Bedrijfspanden Eemland en meer informatie!

29 december 2021

Bedrijfspanden Eemland en meer informatie!


Het Eemland is een streek in het noordoosten van de Nederlandse provincie Utrecht in het stroomgebied van de rivier de Em. Onder deze regio vallen Amersfoort (Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen), Bunschoten (Bunschoten, Spakenburg, Eemdijk), Eembrugge (gem. Baarn), Eemnes en Soest (Soest tussen dorp en het oostelijk deel de Eem, exclusief Soesterberg).

Landschappelijk bestaat het noorden van het Eemland uit het open veenweidegebied van de Eemvallei. Het zuiden sluit aan op de Gelderse Vallei. De zuidwestelijke begrenzing is de Utrechtse Heuvelrug, die in tegenstelling tot het Eemland bosrijk is. In 2005 zijn de waaien in Eemland door de provincie Utrecht en Natuurmonumenten benoemd tot aardkundig monument. Waaien, ook wel wielen genoemd, zijn met water gevulde gaten ontstaan na dijkdoorbraken.  Op veel plaatsen zijn deze nog zichtbaar langs de dijken van de Eem. Om de waaien te beschermen moeten ze opengehouden worden.

Utrecht
Utrecht is de op een na kleinste provincie van ons land, maar kent tegelijk een van de meest afwisselende historische landschappen van Nederland. Je vindt hier het rivierenlandschap, veenweidegebieden, de vechtplassen en de glooiende landschappen van de Utrechtse Heuvelrug. Echt overal zijn de sporen van een rijke en bewogen geschiedenis zichtbaar. Door te fietsen of te wandelen ontdek je deze geschiedenis al snel. En bezoek de streekmusea om terug te blikken naar vroeger. Een gebied dat zo open en vrij van bebouwing is als Eemland, zie je maar zelden in de provincie Utrecht. Het vrijwel lege polderland is het resultaat van de eeuwenlange strijd tegen het zeewater van de Zuiderzee. De Eem slingert door dit gebied naar het Eemmeer. Regelmatig zijn de dijken van deze rivier doorgebroken. Om aan dit woeste water te ontsnappen, gingen mensen wonen op de hoger gelegen delen zoals Bunschoten en Spakenburg.

De geschiedenis van Spakenburg
Spakenburg, je hebt er vast eens van gehoord. Deze bijzondere plaats heeft vanaf de 15de tot 19de eeuw bekend gestaan als vissersdorp. Het dorp was gelegen aan de Zuiderzee en had in 1886 twee havens en 200 vissersschepen. In 1932 werd de Zuiderzee afgesloten en verloor Spakenburg haar gunstige positie. Tegenwoordig verwijzen nog veel gebouwen, bedrijven en kleding naar het visserijverleden. Het pontje van Eemdijk In Eemland ligt het pontje van Eemdijk in… je raad het al Eemdijk. Dit pontje is populair onder fietsers die willen genieten van het mooie polderlandschap tussen Bunschoten en Eemnes. Het kreeg in 1973 plots landelijke bekendheid. Drs. P koos het destijds uit als decor voor de videoclip bij zijn lied ‘De veerpont’, beter bekend als ‘Heen en weer’. Maar de geschiedenis van het veer voert nog veel verder terug. Nog steeds wordt het pontje veel gebruikt en is dus een begrip in Eemdijk.

Het pontje van Eemdijk
In Eemland ligt het pontje van Eemdijk in… je raad het al Eemdijk. Dit pontje is populair onder fietsers die willen genieten van het mooie polderlandschap tussen Bunschoten en Eemnes. Het kreeg in 1973 plots landelijke bekendheid. Drs. P koos het destijds uit als decor voor de videoclip bij zijn lied ‘De veerpont’, beter bekend als ‘Heen en weer’. Maar de geschiedenis van het veer voert nog veel verder terug. Nog steeds wordt het pontje veel gebruikt en is dus een begrip in Eemdijk.

Paleis Soestdijk in Baarn
Paleis Soestdijk heeft een eeuwenoude geschiedenis. Ooit begonnen als jachthuis in 1650 van een burgemeester, dat uiteindelijk uitgroeide tot de residentie en het woonhuis van de koninklijke familie. Toen prinses Beatrix werd ingehuldigd als koningin, in 1980, was Paleis Soestdijk geen koninklijke residentie meer. Prinses Juliana en prins Bernhard bleven er wonen tot hun dood in 2004. In 1971 werd het paleis Rijksbezit. Met ingang van december 2017 werd, na een heel uitgebreide selectieprocedure, MeyerBergman Erfgoed Groep de nieuwe eigenaar van het paleis en het landgoed. Nu is Paleis Soestdijk een geschikte locatie voor evenementen en zelfs te boeken als trouwlocatie. De koninklijke stallen en watertoren zijn perfect voor een uniek feest.

Amersfoort
De grootste schat van Amersfoort is haar historie. Er zijn meer dan 650 monumenten en smalle straatjes en grachten die je de middeleeuwen laten herbeleven. Rondom de stad vind je ook nog eens schitterende natuurgebieden. Daarnaast werken en wonen er ook nog eens heel veel unieke Amersfoorters die de stad zijn ziel geven. Uiteraard kun je in Amersfoort heel goed winkelen en de restaurants bieden je veel op culinair niveau. Vergeet vooral de gezelligheid niet van deze leuke stad. In Amersfoort vind je de grote en kleine Spui en ook bekend is het Lieve Vrouwekerkhof. Zittend op het terras kijk je uit op de fotogenieke Onze Lieve Vrouwetoren. Tip: beklim deze 98 meter (!) hoge toren voor een prachtig uitzicht.

 

Terug naar het nieuws overzicht