie uitingen terug.

Genoeg te doen
Ook in Land van Maas en Waal is genoeg te doen en voor de natuurliefhebber kun je goed uit de voeten dat kon je al lezen. Zo is er een bloesem en fruitroute. Onderweg verken je het unieke rivierenlandschap en kom je langs talrijke fruitboomgaarden en fruitstallen. Met een e-bike ben je zon 2,5 uur zoet. Je start dan ook bij het bekende Hotel-Restaurant De Twee Linden die een groot terras heeft waar je eigenlijk al kunt blijven plakken. De gemeenten Wijchen, Druten, Beuningen en West Maas en Waal hebben in 2018 de handen ineengeslagen en het initiatief genomen tot het maken van een cultuurhistorische fietsroute door het Land van Maas en Waal. Deze route bevat meer dan 100 cultuurhistorische locaties die ter plekke met een QR-code zijn gemarkeerd. De QR-codes verwijzen naar de teksten en afbeeldingen op de website MijnGelderland.nl. De verhalen zijn aangeleverd door de vele erfgoedorganisaties die de regio rijk is. Beleef de cultuurhistorie van deze streek vanachter je computer of pak de fiets en ga het allemaal eens 'in het echt' bekijken! Per oktober 2021 heeft het Land van Maas en Waal een gloednieuw wandelnetwerk. Het netwerk bestaat uit gekleurde, thematische routes en keuzepunten die zijn aangeduid met een letter-cijfercombinatie. De routes zijn goed bewegwijzerd en daardoor eenvoudig te volgen. Andere leuke tips zijn bijvoorbeeld kamperen op de glamping outdoor Camp Appeltern. Een festivalvakantie voor jongeren. Met in de zomer meer dan 600 acts. Eentje om op de vakantielijst te zetten.

Karakteristieke Druten
De plaats Druten is er ook een om te onthouden. Het kenmerkende karakter van het Land van Maas en Waal is namelijk goed zichtbaar in de gemeente Druten. Fiets of wandel over slingerende dijken, langs karakteristieke woningen, uitgestrekte landerijen en prachtige uiterwaarden en zoek onderweg vertier in, op of aan het water. Of breng een bezoek aan Steenfabriek Vogelensangh, de enige Nederlandse steenfabriek waar nog steeds op ambachtelijke wijze wordt gewerkt met een kolengestookte steenoven. Meer bezienswaardigheden zijn te vinden op Landvanmaasenwaal.nl Waar ook talloze hotels en verblijflocaties worden vermeld.

Hanzestad Maasbommel
Ondanks de vrij korte bestaansgeschiedenis van gemeente West Maas en Waal, gaat de historie van de dorpen ver terug. Wist je dat in deze gemeente een echte Hanzestad te vinden is? Namelijk het sfeervolle Maasbommel! Dit was in de middeleeuwen de kleinste Hanzestad van Nederland. In de toekomst wordt Maasbommel een bescheiden, maar aantrekkelijk, virtueel openluchtmuseum.

Het dorp kent een lange, roerige geschiedenis. Door de strategische ligging was Maasbommel een schakel in het grote Noord-Europese Hanzenetwerk. Rond de vijftiende eeuw was het een bijstad van Hanzestad Nijmegen. In die tijd stond Maasbommel met name bekend om de visserij en de mandenmakers en werd ook wel de Snoekenstad genoemd.

Wonen in Land van Maas en Waal
Ondanks de gekte van de woningmarkt en alle koopprijzen die stijgen is het in de omliggende dorpen van Land van Maas en Waal nog relatief betaalbaar. De aantrekkingskracht van de natuur in combinatie met het karakter van de geschiedenis maakt het een mooie omgeving om te wonen.

Terug naar het nieuws overzicht