Bedrijfspanden in de Streek Rivierengebied.

24 april 2022

Bedrijfspanden in de Streek Rivierengebied.


Met het rivierengebied wordt het gebied in Midden-Nederland bedoeld tussen de plaats waar de Rijn vanuit Duitsland Nederland binnenstroomt tot aan de Zuidwestelijke Delta aan de Noordzeekust. Door dit gebied stromen de Rijn en de Maas met hun zijtakken. Rivierenland is de overkoepelende naam voor het gebied dat de streken Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, Land van Heusden en Altena, Betuwe, Bommelerwaard, Land van Maas en Waal en Rijk van Nijmegen omvat. De streek ligt voor een groot deel in Gelderland, maar omvat ook delen in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant. In totaal 4 provincies dus.

Het type landschap dat langs de grote Nederlandse rivieren voorkomt, en beeldbepalend is voor het rivierengebied, is het benedenloopse rivierlandschap van het Europees Laagland. Belangrijke, karakteristieke landschapselementen die relatief veel in het rivierengebied voorkomen zijn bijvoorbeeld kolken, dijken, kommen en oeverwallen. De gemeenten zijn Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel

Fietsen en wandelen; geniet van de natuur
Fietsen langs kastelen, struinen door de uiterwaarden, een boottocht over de Linge, de Maas of de Waal. Dit is Rivierenland op en top. Een diverse streek, met een uniek en dynamisch landschap. Een prachtige regio, waarvan de inwoners door de eeuwen heen steeds beter met het water hebben leren omgaan. De fraaie dijken bieden hen een bijzondere en veilige woonomgeving. Bewoners koesteren de rijke geschiedenis van de streek. De vele land- en erfgoederen blijven goed geconserveerd. Beoefenaars van ambachten gebruiken vaak duurzame en ouderwetse methoden om de sfeer en kwaliteit van weleer te bewaren. Rivierenland leent zich uitstekend voor recreatie. Bezoekers kunnen zich goed ontspannen in de rust van de waterrijke groene ruimte.

Rivierenland heeft een schat aan cultuurgoed en activiteiten te bieden. Fiets bijvoorbeeld langs de groene weides, bloeiende bloesems, slingerende rivieren en karakteristieke dorpjes en stadjes. Begin maar eens met de kersverse wandelroute ‘Streekpad Betuwe’. Deze begint en eindigt bij het station in Tiel en is ongeveer 150 kilometer lang. Het Betuwepad is opgedeeld in 12 verschillende etappes zodat je een dagwandeling kunt maken of knoop een aantal etappes aan elkaar voor een meerdaagse tocht. Zo kom je langs een pannekoekenrestaurant of als je met kinderen deze activiteit gaat inzetten dan zijn er talloze (speel)plekjes. En wat denk je van het ‘Heusdense veerhuis’; maak kennis met haar rijke historie..

Dorpjes in rivierenland
Een paar prachtige dorpen die het uitlichten waard zijn.

Zaltbommel
In de vestingstad Zaltbommel kun je rekenen op een flinke portie geschiedenis en cultuur. Het roemrijke verleden, de vele gezellige terrasjes en leuke eetadressen maken van deze stad de uitverkoren plek voor een heerlijk dagje uit. Eén van de blikvangers van deze stad is de Sint Maartenskerk. Zowel de kerk als de toren is grotendeels gebouwd in de 15e eeuw. De kerk is regelmatig geopend voor bezichtiging. In de zomermaanden kun je zelfs de toren beklimmen.

Buren
Op bezoek bij je buren? Nee het dorpje Buren is er eentje om te onthouden. Het pittoreske Buren ligt verscholen aan de Korte, een zijriviertje van de Linge. Dit vestingstadje heeft een rijke geschiedenis, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de Oranjes. Niet alleen trouwde Willem van Oranje er in 1551 met Anna van Egmont, maar vandaag de dag zijn koning Willem-Alexander en koningin Maxima nog altijd graaf en gravin van Buren. En het stadje heeft nog veel meer verrassends te bieden! Zo heeft hier in een ver verleden een van de grootste kastelen van Nederland gestaan en kun je heel goed wandelen en fietsen in en rondom het stadje. Bovendien vind je hier een ruime keuze aan winkels.

Tiel
Vraag aan de gemiddelde Nederlander waar Tiel om bekend staat en het antwoord zal zijn: het fruitmannetje Flipje. Terecht, want als centrum van de Betuwe is het een echte fruitstad. In de 19e eeuw vestigde jamfabriek ‘De Betuwe’ zich hier, waaruit later mascotte Flipje voortkwam. Hiermee verwierf Tiel faam als fruitstad. Veel activiteiten in de stad staan dan ook in het teken van fruit. Denk bijvoorbeeld aan het gratis popfestival Appelpop en het jaarlijkse Fruitcorso. Minder bekend, maar net zo typerend voor deze bruisende stad, is zijn rijke handelsverleden.

Terug naar het nieuws overzicht